Başbakan Yardımcısı Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Rum Tarım Bakanının ‘Hellimin denetimi’ konusunda tüm yetkinin Güney Kıbrıs’ta olacağı ve Kıbrıslı Türkleri de denetleyeceği açıklamasının gerçeklerle bağdaşmadığını belirtti.

Serdar Denktaş, konuyla ilgili yazılı açıklama yaparak, AB’deki Hellim’in Coğrafi Tescili süreci ile ilgili Kıbrıslı Türklerin de dahil edileceği ortak bir çözüm bulunması için gerekli çalışmaların hükümetleri tarafından etkin bir şekilde yapıldığını kaydetti.  Serdar Denktaş, şunları dile getirdi:

“Bu süreçte ilgili yasal haklarımızı aramak maksadıyla hem siyasal, hem hukuksal çalışmalar başlatılmış olup, AB’ye Hellim’in Kıbrıs Türklerin de ‘Geleneksel Ürünü’ olduğunu anlatmak için gerekli lobi faaliyetlerini de eş zamanlı sürdürmekteyiz.

Hellim Rumların olduğu gibi, bizim de geleneksel ürünümüzdür. O yüzden Güney Kıbrıs’ın tek taraflı bir örgüt kurması ve Kıbrıslı Türk Hellim İmalatçılarını denetlemesi mümkün değildir. Hellim’in Coğrafi Tescil süreci daha  AB’de kabul edilmeden, Rum Tarım Bakanı talihsiz bir açıklama yapmıştır.

Konunun takipçisiyiz ve bu konuda girişimlerimiz artarak devam edecektir.”