Arzu Köprülü ve Rahme Çiftçioğlu

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı, Cumhuriyet Meclisi’ndeki 10 saati aşkın mesainin ardından oy çokluğuyla kabul edildi.

26 kabul, 16 ret oyu alan yasa tasarısıyla ilgili oylamaya 8 milletvekili katılmadı. Meclis Genel Kurulu’nun bir sonraki birleşimi 23 Haziran Perşembe günü olacak.

Gün boyu yapılan konuşmalara hükümet adına Meclis kürsüsünden cevap veren Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, protokoldeki hedeflerin hayata geçmesi için her türlü gayreti göstereceklerini kaydetti.

“Bu hükümete ‘imzacı’, ‘evet efendimci’ hükümet denmişti. Bizim bütün uğraşımız bozulan ilişkilerin düzgün hale getirilmesi, kendi içimizde de geleceğe yönelik bir hazırlık yapabilmektedir” diyen Denktaş, “Bu hükümet, ülkenin hiçbir değerini peşkeş çekmeyecek. Bu kadar net. Adımları özel sektörlerle atacağız. Bu ülkenin çağdaş bir görünüme kavuşması için çalışacağız” dedi.

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, 2016-2018 protokolü için yapılan eleştirilere teşekkür etti, “Yüzde 95’ini CTP’li vekillerin hazırladığı protokolle ilgili uyarıları dikkatle dinledim, ülkeye hayırlı olmasını temenni ederim” ifadesine yer verdi.

Aralık’ta imzalanması gereken protokolün Mayıs’ta tamamlanmadığını anımsatarak, yeni imzalanan protokoldeki tarihlerde uzama olacağını söyleyen Denktaş, uzlaşılamayan 5 konuda iyileştirmeler olduğunu, müzakereler yapıldığını söyledi.

Serdar Denktaş, “Tarihler için ‘bırakın kalsın, bizi daha çok çalışmak için tetikler’ dedik, bu şekilde de bıraktık” şeklinde konuştu.

“Protokolün biran önce imzalanması ve yürürlüğe girmesini istiyorduk” diyen Denktaş, Türkiye’deki hükümet değişikliğinin süreci etkilediğini anımsattı.

“Protokole bir siyasal vizyonla bakmadığımız söyleniyor ama tam aksine” ifadesine yer Serdar Denktaş, “Yargı konusu da düzgün bir noktaya geldi” dedi.

Türkiye ile ilişkileri de değerlendiren Başbakan Yardımcısı, “Türkiye’den bizlere, bizden oraya yönelik bir güven kırılması, erozyonu var” şeklinde konuştu, ilişkileri düzeltmek istediklerini yineledi.

Spor ve turizm fonlarının kalması konusundaki görüşlerini de aktardığını kaydeden Serdar Denktaş, “Her ne kadar hoşnut olmasalar da bu tavrımın kesin olduğunu söyledim” dedi.

Bu fonların 9-10 yıldır Maliye’nin kontrolünde olduğunu da anımsatan Denktaş, bu yöndeki talebinin farklı noktalara çekilmek istendiğini söyledi.

Yasalar konusunda da açıklamada bulunan, Belediyeler Yasası dahil birkaç yasanın komitede olduğunu söyleyen Denktaş, Mali Yönetim Yasası’nın bir sonraki Perşembe bakanlar kuruluna sevk edileceğini aktardı. Denktaş, “Yasanın son rötuşları atılıyor” dedi.

“Faktoring Yasası”nın tüzüklerinin hazırlandığını da söyleyen Denktaş, “Bu yasanın üzerinde önemle duruyoruz” şeklinde devam etti.

CTP Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer’in yerinden sorusu üzerine Başbakan Yardımcısı Denktaş, İhale Yasası tüzüklerinin üzerinde de durduklarını kaydetti.

Kamudaki mesai saatleri konusunda yeni bir çalışmadan söz eden Denktaş, “Önemli olan o memuru kaç saat içerde tuttuğunuz değil, en iyi verimi hangi saatlerde aldığınızdır” ifadesine yer verdi.

İstihdam planına da değinen Denktaş, “Bunlar uzlaşılmış konular. Hükümetin belirlediği bir ilke var. Bu ülkenin en önemli sorunu nedir? Sağlık ve eğitim. Bir emekliye karşı bir istihdam olarak anlaştığımız noktada öncelikli istihdamı sağlığa vereceğiz. Arkasını eğitimle getireceğiz. 2017’de hangi konuda ne yapacağımı da ele alacağız” şeklinde konuştu.