Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Başkanı Serdar Denktaş, Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) ve Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (KAMU-SEN) yetkililerinden oluşan heyeti kabul etti.

KAPTAN

DP-UG Genel Merkezi’ndeki görüşmede konuşan KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, Kamu Görevlileri Yasası’nın önemine dikkat çekti.

Kamuda verimlilikte sıkıntıların ortada olduğunu ifade eden Kaptan, amaç kamuda gerçekten reform yapmaksa, bugünkü yasada yapılacak küçük değişikliklerle de bunun mümkün olabileceğini kaydetti.

Kaptan, yeni yasa tasarısında hiç bir şeyin havada kalmaması gerektiğine dikkat çekerek, ilgili komite başkanının DP UG Milletvekili Menteş Gündüz olduğu dönemden bu yana tasarı hakkında kendileriyle hiçbir şeyin paylaşılmadığını söyledi.

Bunun da yaklaşık 9 ay önce olduğunu ifade eden Kaptan, yasa tasarısının madde madde görüşülmeye başlandığı yönünde söylemler olduğunu, böyle bir oldubittinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Yasa tasarısına bakıldığında, kamunun siyaset şemsiyesi altından kurtarılması yerine, daha da siyasileştirileceğini ileri süren KTAMS Başkanı Kaptan, yasada bulunan bazı maddelere de dikkat çekti.

Hükümette bulunan partilerin oluşturduğu hükümet programlarında bulunan sendikalaşma konusunda yasada herhangi bir madde bulunmadığını savunup bunu eleştiren Kaptan, DP-UG’nin komitede temsilcisi bulunduğunu belirtti ve tasarının son şeklinin kendileriyle de paylaşılıp tartışıldıktan sonra Meclis Genel Kurulu’na gönderilmesinin sağlanması için Denktaş’tan destek istedi.

ÖZKARDAŞ

Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş da, kamuda yetkili iki büyük sendikanın, Meclis İdari, Kamu ve Sağlık Komitesi’nde bulunan yeni Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı hakkında siyasi partilere ziyaretler başlattığını anımsattı.

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan’la birlikte ortak görüşlerini içeren metni Denktaş’a  sunan Özkardaş, DP-UG’nin hükümette olduğu dönemde, yasa tasarısı konusunda işbirliği içinde çalışarak, tasarıyı olumlu hale getirdiklerini anlattı.

DP-UG’nin hükümetten gitmesinin ardından, yasa tasarısının önemini anlayamayanların, kendilerini dışladıklarını ileri süren Özkardaş, iddia edilenin aksine Kamu Görevlileri Yasası’nın değişmesini en çok isteyen kesim olduklarını dile getirdi.

Kamudan siyasetin elinin çekilmesini istediklerini vurgulayan Özkardaş, “siyasi baskıların arttığı bir yasaya karşıyız” dedi.

Kamu-Sen Başkanı Özkardaş, yasa tasarısı konusunda fikirlerinin alınması için Denktaş’tan destek istedi.

DENKTAŞ

DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, hükümette bulundukları 5 aylık dönemde sendikalarla çok güzel bir çalışma sürdürdüklerine dikkat çekerek, söz konusu yasa tasarısının üzerinde büyük oranda bir mutabakatla Bakanlar Kurulu’na sunulduğunu anımsattı.

Yasa tasarısının meclisten bir türlü geçirilemediğini ifade eden Denktaş, geçmişte, yasa tasarısının son şeklinin milletvekilleri ve sendikalarla paylaşıldığını hatırlattı. Denktaş, milletvekillerinden herhangi  bir görüş gelmediğini, sendikalardan gelen görüşlerin ise değerlendirildiğini, ancak oylama sırasında Cumhuriyetçi Türk Partisi ile Ulusal Birlik Partisi’nin son anda yan çizdiklerini kaydetti.

Milletvekillerinden kendi hükümet dönemlerinde yasa tasarısı hakkında geri bildirim almadıklarını, şimdiki milletvekillerinin de aynı olduğunu ifade eden Denktaş, “o zaman maddelerde değişiklik olmamalı” dedi.

Yasa tasarısında, kendi dönemlerinde hazırlananla farklılıkların ne olduğu bilmediğini söyleyen Denktaş, yasa tasarısının yeni halini dün talep ettiğini belirtti.

Kendilerinin sendikalarla uzlaşılarak bu kadar emek edilen bir çalışmanın geri götürülmesini kendilerinin de kabul edemeyeceğini vurgulayan Denktaş, kamuda daha çalışabilir, performansı artırmaya yönelik bir sistemi getirmenin şart olduğunu kaydetti.

Kamu-Sen ve KTAMS’ın uyarıları için teşekkür eden DP-UG Genel Başkanı Denktaş, konun takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.