Başbakan Yardımcısı Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Mehmet Salih Direktör başkanlığındaki Emekli Dernekleri Eşgüdüm Komitesi heyetini kabul etti.

Bakanlık Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, Emekli Dernekleri Eşgüdüm Komitesi Dönem Başkanı Mehmet Salih Direktör, ülkenin en önemli sorununun ekonomik sıkıntılar olduğunu ve toplumun her kesiminin ekonomik yönden çökme noktasına geldiğini söyledi.

İnsanların en az yüzde 70’inin borç batağında mücadele etmeye çalıştığını ifade eden Direktör, bu şartlar altında hükümetin ciddi çalışmalar yaparak, bunları ivedilikle hayata geçirmesi gerektiğini kaydetti.

Emeklilerin geriye dönük alacakları konusuna değinen Direktör, bu konuda iki mahkeme kararı ve Anayasa Mahkemesi önünde varılan bir mutabakat tutanağı olmasına rağmen, tam 5 yıldır ödenmeyen alacakları konusunda bir önceki Maliye Bakanı Birikim Özgür’ün 2016 bütçesinde ödenek olduğunu söylediğini ve en geç Mart sonuna ödeme sözü vermesine rağmen, ödemenin gerçekleşemediğinden yakındı.

Direktör, alacaklarının akıbetini Başbakan Yardımcısı Denktaş’a sorarak, emekliler olarak en önemli sorunlarından birinin de sağlık hizmetlerindeki tıkanma olduğuna işaret etti.

“Emekli artık devletten sağlık hizmeti alamaz olmuş. Parası var veya yok özel klinik ve hastane kapılarında çare aramaktadır” şeklinde konuşan Direktör, Emekli Dernekleri Eşgüdüm Komitesi adına hazırlanan metin okunduktan sonra Başbakan Yardımcısı Maliye Bakanı Serdar Denktaş’a sundu.

DENKTAŞ

Başbakan Yardımcısı Maliye Bakanı Serdar Denktaş da, “yıllar içinde oluşturduğumuz sistemle ve sendikal talepleri siyasetin verdiği karşılık nedeniyle aslında çocuklarımızın geleceğini harcadığımız bir noktaya vardık. Bu durumdan çıkış yollarını bulmamız lazım” dedi.

Denktaş, emeklilerin geriye dönük alacakları konusunda bir önceki bakanın 2016 bütçesinde ödenek ayrılıp ayırmadığı konusunda Bakanlık Müsteşarı Ahmet Havutcu’dan bilgi aldı.

Denktaş; “Bir önceki Bakan size nasıl söz verdi o ayrı bir tartışma konusu ancak bütçede özellikle bu konuda bir ödenek ayrılmamış. Dolayısıyla ben aynı yanlışa düşmek ve sizleri daha ilk görüşmemizde umutlandırmak istemiyorum. Neticede mahkeme kararı ortada. Devletin de yükümlülüğü. Ama ne zaman ödenecek konusunda, bu yıl ödeyebilir miyim? diye yanıtta veremiyorum” dedi.

Tüm şartları zorlayarak kendi kaynaklarının bu noktada devreye girmesi için çalışacaklarını söyleyen Denktaş, bir fırsat yaratıldığı takdirde peyder pey de olsa ödemelerin yapılmasının yollarını arayacaklarını belirtti.

Ülkedeki ekonomik darboğaz da göz önünde bulundurulduğunda öncelikli hedefin piyasalar olduğunu kaydeden Denktaş; “Piyasaya para akıtmak lazım. Piyasayı canlandıramazsak zaten kalkınamayız” diye konuştu.