Özge Kizir

Demokrat Parti – Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Başkanı Serdar Denktaş, CTP-UBP koalisyonunun TC Yardım Heyeti’nin telkinleri sonucunda kurulduğunu ifade etti. “Ankara’ya kadar uzanır mı çizgi ondan emin değilim, ama TC Yardım Heyeti’nden yüzde yüz eminim” diyen Denktaş, CTP’nin kendisiyle koalisyon için iki kez görüştüğünü söyledi. Birincisinde kendilerine 86 maddelik görüş iletildiğini belirten Denktaş,  “İkincisinde bizim kendilerine cevaplarımız var. Yazılı cevap verdik, ama müzakere yapılmış değildir. Araya ‘iyi saatte olsunlar’ gelince, değişti. Çünkü siz Kurultay’da çıkıp ‘UBP zihniyetini değiştireceğim’ derseniz Ulusal Birlik Partisi (UBP) zihniyetini iktidara getirerek değiştiremezsiniz. Değişmediği de açıkça ortadadır” şeklinde konuştu. 

“Devir teslimlerde yaşananlar sorunlar da var”

Yeni hükümetin kurulmasının ardından yaşanan devir teslim sorunlarına değinen Denktaş, “ Devir teslimlerde yaşanan sorunlar da vardır ve bunları kimse dile getirmemiştir. Hakan Dinçyürek devretmeye gitmeden gitti odaya yerleşti ve Tahsin Ertuğruloğlu zaten ne devreder ne de devralır. Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat bu zihniyeti ortadan kaldıracaktı güya, ama bu zihniyeti iktidar yaptı” dedi. 

“Bu hükümetin beni mutlu eden tarafı…”

Yıllardan beridir biri iktidarda biri de muhalefette olan iki partinin iktidara gelmesiyle yükün ortadan kalktığını ifade eden Denktaş, “İnsanımız artık daha net görebilecektir” yorumunu yaptı.

“Her şeye evet diyen bir yapım yok”

TC Yardım Heyeti konusunun iddia değil, yaşanan gerçek olduğunu vurgulayan Denktaş şöyle konuştu: 

“Siyasete 1990’da geldim ve yanlış gördüğüm her şeye karşı çıktım. Her şeye ‘evet’ diyen bir yapım yoktur. Bir önceki hükümet kurulduktan sonra bizim tarafımızdan sunum yapıldı. Sunumu yapan Başbakanlık müsteşarına ‘Bu sunum kimindir’ dedim, ‘Bizim’ dediler. ‘Ben bu sunuma katılmıyorum. Başbakanlığın sunumu olabilir, ama hükümetin sunumu değildir’ dedim. Her şey çok mükemmel, çok güzel ve her şey yolunda gidecek gibi bir görüş vardı. Yoktur böyle bir şey. Bu reçetenin ekonomimize faydalı olduğuna inanmıyorum. Siz bütçedeki rakamların düzelmesini öne koyarak, her şey iyiye gidecek diyemezsiniz, çünkü ekonomi mahvolur. Bu ülkede bütçe açıklarını kapatma diye bir yaklaşımla yaklaşırsanız ve rakamlarla oynarsanız, açığı kapatmak için ekonominin içine dalarsanız, ekonomiyi mahvedersiniz.” 

“Bizim korsanlara verecek paramız yoktur dediler”

Şahsına getirilen rüşvet iddialarına da değinen Denktaş, bu durumun halk içinde konuşulduğunu ve kendi personelinin yüzüne karşı söylediklerini ifade etti. “Bir marinanın tamiri meselesi gündeme geldi. Bu bölgenin en özel limanı Girne Antik Limanı’dır. İçerisinin ve kumlarının temizlenmesi için römorka ihtiyaç vardı. Araştırdık ve bulduk ki Türkiye’den gelecek olan su boruları takım şirketinde bu römork vardır. Bu durum büyük bir şanstı, en azından nakliyesi için bir ödeme yapmayacaktık. Gittiler ve baktılar ona göre ‘şu kadar sürede bir temizleme yaparız’ dediler. 400 bin dolar civarında bir ücret tutuyordu. Dediler ki ‘500 bin dolar TC Yardım Heyeti’nden talep edin. İlgili bütün şirketi, TC Yardım Heyetini ve müdürleri de çağırın ve bir sunum yapın’ dediler. Toplantı yapıldı ve dinlediler, ‘bizim korsanlara verecek paramız yoktur’ dediler” ifadesini kullanan Denktaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Girne limanı böyleyse bütün yaptığın tanıtım sıfırla çarpıldı”

“Bu yüzden bakanlıktan ayrılırken ‘Tanıtma Kalemimizden 500 bin dolar karşılığı Türk Lirası’nı Girne Antik Limanı’na aktarın’ diye yazdım ve bu talimatları imzaladım. Tanıtma Kalemi’nden alıyorum turizmciler şikâyet edecek. Sen istediğin kadar tanıt Girne Limanı böyleyse, bütün yaptığın tanıtım sıfırla çarpıldı.

“Paralel hükümet basına da katkıda bulunan bir hükümettir”

Bakanlıktan ayrılmamın ardından yapılan basın toplantısında somut şeyler söyledim. Fakat basın tarafından somut konular aktarılmadı. Bu paralel hükümet, basına da katkıda bulunan bir hükümettir. Bununla beraber belediyelere de katkıda bulunuyor. İnsanlar açıkçası bu konuda yayın yapmaya çekiniyor. Her müdür, her bakan ve her müsteşar, benim şu yaşadıklarımı her gün bilfiil yaşıyor, fakat kimse bu konuda bir söz söyleme noktasında değildir.” 

“Hükümet uzun ömürlü olmayacak”

Hükümetin telkinle oluştuğu iddiasını yineleyen Denktaş, “Hükümet uzun ömürlü olmayacak. Telkinle oluştuğu için, kurulurken de karar vericileri ikna etmek için doğru olmayan birçok iddia ortaya atıldı. Yalan, yanlış bilgiler ve telkinler üzerine oluşmuş bir hükümettir. Bunun nereye kadar gideceğini hep birlikte göreceğiz. Hükümeti çok uzun ömürlü görmüyorum” dedi.

“Kendi yolumuzu çizeceğiz”

DP olarak, kendi yollarını çizeceklerini ifade eden Denktaş, sözlerini şöyle tamamladı: 

“Kendi açımızdan kendi yolumuzu çizeceğiz. Bir rapor hazırlattırmıştım zaten, raporun tartışılma dönemini yaşayacağız. Örgütlenme yapımızı yeni Siyasal Partiler Yasasına göre yeniden düzenleyeceğiz. Siyasi Partiler Yasası Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından geri iade edildi, ama günün sonunda geçecektir. Dolayısıyla kendi parti yapımızı ve organizasyonumuzu düzenleyeceğiz. Hükümeti takip edeceğiz. Örneğin kamu reformu, bitmiş bir reformdur. Son bitirme aşamasına geldiğimizde önce UBP, sonra ise CTP yan çizdi. Şimdi kamu reformunda ne yapacaklar onları izleyeceğiz.”