Yeni hükümeti kurma konusunda uzlaşan ve bugün koalisyon protokolünü imzalayan Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ile Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, Türkiye ile imzalanacak Ekonomik Protokol konusunda farklı görüşleri olmadığını açıkladı.

Özgürgün ve Denktaş, Cumhuriyet Meclisi Mavi Salon’da saat 11.00’de imzaladıkları ancak basına her iki partinin saat 17.00’de toplanacak parti meclisi toplantılarından sonra açıklanacağını duyurdukları UBP-DP Koalisyon Protokolü’yle ilgili soruları da yanıtladı.

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, iki partinin bugün saat 17.00’de eş zamanlı olarak parti meclislerini toplayacağını belirterek, bakanlıkların dağılımını onayladıktan sonra basına açıklama yapacaklarını ancak 7 bakanlığın UBP’de, 3 bakanlığın DP’de olacağının daha önceden açıklandığını söyledi.

DENKTAŞ: “KOMİTELERDEKİ SIKINTININ AŞILMASI İÇİN CTP’YE FORMÜL SUNDUK, CEVAP BEKLİYORUZ”

DP Genel Başkanı Serdar Denktaş da bir soru üzerine Meclis’teki aritmetiğin oldukça hassas olduğunu, tüm komitelerde halen CTP ve UBP’nin 2’şer DP’nin de 1’er temsilcisi bulunduğunu kaydederek şöyle konuştu:

“Bizim toplam 5 üyemiz var, biri Meclis Başkan Yardımcısı. 3 bakanlık milletvekilleri arasında paylaşılırsa tek bir arkadaşımız kalıyor. 4 asli komite ve ad hoc komitelerle tek milletvekili arkadaşımızın altından kalkması mümkün değil. Dolayısıyla geçmişte gerek UBP’li, gerek CTP’li hükümetlerde benzerleri yaşanmış bir formülü CTP’ye sunduk. Bugün akşamüzeri bizim toplantımız başlamadan önce olumlu veya olumsuz bir cevap verecekler. Eğer mutabakatla koalisyon partilerinin toplam sayısını değiştirmeksizin birbirine kontenjanlarını kullandırma konusunda ortaya bir mutabakat çıkarsa, o zaman milletvekillerimiz kabinede görev alacak. Biz bazı komitelerdeki kendi paylarımızı UBP’ye kullandıracağız. CTP’den mutabakat gelmezse bu kez teknokrat 2 arkadaşı görevlendirip milletvekillerimizin komitelerde görev yapmasını sağlayacağız.
Bu anlamda partimizde, meclis grubumuzda tam bir mutabakat var. Konuştuk, bir noktaya vardık, bu akşam göreceğiz.”

“YASAL ENGEL YOK”

DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, bu uygulamaya gitmenin yasal boyutuyla ilgili soruya karşılık “Yasa veya tüzük açısından herhangi bir engel yok. Bu tamamen karşılıklı iyi niyetin ortaya çıkaracağı bir sonuçtur” dedi.

Denktaş, CTP onay vermese de bu uygulamaya gidip gitmeyecekleri sorusuna ise “Hayır mutabakatla yapmak istiyoruz. Bunun bütün partiler tarafından kabulünü düşünüyoruz. En azından grubu olan partiler arasında mutabakat olması lazım” yanıtını verdi.

“MECLİS’İ ZORLAMA SÜRDÜRME NİYETİNDE DEĞİLİZ”

UBP Genel Başkanı Özgürgün ise bu konuda “Zorlama bir şekilde Meclis’i sürdürme niyetinde değiliz” diye konuştu.

“EKONOMİK PROTOKOL KONUSUNDA İKİ PARTİ ARASINDA GÖRÜŞ FARKI YOK”

Türkiye ile imzalanacak Ekonomik Protokol konusunda değiştirilmesi istenen maddeler olup olmadığı sorusunu da yanıtlayan Serdar Denktaş, iki partinin bu konuyu görüştüğünü ve iki parti arasında görüş farklılığı olmadığını söyledi.

Denktaş, bunu Türkiye yetkilileriyle de konuşarak ülkenin gerçek ihtiyaçları doğrultusunda bir programın ortaya çıkacağını belirtti.

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, KIB-TEK’le ilgili bir soru üzerine, hükümet programının hazırlanıp sunulup onay almasından sonra, Türkiye’yle imzalanacak protokol konusunda iki partinin farklı fikirleri olmadığını, uzun zamandır gündemde olan belli konularda Türkiye’yle üst düzeyde görüşmeler yapılacağını ifade etti.

Bu konuda daha önce üst düzeyde görüşme yapılmadığını söyleyen Özgürgün, herhangi bir konuda çözülemeyecek bir şey olmadığını belirtti.

DENKTAŞ: “EN KÖTÜ İHTİMALLE GÜNEY’DEKİ KARAR BENZERİ…”

DP Genel Başkanı Denktaş ise KIB-TEK konusundaki soruya “En kötü ihtimalle Güney’de yeni alınan kararın benzeri bir karar olur. Orda alınınca karar bizde beğeniliyor da, kendimiz karar almaya kalkınca olmuyor mu? Basınsınız, lütfen Güneyde bu konuda alınan kararı bir bulun, göreceksiniz ki aslında talep edilen farklı bir şey değil” dedi.

“MAAŞLAR İÇİN 42 MİLYON TL AÇIK VAR”

Denktaş, nisan ayı maaşlarının ödenmesinde bir sıkıntı olup olmayacağı konusunda, “Ben eksik olan rakamı söyledim” derken, Özgürgün de 42 milyon TL açık olduğunu, hükümeti mali ve ekonomik açıdan ciddi sıkıntılarla devralacaklarını ifade etti.

“FORMÜL ÜRETECEĞİZ”

Özgürgün, hükümetin güvenoyu alıp göreve başlamasının ay sonunu bulacağına dikkat çekerek “O noktada çalışma yapma imkanımız da yok. Ama bu sorumluluğu alıyorsak UBP ve DP olarak bu sorunu çözecek yolları mutlaka bulacağız. Hükümet bu açığı kapatacak formülleri üretmek zorundadır” diye konuştu.

Hüseyin Özgürgün, bir başka soru üzerine yarın saat 11.00’de yeni kabineyi Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya sunacağını; saat 13.30’da ise Cumhuriyet Meclisi’nin olağanüstü toplanacağını ve Bakanlar Kurulu listesinin okunacağını söyledi.

Hükümet programının ise gelecek Cuma günü okunması yönünde bir düşünceleri bulunduğunu kaydeden Özgürgün, hükümet protokolü çalışmalarına ise yarın başlayacaklarını ifade etti.