Toplantının ev sahipliğini, KTEZO Başkanı Hürrem Tulga, KTEZO Güzelyurt-Lefke İlçesi Sözcüsü Ali Volkan yaparken, DP Ulusal Güçler Milletvekili Menteş Gündüz, CTP/BG Güzelyurt Milletvekili Mehmet Çağlar, CTP/BG Hüseyin Erçal, Başbakan Yardımcılığı Müsteşarı Hüda Hüdaverdi, Başbakan Yardımcılığı Özel Kalem Müdürü Çelebi Ilık, DP Ulusal Güçler İlçe Başkanı Türkay Tokel’de hazır bulundu.

Dün akşam saat 20.00’da Güzelyurt Eski Belediye Pazarı’nda gerçekleşen toplantıda, Güzelyurt bölgesi ve esnafını olumsuz etkileyen sorunlar masaya yatırılarak sorunların çözümü üzerinde görüş alış verişinde bulunuldu.

Bölge esnaf ve zanaatkârları yanında üreticilerinde katıldığı toplantıda ayrıca, bölgenin ekonomik sorunları bağlamında üniversite – kent ilişkisi, toplu taşımacılık, kredilendirme ve tarımsal politikalar tartışıldı.

Esnaf bölge ekonomisinin narenciyeye dayalı olduğunun bilincinde olduklarını, dolayısıyla narenciyenin dalında kalmasının ve pazarlanamamasının Güzelyurt’un en büyük sorunlarından olduğunu işaret ederken, bunun takibinde bölgeyi ve esnafı olumsuz etkileyen ve yok oluşa sürükleyen sorunları sıraladı.

DENKTAŞ:

Türkiye’den gelecek olan su konusunda daha ilk günden itibaren; ‘gelecek su ile toprak barışacak. Ve üretime başlayacağız. Ya sonrası? Eğer ürettiklerimi pazarlayamayacaksam hayat suyu denen şey bizim ölüm suyumuz olacak. Dolayısıyla bu konuda politikalar üretmeliyiz’ diye muhalefet döneminde ikazlarda bulunduğunu hatırlatan Serdar Denktaş, iktidara geldikten sonra su konusunu ivedilikle gündemlerine aldıklarını söyledi.

“KIBRIS TÜRK STANDARTLARI ENSTİTÜSÜ OLUŞUM ÇALIŞMALARI BAŞLADI...”

75 metre küp suyun gelişi, işletmesi, dağıtımı ve tahsilatı konusunda teknik bilgileride esnaf ile paylaşan Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, üretimin pazarlanması konusunda da önemli adımlar attıklarına dikkati çekerek, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile oturup bir anlaşma yaptıklarını ve Kıbrıs Türk Standartları Enstitüsü oluşum çalışmalarını başlattıklarını açıkladı.

Denktaş; “Bizim buradaki sertifikasyonumuz, labaratuvarlarımız pazarlamamız konusunda yeterli olmadığndan Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile oturup bir anlaşma yaptık. Kıbrıs Türk Standartları Enstitüsü oluşum çalışmalarını başlattık. Buradaki enstitü başlangıçta uygun olanlara TSE’nin belgelerini verecek ve bu belgeyi alan her ürün Türkiye’ye de, AB’ne de serbestçe girebilecek. Bunun yanı sıra eksik labaratuvarımızın tespitini tamamladık, şimdi bütçeleme çalışmalarını yapıyoruz ki 2015 bütçesi içerisinde yerini alsın.”

“TARIMSAL SANAYİ GELİŞECEK”

Su ile beraber kaçınılmaz olarak ‘Tarımsal Sanayi’nin de gelişeceğine dikkati çeken Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, şuanda bölgeyi ilgilendiren en önemli yatırım talebinin ise “taze portakal suyu şişeleme ve dağıtım projesi” olduğunu söyledi. Bu projenin hayata geçmesi ile birlikte dalında portakal kalmayacağını bunun sadece kendi iç piyasamız için değil, ihracaat içinde önemli bir proje olduğunu dile getiren Başbakan Yardımcısı, ancak projenin hayata geçmesi için bir yere ihtiyaç olduğunu, yerin bulunması için de süratla harekete geçtiklerini belirtti.

“TARIMSAL SANAYİYE DAYALI, ORGANİZE SANAYİ SİTESİ OLUŞUMU PROJESİ”

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, organize sanayi açısından özel sektörle işbirliği yapmak suretiyle bölgede tamamen tarımsal sanayiye dayalı bir organize sanayi sitesi oluşumu projesi gelişmekte olduğunu da müjdeledi.

 “EKO TURİZMİN GELİŞMESİ İÇİN KOOPERATİFLEŞME...”

Eko turizmin gelişmesi için kooperatifleşme yaklaşımları da olduğuna dikkati çeken Başbakan Yardımcısı, Dipkarpaz’da bunu başlattıklarını, şimdi ise Güzelyurt bölgesinde çalışmaların başladığını belirterek bu konuda Başbakan Yardımcılığı Müsteşarı Hüda Hüdaverdi’nin bilgisine başvuruldu.

Toplantıda, ‘Turizm Örgütü’ oluşumunun hızla devam edildiğine de dikkati çekildi.

Başbakan Yardımcısı Denktaş’ın basına daha önce açıklamış olduğu Turizm Örgütü oluşumu doğrultusunda yapılan EKO  Kooperatifin özellikle kalkınmada öncelikli Güzelyurt Bölgesine önemli katkılar sağlayacağı vurgundı.

“BAKANLIĞA BAĞLI VERİLEN KREDİLERDEN GÜZELYURT BÖLGESİNDEN 38, TOPLAMDA 194 KİŞİ YARARLANDI”

Esnafın bakanlığına bağlı verilen kredilerden yararlanması için 14 Ağustos’ta protokol imzalandığını hatırlatan Denktaş, bugüne kadar Güzelyurt bölgesinden 38 kişi olmak üzere toplamda 194 kişinin bu kredilerden yararlandığını belirtti. Talebi üzerine her ay bankalardan kimler müraacat etti, kimler hangi nedenlerle reddedildi konusunda bilgiler aldığını ve almaya devam edeceğine dikkati çeken Denktaş, bankalara da esnafa kolaylıklar sağlaması ve şartlar konusunda esnek davranılması gerektiği konusunda görüşünü ilettiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, ‘Mali Sicil Affı’nın da gündemde olduğunu söyledi.

“HÜKÜMET OLARAK ALDIĞIMIZ KARARLAR BUGÜN İÇİN DİREKT CEBİNİZE HİTAP ETMESEDE, BİR SÜRE SONRA YANSIMALARINI GÖRECEKSİNİZ”

Bugün yaşadığımız sıkıntıların geçmişteki savurganlıktan kaynaklandığına dikkati çeken Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, tedbir adına bugün için mevcut hükümetin aldığı bir takım kararlar olduğunu da açıklayarak; “Hükümetin aldığı kararlar, direkt cebinize bugün hitap etmiyor olabilir ancak bir müddet sonra faydalarını göreceksiniz. Tabi bu esnada da biz yıpranmış olacağız. Ancak herşeye rağmen atılan adımlar, değişen yaklaşımlar var. Size bunun yansıması biraz zaman alacak. Bunu bilmenizi isterim” diyerek sözlerini noktaladı.