Kamu Reformu Yasa Tasarısı hakkında bazı sendikaların yaptığı açıklamaları da eleştiren Denktaş, tüm sendikalara tasarının gönderildiğini ve inceleyip görüşlerini aktarmalarını da istediklerini belirtti.

Eylemin herkesin hakkı olduğunu belirten fakat polisin aldığı tedbirleri eleştiren Serdar Denktaş, polisin en azından yolu tek şeride indirerek trafik akışını sağlayabileceğini söyledi. Denktaş, polisi göreve çağırarak, gerekirse Bakanlar Kurulu’nun bir yönetmenlikle bazı kuralları yeniden düzenleyebileceğini kaydetti.

ÇAVUŞOĞLU

Daha sonra söz alan UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı’nın bazı atamalar veya görevlendirme yapma yetkisi olduğuna dikkat çekerek, Cumhurbaşkanı’nın ilgili kurumlarla istişare etmesi gerektiğini belirtti.

Kamu reformuyla yıllar sonra kamuda bir düzenlemeye gidilirken en azından tüm partilerin asgari görüşle yapılması gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, yazılı metinlerin sürekli değiştiğini, 30-40 yıl sonra yapılacak bu değişikliğin toplumun önünü açmayacağını, tıkayacağını belirtti.

Bugüne kadar yapılan çalışmalarda mutabakat olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, komitenin 39 kez toplantı yaptığını sadece 11’inde Başsavcılıktan bir temsilci olmasından dolayı hukuki sorun yaşayacağını, son zamanlarda ise son sürat kontrolsüz değişiklikler yapıldığını savunarak bunu eleştirdi. Çavuşoğlu, son değişiklikleri takip edemediklerini, bu konu ile ilgili kesimlerin nasıl sağlıklı bilgi alacağını sordu.

Komitede çoğunluğu olanların diğer görüşleri önemsemediğini savunan Çavuşoğlu, tasarıda bayağı mesafe aldığını, fakat zaman baskısı yapılarak yasanın hatalı şekilde yürürlüğe girmesini de doğru bulmadığını kaydetti.

“KAMU REFORMU YASASI HERKESTEN SAKLANIYOR”

DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın kamu reformuyla ilgili tasarının görüşmelerini gizleyerek yaptığını ileri süren Çakıcı, sendikaların ve UBP’nin bu konudaki açıklamalarına destek belirtti ve Kamu Reformu Yasası’nın saklandığını iddia etti.

Denktaş’ın TC Yardım Heyeti’yle ilgili açıklamalarını anımsatan Çakıcı, hükümet olanların böyle küçük değil büyük işlerle uğraşarak söylediklerini kapı arkasında değil icraat yaparak, toplumun yapısını değiştirecek işlerle uğraşarak göstermesi gerektiğini kaydetti.

ŞAHALİ

Daha sonra söz alan CTP-BG Milletvekili Erkut Şahali de, Cumhurbaşkanı’nın komite kurmasının çok önemli olduğu söyleyerek, ancak bunu basından öğrendiklerini, daha önceden Meclis’e de bildirilmesinin gerekli olduğunu belirtti.

Yasa çalışmalarının yoğun olduğuna dikkat çeken Şahali, nisap sorunu yaratılmayacağı konusunda gerekli taahhüdün verilmesi halinde konuşmasının bir anlamı olmayacağını fakat komite çalışmalarında birçok kez nisap sorunu yaşandığından dolayı verimliliğin sağlanamadığını kaydetti.

Nisabın komite çalışmalarında ciddi bir kaygı olduğunu dile getiren Şahali, iki yıldır görüşülen kamu reformuyla ilgili yasanın görüşüldüğü komitenin başkanı DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın kaygısının anlamlı olduğunu çünkü bu komitede Cumhurbaşkanlığı’nca Cinsiyet Eşitliği Komitesi’nde görevlendirilen bir milletvekili olmasından dolayı da endişenin arttığını belirtti.

Kamu Reformu Yasası’nın gizli yapıldığı eleştirisini kabul etmediğini vurgulayan Şahali, istenildiği takdirde bir milletvekilinin her türlü bilgiye ulaşabileceğini söyledi.

Şahali ayrıca, Kamu Reformu Yasası hakkında endişe taşınması halinde Cumhuriyet Meclisi’nden yasama yılının uzatılması veya Meclis tatilinin kısaltılması talebinde bulundu.

“GERÇEK STATÜKOCULAR SENDİKACILARDIR”

Kamu reformuyla ilgili yasanın madde madde görüşüldüğünü ve defalarca tartışıldığını dile getiren Denktaş, sendikalara karşı olmadığını fakat bugünkü sendikacıların gerçek statükocular olduğunu savundu.

DENKTAŞ: “DEĞİŞİMİN ÖNÜNÜ TIKAYAN ESAS STATÜKO SENDİKAL ZİHNİYET”

Yeniden söz alan DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, kamu reformuyla ilgili tasarının maddelerin çoğunda bir mutabakat sağlandığını dile getirdi ve komitenin bir iradeye ortaya koymaması halinde bir 40 yıl daha konunun tartışılacağı uyarısında bulundu. Denktaş, kamuda reform başarılamazsa hiçbir yerde başarılamayacağını dile getirdi ve “Bu ülkede değişiminin önünü tıkayan esas statüko sendikal zihniyettir” dedi.