Aytuğ Türkkan

CTP-UBP hükümetinin Maliye Bakanı Birikim Özgür, Mart ayı maaşlarını gecikmeli olarak ve 10 bine yakın kişiye yüzde 40 kesintili öderken, UBP-DP hükümetinin Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Nisan ayı maaşlarını 2 gün önceden eksiksiz olarak ödeyebildi.

Diyalog gazetesi “peki bu işin sırrı nedir’ diyerek hem Serdar Denktaş’a, hem de eski Maliye Bakanı Birikim Özgür’e bazı sorular yöneltti. 

Denktaş “Ekonomik protokol imzalanmadığı halde Ankara’dan sıcak para mı geldi?” sorusuna “Hayır gelmedi. Ama yüzde 9,9 faiz ile bankaardan borçlandık” dedi.

Birikim Özgür ise, geçtiğimiz ay borçlanma olanağı bulamadıklarını söylemekle yetindi.

Denktaş, maaşların yanı sıra, devletten alacağı olan özel sektöre de bir kısım ödeme yapıldığını, geriye kalan alacakların da birkaç gün içinde ödeneceğini, böylece çarşıya 330 milyon TL akmış olacağını belirtti.

Diyalog’a özel açıklamada bulunan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, göreve geldiğinde hem maaş, hem de piyasaya yönelik ödemeler için 60 milyon TL’lik bir açıkları olduğunu gördüklerini ifade ederek, bu açığı da kısa vade borçlanarak kapattıklarını kaydetti. 

“Merkez Bankası  hükümet adına ihaleye çıktı ve 60 milyon TL için yüzde 9.9 faiz oranıyla 45 günlük borçlanma gerçekleştirildi” diyen Denktaş, maaşların yanında piyasaya ödenen paranın önemine vurgu yaptı.

Güzelyurt için 8 milyon TL 

Denktaş, “Bakın sadece Güzelyurt bölgesi için 8 milyon TL ödeme yapıldı. Narenciye üreticisi, kontratoktörü, kamyoncusu vs… Ciddi bir para akıtıldı ve bu da piyasaya yansıyacaktır” dedi.   

Bir soru üzerine Devletin piyasaya borçlarının bitmediğine vurgu yapan Denktaş, “Piyasaya olan borcun net olarak ortaya çıkması için ilgili birimler hak ediş raporlarını hazırlıyorlar. Raporlar hazırlandığı zaman tam tablo önümüzde olacak” diye konuştu.

CTP neden borçlanamadı?

UBP-DP Hükümeti borçlanarak maaşları bir tamam öderken bir ay önce Mart ayı maaşları ise KKTC tarihinde ilk kez kesintili ödenmişti. Anımsanacağı üzere Türkiye ile ekonomik protokolün imzalanmadığı gerekçesiyle, kamu maliyesine Türkiye’den aktarılacak kaynak gelmemişti. Dönemin CTP Hükümeti de Mart ayı ödemelerinde 4 bin TL net maaş alanların maaşlarını tam verirken; 4 bin TL üstündekilere ise yüzde 60’ı ödemişti. Maaşların geriye kalanı 3 gün sonra ödenmişti. 

Eski Maliye Bakanı Birikim Özgür “siz neden borçlanamadınız?” sorusuna  “bu aşamada fazla detaya girmek istemem” yanıtını verdi.

Bunun üzerine bir başka CTP’linin görüşüne başvuruldu. Adının açıklanmasını istemeyen CTP’li, bunun tamamen güven sorunundan kaynaklandığını kabul etti. CTP’li şöyle dedi:

“Merkez Bankası’nın “60 milyonu nasıl geri ödeyeceksiniz” sorusuna karşılık “Ekonomik protokol imzalanınca” yanıtı vermek dönemin Başbakanı Ömer Kalyoncu’nun açıklamaları nedeniyle  geçerli kabul edilemezdi. Zira her gün “yargıda sorun var, KIB-TEK’te sorun var, su konusunda sorun var” açıklamalarıyla protokolün imzalanamayacağı mesajı veriliyordu. Bu güvensizlik ortamında bu yönteme baş vurulamazdı. 
Maliye Bakanlığı’ndaki kaynaklar maaşların kesintili ödenmesi yerine 45 gün vadeyle yüzde 9.9 oranındaki borçlanmanın yaklaşık 1 milyon TL’ye tekabül ettiğine dikkat çekerek, “Bu krizin yaşanmaması için bu borçlanma yapılabilirdi.”