Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ilk olarak DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş söz aldı.

DP-UG milletvekilleri olarak, dünkü UBP Kurultayı nedeniyle UBP milletvekillerinin bugün Meclis oturumuna gelemediklerini, bu nedenle nisaba destek verdiklerini ancak hükümet kanadının meclis oturumlarına katılması gerektiği yönünde daha önce yaptığı uyarının geçerli olduğunu kaydetti.

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesi oylandı ve oybirliğiyle kabul edildi.

Neden ivedilik istendiğiyle ilgili bir soru üzerine kürsüye çıkan İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı Ahmet Gülle tasarının sadece isim değişikliğini içerdiğini bu nedenle ivedilik istendiğini ifade etti.

Bunun ardından “Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nın 3. Görüşmesine geçildi.

GÜNDÜZ

Tasarıyla ilgili söz alan DP-UG milletvekili Menteş Gündüz kamu reformunun görüşülmemesi nedeniyle tasarıya ret oyu vereceklerini dile getirdi.

Gündüz kamu reformuna gereken önemin verilmesini talep etti.

GÜLLE

Daha sonra söz alan Komite Başkanı Ahmet Gülle, komite gündemindeki en önemli konulardan birinin kamu reformu olduğunu dile getirdi.

Bu konuya çok emek harcandığını ifade eden Gülle, öte yandan kamu reformu hayata geçene kadar ivediliği olan ve gündeme alınmaması halinde belirli sıkıntılar yaşanacağı öngörülen Cezaevi Yasası’nı da gündeme aldıklarını anlattı.

Gülle, kamu reformunun da en kısa zamanda gündeme alınacağını ifade etti.

TAÇOY

DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy ise söz alarak, 2011’de Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından yapılan sınav sonucu terfi alanlardan bazı çalışanlara rütbelerinin verilmediğini ve bunun sonucu açılan davaların hala sonuçlanmadığını söyledi.

Görülmekte olan bir dava hakkında Cumhuriyet Meclisi’nde görüşme yapılamayacağı kuralını hatırlatan Taçoy, “Biz cumhuriyet meclisi olarak yenilemiş olduğumuz tüzükte de buna yer verdik” dedi.

Taçoy bu şartlar altında “Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı” hakkında görüşme yapılamayacağını anlattı.

DENKTAŞ

DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, kamu reformunun geciktirilmesiyle ilgili hiçbir “mazereti kabul etmeyeceklerini” ifade etti.

Yasanın her şeyiyle hazır olduğunu konuyla ilgili sivil toplum örgütlerinden ve sendikalardan görüşlerin alındığını ancak buna rağmen yasanın geçirilmediğini kaydeden Denktaş, yeni yasalar yapılırken de bu reformun dikkate alınmadığını dile getirdi.

Denktaş kamu reformunun bir an önce hayata geçirilmesi için gereken adımların atılmasını istedi.

“Gardiyanlar mahkûmların mahkumu durumundadır” diyen Denktaş bu konuda alınması gereken önlemler olduğunu dile getirdi.

Denktaş Başbakan Ömer Kalyoncu’ya da geçmiş olsun dileklerini iletti.

ÇAKICI

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da cezaevinde düzenlenmesi gereken birçok nokta olduğunu belirterek yeni bir cezaevine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Mahkûmlar, gardiyanlar ve şartlı tahliye tüzüğü ile ilgili de ciddi problemler olduğunu kaydeden Çakıcı, bu tüzüğün değişmesi ile ilgili yeni bakandan ümitleri olduğunu belirterek şartlı tahliye tüzüğünün derhal ele alınması gerektiğini kaydetti.

Kamu reformumun geçmesine ve yeni hükümetin “ göç yasasına” tavrına karşı eylemler yapıldığını belirten Çakıcı, Meclis önünde yapılan eylemlerin bunlardan biri olduğunu belirterek yasa ile ilgili hükümetin çalıştığını göremediğini savundu.

Kamu reformuna ihtiyaç duyulduğunu belirterek cezaevindeki teşkilat yasaları gibi yasalarına kamu reformunun geçmesi için ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

ERHÜRMAN

CTP milletvekili Tufan Erhürman, ise yargıda bulunan davanın “Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı görüşmeye engel olmadığını anlattı.

Anayasanın ilgili maddesinde davayla ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya demeçte bulunulamaz dediğini ancak davayla ilgili ne görüşme yapıldığını ne soru sorulduğunu ne de demeçte bulunulduğuna işaret etti.

Yapılan görüşmenin görülen davayla değil tasarıyla ilgili olduğunu dile getiren Erhürman, bunun görüşmeye engel olmadığını anlattı.

TAÇOY

DP-UG milletvekili Hasan Taçoy ise Tasarının ilgili davayı etkileyecek bir unsur olduğu için bu görüşü ifade ettiğini belirtti.