Sanayi Odası’nda yer alan genel kurulda divanın oluşturulması ve bir dakikalık saygı duruşunun ardından, sırasıyla KITSAB Başkanı Orhan Tolun, Rehberler Birliği Başkanı İbrahim Altıner, Restorancılar Birliği Başkanı Sülyeman Gürcafer, Otelciler Birliği Başkanı Hüseyin Aktığ, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, DPUG Genel Başkanı Serdar Denktaş, KITSAB Onursal Başkanı Ahmet Necati Özkan ve Başbakan Ömer Kalyoncu birer konuşma yaptı.

Genel kurulda konuşan turizmciler, sektörde yaşanan sorunların çözümü için bir kriz masası oluşturulması önerisini dile getirdi.

KALYONCU

Başbakan Ömer Kalyoncu konuşmasında, turizmin ülke için önemli olduğuna ve geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, turizm alanında bir kriz masası kurulması önerisine de olumlu baktığını söyledi.

Kriz masası konusunu Bakanlar Kurulu’na önereceğini ve ilgili Bakan ile de bu konuyu görüşeceğini ifade eden Kalyoncu, KITSAB’ın bugüne kadar önemli işler yaptığını dile getirerek, örgütlerin ayakta kalabilmesi, uyanık ve sürdürülebilir önerileri olması gerektiğini kaydetti.

Turizmde teşviklerin de önemli olduğunu fakat teşvik alan yerlerin mali durumunu bilerek hareket etmesi gerektiğini dile getiren Kalyoncu, küçük işletme ve KOBİ’lerin de daha çok desteklenerek ayakta kalmasının sağlanması gerektiğini belirtti.

Başbakan Kalyoncu, KKTC’nin reklamının iyi yapılması ve özellikle de İngiltere pazarına canlandırılıp ayağa kalkması gerektiğine dikkat çekerek, reklam olanaklarının yeterli olmadığının bilindiğini fakat ciddi çalışmalar yapılıp gelişimin sağlanması gerektiğini belirtti.

Turizmin gelişmesinde çevrenin önemine de dikkat çeken Kalyoncu, turizmde gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini ve daha temiz bir KKTC’nin de önemli olduğunu vurguladı.

Kalyoncu, “Kıbrıs sorununun çözümünün ülkeyi her alanda etkileyeceğini dile getirerek, artık dünyanın içine girilmesi gerektiğini, bunun da Kıbrıs sorununun çözümüyle olacağını” kaydetti.

DENKTAŞ

DPUG Genel Başkanı Serdar Denktaş, turizm sektörünün her şeye rağmen diğer sektörlere göre geliştiğini dile getirerek, Rusya’da meydana gelen olaylardan dolayı da ülkede bir kriz masası kurulması talebine katıldığını belirtti.
 
Turizm sektörünün ekonomiye katkısının önemine dikkat çeken Denktaş, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Rus Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüşmemesinin siyaseten doğru, fakat ekonomik olarak düşündürücü olduğunu kaydetti.

Dünyanın çeşitli yerlerinde düzenlenen fuarlarda Rumların olumsuz tavırlarını da anlatan Denktaş, bu yıl özellikle Türkiye’ye gitmeyecek Rus turistlerin Güney Kıbrıs üzerinden KKTC’ye de gelmesini sağlamanın yollarını bulmak gerektiğini belirtti.

Denktaş, ayrıca adadaki çözümsüzlüğün barışı koruyarak ortadan kaldırılması gerektiğini kaydetti.

ÖZKAN

KITSAB Onursal Başkanı Ahmet Necati Özkan, KITSAB’ın kuruluşundan beri, 41 yıldır turizm problemlerinin aynı olmasını eleştirdi.

Özkan, turizmin siyasetten arındırılmış, özerk bir yapıda olması gereken bir sektör olduğunu kaydetti.

ÖZYİĞİT

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, ülkedeki iklim ve doğa dokusunun avantajlarını anlatarak, özellikle ülkedeki tarihi dokunun da çok iyi pazarlanabileceğini kaydetti.

Kıbrıs sorununun ülkeye olumsuz etkilerine değinen Özyiğit, Güney Kıbrıs’taki turizm örgütleriyle de ilişkileri geliştirerek, ortak çalışmalar yapılabileceğini söyledi.

Turizm Örgütü’nün oluşturulması gerektiğini dile getiren Özyiğit, turizmdeki sorunların ivedilikle çözülmesinin şart olduğunu belirtti.

AKTIĞ

Otelciler Birliği Başkanı Hüseyin Aktığ, sektörde yaşanan sorunları anlatarak, turizmdeki önemin anlaşılması için farkındalık yaratılması gerektiğini belirtti

GÜRCAFER

Restorancılar Birliği Başkanı Süleyman Gürcafer,  sorunların çözümü için turizm örgütünün kurulması dileğinde bulundu ve KITSAB yönetim kurulunun sorunların çözümü için de çok çalışacağına inanç belirtti.

ALTINER

Rehberler Birliği Başkanı İbrahim Altıner de, turizmin ülke için önemini vurgulayarak, sürdürülebilir bir devlet politikası haline gelmesi gerektiğini belirtti.

TOLUN

KITSAB Başkanı Orhan Tolun ise, turizm alanında yaşanan sorunları anlatarak, gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini kaydetti.

Teşviklerin ve reklam kampanyalarının artırılması gerektiğine dikkat çeken Tolun, Rusya’dan kaynaklanan krizin de aşılması için Başbakan’dan girişim başlatması talebinde bulundu.

Tolun, kriz masası oluşturularak sektördeki sorunlara ivedilikle çözüm üretilmesi gerektiğine dikkat çekerek, turizm örgütü kurulması, Turizm Fonu’nun turizm amaçlı kullanılması, ülkenin imajını düzeltecek reklamların yapılması gerektiğini söyledi.

Kalkınma Bankası’ndan kredi alamadıklarını da dile getiren Tolun, işletme kredisi alınması ve turizm alanının daha verimli çalışması gerektiğini kaydetti.

KITSAB Başkanı Tolun, yerli ürünlerin kullanımı ve turistik “T” izinlerinin verilmesi konusunda sorun yaşadıklarını belirterek, özellikle havaalanının özelleşmesinden dolayı yaşadıkları sorunları aktardı.

Çevre sorunlarının turizmde yol açtığı olumsuzlukları da anlatan Tolun, turizmde sürdürülebilirliği sağlamanın önemli olduğunu kaydetti.

Turizmde markalaşmanın önemine de değinen Orhan Tolun, turizmde ucuz değil kaliteli hizmet verilmesi gerektiğini söyledi.

KITSAB Başkanı Tolun, turizmin kalkınması için Kıbrıs’ta bir çözümün de önemine vurgu yaparak, ülkede olası bir çözümü desteklediklerini belirtti.

Konuşmalardan sonra KITSAB Genel Kurulu’nda faaliyet ve mali raporlar okundu;  ardından seçime geçildi.