Özge Kizir

Hükümetin, ülkede “Koordinasyon Ofisi” açılmasına izin veren Türkiye ile yapılan ikili anlaşmayı Meclis’e onaylatmadan, Anayasa’ya aykırı şekilde yürürlüğe koyduğu iddialarını yanıtlayan Serdar Denktaş, Başbakan’a “anlatayım nedir, ne değildir” dediğini, ancak Başbakanın kendisine “yok dinlemek istemem, ben bilirim” dediğini ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, dün konuk olduğu bir televizyon programında, Koordinasyon Ofisi açma konusuna açıklık getirdi. Gençlerin yararlanabileceği bir imkân sunmak istediklerini ifade eden Denktaş, “Protokolün değiştiğini ve neyin ne olduğunu gidip anlattığımızda kesinlikle korkulacak bir şey olmadığını görecekler” dedi. Son 9 yıl uluslar arası ilişkilerin yıprandığını ifade eden Denktaş, “Bu durumun protokollere önemli olumsuz katkısı oldu. Ama protokollerde, ‘kötüdür istemeyiz’ gibi yaklaşımlar olamaz. Futbolda bunu hayata geçiremiyoruz, çünkü kendi her maçlarımızı bu sefer Türkiye’de yapmak zorunda kalırız. Hâlbuki biz burada yapılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Dinlemek istemem ben bilirim dedi”

“İşin kötü tarafı bu konuyu Başbakan’a söyledim, Futbol Federasyonu Ofisiyle ilgili ‘böyle bir açıklama yaptın, ama anlatayım nedir, ne değildir’ dedim. Bana ‘Yok dinlemek istemem, ben bilirim’ dedi” diyen Denktaş, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu ve Spor Bakanlığı ilişkilerinin askıya almaması konusunda da şunları söyledi: 

“Türkiye’den döndüğümde bu konunun tartışması, Antrenörler Birliği Federasyon’dan özür dileyinceye kadar askıya alınmıştı. Neticede Antrenörler Birliği biraz yan çiziyordu. Basın toplantısını yaptı ve ilk adımını attı. FIFA’ya başvuru ve KOP’a üyelik konusunda net olarak da söylendi, bu ilk adımdır ve daha sonrada tüzükleri değiştireceğiz diye.. O tüzüklerde ne değişeceğini kulüpler hiç sorguladı mı? O tüzükler değiştiği andan itibaren kulüpler o tüzüklere uygun halde mi? Hemen uyabilecekler mi? Bu sorular hep muallâkta kalıyor. Tüzük değişikliklerini kabul ettiği anda, benim yapacağım iş sadece Bakanlar Kurulu’na gidip bunun yayınlanmasını sağlamaktır.” 

“Tehdit etmiyorum”

FIFA’nın en önemli maddelerinden birinin de özerklik olduğunu anımsatan Denktaş, “Özerkliğin şartı ise federasyonun devletten katkı alamamasıdır. Bu özerk, KTFF’ye devletten katkı aktarılmıyor. Özerkliğin gereğini yerine getirerek, eskiden olduğu gibi futbol kulüplerimizin ihtiyaçlarını karşılıyor ve kulüplerimize destek veriyoruz ama federasyonda bu mümkün değildir. Tehdit olarak algılanmasın, işin gereğini yapıyorum” dedi.

“Her iki tarafın da tıkanmaması lazım"

Ülkede yaşanan eylem ve sorunlara değinen Denktaş, bütün sorunların mali nedenlerden çıktığını belirterek, “Bütün isyanlar mali nedenden çıkmıştır. Geçmişte çok büyük sıkıntılar yaşayarak pes etmeyen bir halk, bugün daha rahat bir ortamda pes etme noktasına taşınmaya çalışılıyor. Şikâyetlerimiz elbette var. Bütün bu şikâyetler içerisinde mücadelelerle elde edilen bir takım kazanımlar da var. O kazanımları kaybetmek size açılan bir yaradır aslında. Gerek hükümette, gerekse Türkiye ile ilişkilerimizde bizi çok rahatsız eden uygulamalar var. Her iki tarafın da tıkanmaması lazım” dedi.