Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Kültür, Turizm ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, “Ne kadar kızsak ne kadar üzsek de birbirimizi, ana ve yavruyuz. Bu ana ve yavru, gün gelir birbirine sarılır, güç birliği yapar, ileri gider. Gün gelir birbirine kızar, küser, gücenir" dedi.

Denktaş, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Geçmişten Günümüze Yavru Vatan Kıbrıs" söyleşisinde, Kıbrıs Türkü'nün tarih boyunca Türkiye ve Türklükten kopmadığını ifade etti.

Kıbrıs'ta ilk Türklük hareketinin 1878'de ortaya çıktığını, bugüne kadar devam ettiğini belirten Denktaş, "Yavru vatan" ve "Ana vatan" tabirinin Türkiye'den bir şairin Kıbrıs ile ilgili bir şiirinde yer aldığını anlattı.

Bu tabirin sözde değil, özde de gerçekleştiğini vurgulayan Denktaş, Türkiye ile Kıbrıs arasındaki ilişkiyi, anne ile çocuk arasındaki ilişkiye benzetti. 1974 Harekâtı’nın salt bir kurtuluş harekâtı olmadığını, adanın iki tarafına istikrar getirdiğini bildiren Denktaş, bu dönemde KKTC'deki ekonominin Türkiye'den gelen yardımla gelişme gösterdiğinin altını çizdi.

"GELİNEN NOKTA ÇOK HOŞ BİR NOKTA DEĞİL"

Türkiye'nin Gümrük Birliği Anlaşması'nı imzalaması ile KKTC'nin ekonomisinin gerilediğini belirten Denktaş, ekonomik açından bir entegrasyon sağlanmasını istedi.

Denktaş, KKTC'nin bağımsız ikinci Türk devleti olduğuna işaret ederek, dünyaca tanınmamasına rağmen "yeni doğmuş çocuğun" büyüdüğünü ve yürüdüğünü anlattı.

Kendisinin 56 yaşında olduğunu, kızmasına, küsmesine rağmen annesinin kendisine hala "Yavrum" diye hitap ettiğini dile getiren Denktaş, şunları kaydetti:

"Ana vatan-yavru vatan ilişkisi de budur işte. Ne kadar kızsak ne kadar üzsek de birbirimizi, ana ve yavruyuz ve bu ana ve yavru gün gelir birbirine sarılır, güç birliği yapar, ileri gider. Gün gelir birbirine kızar, küser, gücenir. Ama sevgisinden hiçbir şey yitirmez. Bugün gelinen nokta çok hoş bir nokta değil, Türkiye Kıbrıs ilişkileri açısından. Bir an önce düzeltmemiz gerektiği ortada. İnşallah düzelecek."