Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin başkan ve temsilcileriyle yaklaşık bir buçuk saatlik bir görüşme gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı’nda saat 15.00’te başlayan toplantıya Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Başbakan Özkan Yorgancıoğlu,  Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Başkanı Serdar Denktaş, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit ile beraberlerindeki heyetler katıldı.

Akıncı, görüşmede parti başkan ve yetkililerine Kıbrıs konusunda başlayan yeni müzakere süreciyle ilgili bilgi verdi.

Görüşmenin ardından parti başkanları basına açıklamada bulundu.

DENKTAŞ: “MAYIN KUCAĞIMIZA ATILDI”

DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş da, Akıncı’nın Cumhurbaşkanı seçildiği günden itibaren gerek Türkiye’de gerek Anastasiades’le yaptığı görüşmelerle ilgili bilgi verdiğini ve karşılıklı olarak düşüncelerin paylaşıldığını aktardı.

Görüşmelerin devam edeceğini ifade eden Denktaş, güven yaratıcı önlemler konusuna da değindi.

Denktaş, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Çok belli ki basınımız tarafından da karşılıklı jest olarak ortaya konan iki konu var. Biri; mühürlerin kaldırılması. Mühürler kaldırıldı ama bu kez Rum tarafı daha sıkı bir kontrol başlattığı için kuyruklar devam ediyor. Rahatlama olmadı pek. 

Öte yandan mayınlar konusu var. O da bugün daha net anlaşıldı ki jest değil, mayın kucağımıza atıldı ve halkımıza ‘vardır, yoktur’ diyemiyoruz. Ancak şu bilgiye sahibiz: Geçmişten, yıllar öncesinde bir tarama yapılmıştı ve olmadığını biliyoruz. Halkımız rahat olsun ama dikkatli de olsun. Ta ki iş aydınlığa kavuşsun. Yetkililerden bu anlamda halkımızı rahatlatıcı bir açıklama kısa zamanda bekliyoruz. Ama yapılan bir jestten, güven artırıcı bir yaklaşımdan ziyade insanlık adına güveni daha da yitirici bir yaklaşım oldu. Bunu da altını çizerek söylemek isterim.”