Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti arasında Su Temini ve Yönetimine İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısını” görüşüyor.

Yasa tasarısının görüşülmesinden önce DPUG Genel Başkanı Serdar Denktaş, Karpaz’da “ruhsatsız yapı yapıp hapis cezası alan kişiler” hakkında söz aldı.

Denktaş, bu konunun mahkemede halen devam ettiğini ve karar aşamasında olduğunu, ancak kamuoyunda tartışılan bir konu olduğunu belirterek, Karpaz bölgesindeki kaçak yapılarla ilgili hapis alan şahıslar bulunduğunu, bunun da Meclis’te görüşülerek kararın mahkemeye bırakılmadan çözülebileceğini kaydetti.

Kürtaj olayı ile ilgili kişilerin teminatla serbest bırakılmasından rahatsız olduğunu, bunun yara açtığını, olayların farklılığının da açık olduğunu ve bir “adaletsizlik hissi” olduğunu ifade eden Denktaş, Meclisin bunu gruplar arası ele alabilmesi önerisini buraya taşımak istediğini söyledi.

Nasıl ele alınması, yargı kararına müdahale olmadan nasıl bunun düzeltilebileceğini önermek için söz aldığını ifade eden Denktaş, buna bir çözüm üretmenin görevleri olduğunu, bu konuda gerekli hassasiyetin gösterileceğine inanç belirtti.

Kaçak yapıların yasallaştırılmasından bahsetmediğini, sadece kaçak yapı yaptı diye hapse atılması değil, bu konuda gerekli başka cezaların uygulanabileceğini ifade eden Denktaş, bu önerisinin kaçak yapılara af çıkarmak anlamına gelmemesini istedi.

Başbakan Ömer Kalyoncu da, yargıda olan konuyla ilgili çalışma yaptıklarını, Dipkarpaz bölgesinde ayrı bir yer tespit edildiğini, konunun Şehir Planlama önünde olduğunu ve devletin de katkılarıyla oradaki bungalowların taşınacağını kaydetti. Kalyoncu, yargının da bunu gözönünde bulunduracağına inanç belirtti.

UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu da, 25 yıldır bu konuların yaşandığını, “kaçak” ve ya “izinsiz” yapılar yapıldığını, mahkeme süreçleri yaşandığını ifade ederek, Denktaş’ın önerisine saygı duyduğunu, ancak buradaki yapılarla ilgili geçmişte yapılan uygulamaların ve protokollerin hükümet değişikliklerinde devam ettirilseydi bugün bu sorunun yaşanmamış olacağına işaret etti.

Çavuşoğlu, çünkü bazı dönemlerde buralara izin verildiğini, sonra verilmediğini, değişiklikler yaşandığını, kaçak yapıların birçok yerde bulunduğunu ancak buradaki kararın ağır bir karar olduğunu, yargıya saygıdan dolayı çok konuşulmadığını ancak temennilerinin bundan sonra tüm hükümetlerin kaçak yapılara hızlı bir şekilde müdahale etmesi olduğunu söyledi.

TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli de, esas suçluların aralarında olduğunu savunarak, bu konunun iyi araştırılması gerektiğini vurguladı. Angolemli, bu konuda izin veren herkesin isim isim ortaya çıkarılmasını istedi.