Rahme Çiftçioğlu

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, halkın Cumhuriyetçi Türk Partisi’nden kurtulduğuna memnun olduğunu söyledi.

UBP-DP hükümet programının Meclis Genel Kurulu’nda görüşmesi sona erdi. 

Bu sabah 10.30 sırlarında başlayan ve yaklaşık 11 saat süren görüşmede Başbakan Hüseyin Özgürgün’den önce kürsüye çıkan Denktaş, eleştirileri yanıtında konuşmacılara teşekkür etti ve eleştirilerin faydalı olacağını söyledi.

Serdar Denktaş, “Ülkeyi son 3 yılın CTP’li iktidarlarından daha iyi yöneteceğiz” dedi.

“CTP hiç tek başına iktidar olmadı,  tek başına iktidarmış gibi davrandığı dönemler oldu” şeklinde konuşan Denktaş, “CTP-ÖRP hükümet programı kürsüden okunsa, ona da muhalefet ederlerdi” ifadesine yer verdi.

Başbakan Yardımcısı CTP’li vekillerin kendilerini anlamaya çalışmadığını da söyledi.

Türkiye ile bozulan ilişkilerin düzeltilmesinin temel hedefleri olduğunu kaydeden Başbakan Yardımcısı Denktaş, “Türkiye ile ilişkilerin bozulması toplum mühendisliği projesiydi. Bunu ters çevirmek öncelikli projemiz olacak” dedi.

Denktaş, “Ekonominin gelişmesinin, ülkenin kendi ayakları üzerinde durmasının yolu Türkiye ile ortak ekonomik zeminde bir araya gelmek. Çözüm olsa da olmasa da hem Türkiye hem de Avrupa pazarındaki yerimizi alacağımız” ifadesine yer verdi.

Gün boyu söz alıp konuşan muhalefet milletvekillerinin yurttaşlık konusunda eleştiriler yaptığını da söyleyen Dentaş, “Rumlar istedi diye insan haklarını ayakaltına almayacağız” dedi.

CTP’nin “Türkiye dedi yapacaksınız” şeklinde açıklaması olduğunu da kaydeden Denktaş, “Bunu demelerine çok sevdim. İşte bizim farkımız bu. Ben Türkiye’nin atanmışıyla Kıbrıs konusunda tartışırım, politikama uygun gelmeyeni söylerim ama bunu sokağa dökmemeye çalışırım. Sistemle çarpışırım, kavga da ederim ama bu Türkiye karşıtlığını doğurmaz. Ben öyle bir evde büyümedim” şeklinde konuştu.

Kamu Reformu Yasa Tasarısı ve müşavirlik konusunda da değerlendirme yapan Serdar Denktaş, “Gerekirse müşavir olacak. Hayata geçirmek istediğimiz projeleri bizden daha şevkle çalışacak kişiler varsa onlarla yapacağız” dedi.

İstihdamlar konusuna da değinen Denktaş,  gerekli noktalarda istihdamların yapılacağını kaydetti.

“CTP’li belediyelerin marifetiyle kurulan taşeron sistemi, kölelik sistemi son bulacak” da diyen Denktaş, “Var olan bu sistem bitecek. Bu sistem tamam değil, değişecek" şeklinde konuştu.

Özel sektörde sendikalaşma konusunda da açıklamalarda bulunan Serdar Denktaş, “Şu anki sendikal mantalite ile bu mümkün değil. Sendikalaşma olmalı ama mantalite değişmeli” dedi.

Gün boyu yapılan eleştiriler konusunda notlar tutan ve bunlara bakarak vekillere belli başlı konularda açıklamalar yapan Başbakan Yardımcısı ,basına destek konusunun da konuşulacağını belirtti.

Su konusuna da değinen ve bununla ilgili sosyal medyada bir tartışma platformu oluşturduklarını kaydeden Denktaş, “Taslak görüşlere yenileri eklendi. Niyetimiz bunu başbakana sunmaktı. Bu arada hükümet devrildi. O hazırlık elimizde. Bu ülkenin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak ihale şartnamesi ve sözleşme bilirkişilerden görüş alarak hazırlanacak” şeklinde konuştu.

Zaman zaman muhalefet milletvekillerinin yerinden konuşmalarına da cevap veren Denktaş, “Halk, CTP’den kurtulduğuna o kadar memnundur ki…doğru adımları attıkça sizler de bizler oy vermeye başlayacaksınız” dedi.

Polis konusundaki yasalara da değinen Dentaş, “7 yasayla ilgili iki beyan var, biri Talat’ın, biri benim. Talat bu yasalara olumlu, ben en de olumsuz baktığımı söylemiştim” şeklinde konuştu.

Bu hükümetin icraatlarını hayata geçirmek için yaklaşık 2 yılı olduğunu söyleyen ve “Bir sonraki hükümette yine beraber olacağız” diyen Denktaş, limanlar, Telekomünikasyon Dairesi ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) konusuna da değindi.

Limanlarda hizmetlerin liberalleşmesinin söz konusu olduğunu kaydeden Denktaş, “Telekomünikasyonda alt yapı darmadağın. Şu anda da yatırım yapacak durumda değiliz. Olması gereken bir üçüncü şirket ile ortak olunması” dedi.

Kıb-Tek ile ilgili açıklamasında enterkonnekte sistemin şart ve öncelikli olduğunu ifade eden Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, “Bu halka kaliteli ve ucuz elektrik sunmak hepimizin görevi” şeklinde konuştu.

CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer’in “iç borçlanmaya giderek büyük bir ayıp yapıldı” şeklinde bir açıklaması olduğunu dile getiren Denktaş, “Kısa vadede bu borcu ödeyeceğiz. Türkiye’nin kapısını çalıp ‘aman bize para verin’ demeyi tercih etmedik. Zaten Türkiye ile konuşacağımız çok şey var” şeklinde konuştu.

“Merkez Bankası’nın teşkilat yasasını çıkarın diyen Meclis’in kendisidir” ifadesine de yer veren Denktaş, “Bunu al gülüm ver gülüm meselesine çevirmek mantığa uymaz. Merkez Bankası devletin sıkışık olduğu durumlar için var” dedi.

Vergi reformu konusunda da bir açıklamada bulunan Denktaş, “Bunu sonuca ulaştıracağız iddiasında bulunamam ama bütçe dengesini bozmamak adına adımlar atacağız …” dedi.

Kendisine “Öğrenciden ve askerden vergi mi alacaksınız?” eleştirileri de yapıldığını kaydeden Denktaş, “Bu ciddi bir gelir ve vergilendirilmiyor. Biz gelirin verilendirilmesinden bahsediyoruz” ifadesine yer verdi.

Hükümetin eşgüdüm içinde çalışma, müşterek iş yapma ve karar verme konusunda kararlı olduğunu da belirten Başbakan Yardımcısı Denktaş, “Bürokraside sorun çıksa da kendi aramızda halledeceğiz. Müşterek karar, işbirliği ve paslaşma bu hükümetin en önemli farkı olacak” dedi.

Kıbrıs konusunda da değerlendirme yapan Denktaş, “DP olarak Kıbrıs konusundaki görüşümüzü Cumhurbaşkanlığı’ndaki toplantılarda da, kamuoyuyla da paylaşıyoruz. Düşünceyi anlatma ile masayı berhava etme arasında fark var. Zaten Rum da çözüme hazırdı, açtı kucağını bizi beklerdi… biz de masayı berhava edeceğiz. Lütfen yapmayın…” ifadesine yer verdi.