DP UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, “Ayırımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Yasa Tasarısı”  ile “İstihdam ve Meslek Konuları ile Mal ve Hizmetlerin Sağlanması ve Erişiminde Kadın ve Erkeğe Eşit Muamele ve Fırsat Eşitliği İlkesinin Uygulanmasına Dair Yasa Tasarısı”  ile ilgili temel görüşlerinin; tüm bu yasaların tek bir “Eşitlik Yasası” altında birleştirilmesi olduğunu bildirdi.

Denktaş yazılı açıklamasında, İçişleri ve Çalışma Bakanlığı’nın yasalarla ilgili partisinin görüşlerini almak amacıyla kendilerine yazı göndermesi üzerine önerilerini sunduklarını kaydetti.

Serdar Denktaş, ülkenin acil olarak fırsat eşitliğini sağlayacak ve ayırımcılığı önleyecek bir “Eşitlik Yasasına” ve “Eşitlik Komisyonuna” ihtiyacı bulunduğunu belirterek, tanımlanmış tüm kategorilerdeki insanların istihdam, çalışma hayatı, mal ve hizmetlere ulaşımda fırsat eşitliği ilkesinin hayata geçebilmesi için yeni bir “Eşitlik Yasası” kapsamında hazırlanmasını önerdikleri “Fırsat Eşitliği Komisyonun” bağımsız olmasının şart olduğunu vurguladı.

İlk önce kamu sektörünün denetlenmesi gerektiğini ifade eden Denktaş, bu nedenle önerilerinin; kurulacak komisyonun gerçekten bağımsız bir komisyon olması ve her bakanlığın kendi bünyesinde “Eşitlik Yasası” temelinde birer fırsat eşitliği birimini kurarak, yasanın uygulanmasının takipçisi olması olduğunu kaydetti.

Önerilen “Eşitlik Komiserinin” de kurulması gereken “Eşitlik Komisyonuna” bağlı olması gerektiğini ifade eden Denktaş, şöyle devam etti:

“Eşitlik Komisyonu yürütmeden tamamıyla bağımsız olmalı, yürütmeyi denetleyebilme kapasitesiyle donatılmalıdır. Özetle esas denetlenmesi gereken kurumlardan biri olan Çalışma Bakanlığına bağlı bir birim olmamalıdır.

Önerdiğimiz ‘Eşitlik Yasasının, Fırsat Eşitliği Politikalarının ve Eşitlik Komisyonun’ ortak amacı; yürürlüğe girdikleri andan itibaren geleceğimizin daha adil ve daha eşitlikçi bir şekilde şekillenmesini ve ayırımcılığın ortadan kalkmasını sağlayarak geleceğimizi şekillendirmektir.

Ancak ayrımcılığı ortadan kaldırmak için Bakanlık tasarısında önerilen Geçici Pozitif Eylemler, bir başka deyişle Pozitif ayırımcılık kabul edilemez. Ayırımcılığı bir başka ayırımcılıkla ortadan kaldıramazsınız. Bunun toplumsal etkileri büyük olur ve önceden kestirilemezler.

Böylesi bir uygulama esasında geleceği yeniden şekillendirmekle ilgili değil aksine geçmişi düzenlemekle ilgilidir ki ülkemiz koşullarında bunun doğurabileceği ciddi siyasi ve sosyal sorunlar vardır.

Her şeyden önce bir Bakanlığın geçmişin yanlışını düzeltmek adına pozitif de olsa bir başka tür ayırımcılığı teşvik etmesinin yasa ile düzenlenmesi birçok siyasi istismara sebep olabileceği gibi halkımızın siyasetle ilgili zedelenen güven duygusunu daha da sarsacaktır.

Özetle yıllardan beridir savunduğumuz Eşitlikle ilgili düzenlemelerin gündeme gelmesi bizleri sevindirirken, tasarıda düzeltilmesi gereken noktaları da belirtmek görevimizdir.”

DP UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, bu tasarıların konusunun “AB Muktesabatına Uyum” olmaktan önce ülkedeki ayırımcılıkları ortadan kaldırmak ve fırsat eşitliğini sağlamak olması gerektiğini de ifade ederek, AB direktiflerinin her ülkenin kendi koşullarına göre yapması gereken düzenlemelerin çerçevesini çizdiğini dile getirdi.

Denktaş, AB direktifleriyle AB Tüzükleri arasındaki farka da dikkat çekerek, önlerine gelen “İstihdam ve Meslek Konuları ile Mal ve Hizmetlerin Sağlanması ve Erişiminde Kadın ve Erkeğe Eşit Muamele ve Fırsat Eşitliği İlkesinin Uygulanmasına Dair Yasa Tasarısının” büyük oranda Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin ilgili yasasının (The Equal Treatment of men and women in employment and vocational training Law, No. 205(I)/2002) neredeyse birebir Türkçeleştirilmiş şekli olduğunu savundu.

“AB MUKTESABATINA UYUM, KIBRIS CUMHURİYETİNE UYUM DEMEK DEĞİLDİR”

Denktaş, Avrupa Birliğinin “Eşit Muameleyle” ilgi 4 ana direktifini tek bir yasa ile (Equality Act 2010) kendi ülke şartlarına uyarlayan İngiltere örneğinden yola çıkarak kendi “Eşitlik Yasasını” yapmaları gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

“AB’ye uyum adı altında GKRY yasalarına uyumlaştırma çalışması yapmış olan Başbakanlığa bağlı Avrupa Birliği Koordinasyon Merkezi’nin daha dün belirttiğimiz hata ve zafiyetlerine bir yenisi daha eklenmiştir.

HÜKÜMETE ÇAĞRI

Ülkemiz eşitlik, demokratikleşme ve şeffaflık yolunda daha çok yol kat etmelidir. Hükümete çağrımız bundan böyle AB’ye uyum altında önümüze getirdikleri tasarıların hangi ülkelerin yasasının kopyası veya çevirisi olduğu bilgisini de Yüce Meclisimize getirmeleridir.”

Serdar Denktaş, partisinin “Vizyon Raporu” içerisinde yer alan önerilerini de şöyle sıraladı:

“DEMOKRASİ PAKETİ

Eşitlik Yasası ve Fırsat eşitliği politikaları; ülkemizde ‘tanımlanmış kategorilerde’ bulunan kişiler arasında doğrudan veya dolayı olarak ayrımcılık yapılmasını engelleyecek bir Eşitlik Yasasına ihtiyaç vardır.

Tanımlanmış kategoriler: Doğum yeri, Yaş, engellilik, cinsiyet, cinsiyet değişikliği, cinsel yönelim, hamilelik,  annelik ve babalık, etnik köken, mensup olduğu din veya inanç sistemi, ırk, evlilik ve birlikte yaşamak.”

Denktaş, geçirilmesini önerdikleri “Eşitlik Yasası” ile tanımlanmış kategorilerde işe alımlarda ve çalışma yaşamında dolaylı veya dolaysız ayırımcılık yapmanın “yasa dışı” olarak tanımlanması ve cezai müeyyidesi olması gerektiğini belirtti.

“Eşitlik Yasasının” kamu sektörünü, ayırımcılığını ortadan kaldırmak, her türlü baskı, rahatsızlık, her türlü şiddet ve hak gaspını önlemekle yükümlü kılacağını belirten Denktaş, tüm kamu kurumlarının esas yasaya bağlı olarak “Fırsat Eşitliği Politikaları” geliştirip her yılsonunda Eşitlik Yasasıyla ilgili performanslarını veriler halinde yayınlamaları gerektiğini anlattı.

Denktaş, buna bağlı olarak üyelerin Cumhurbaşkanı ve/veya Meclis tarafından belirleneceği ve Fırsat Eşitliği Politikalarının uygulanmasını denetleyecek, gözlemleyecek ve gerekli düzenlemeleri önerecek, uyulmaması halinde cezai müeyyide uygulanmasını önerecek bir Fırsat Eşitliği Komisyonu kurulması gerektiğine inandıklarını ifade etti.