Başbakan Yardımcısı Maliye Bakanı Serdar Denktaş, brt 1 ve brtHD ortak yayınında yer alan Haber Dosyası’na konuk oldu. Gündemi değerlendiren Denktaş, Rum Müzakereci Mavroyannis’in sözlerini bir kez daha değerlendirdi.

‘Kıbrıs Türkleri’nin uluslararası kurumlardan gelen katkı payından yararlandırılmadığına’ vurgu yapan Denktaş; ‘Türkiye’nin başka kimse yardım etmediği için harcamak zorunda kaldığı parayı silmesinin istenemeyeceğini’ söyledi. Denktaş; ‘Rum tarafı savaş suçlusudur, insan hakları suçlusudur. Kıbrıs Türküne tazminat ödemekle yükümlüdür’ dedi.

Anamuhalefetin tavrını da eleştiren Denktaş; ‘CTP, Türkiye’den kurtulalım da ne isterse olsun kafasındaysa ben buna karşı çıkacağım’ ifadesini kullandı. Serdar Denktaş; Kıbrıs konusunda görüşünü de aktararak; “tek vatandaşlığım var bu bilinçle söylüyorum ve devlete gerçekten inanan biriyim bu devletin varlığı her türlü teminatın ana zeminidir’ diye konuştu.

Maliye Bakanı Serdar Denktaş; ekonomik paketle ilgili de hükümet kurma çalışmalarında bu konu üzerinde belli bir mutabakat sağlandığını belirtti. Paketle ilgili değişiklikleri Türkiye’ye ilettiğini açıklayan Denktaş; şu an için Türkiye’de hükümetle ilgili süreci bekleyeceklerini söyledi.

Paketle ilgili değişiklikleri Türkiye’ye ilettiğini açıklayan Denktaş; şu an için Türkiye’de hükümetle ilgili süreci bekleyeceklerini söyledi. Denktaş: ‘Türkiye’deki süreci bekleyeceğiz ve gidip muhataplarımızla konuşacağız çok büyük değişiklikler olmaz ama mutlaka değişiklik olacak’ dedi. Ekonomik protokolün imzalanmasında gecikme yaşanması halinde çok büyük sıkıntı yaşanmayacağını da belirten Denktaş; ‘azalmanın piyasaya aktarılacak miktar üzerinde olacağını’ bildirdi.

Denktaş; ‘piyasaya 310 milyon aktaracağız demiştik bu ay içinde piyasaya bu miktar inmiş olacak, gelecek ay azalma olabilir, ancak zaruri yükümlülüklerde bir azalma olmaz’ dedi. Serdar Denktaş; Kıb-Tek ve Telekomünikasyon Dairesi ile ilgili soruları da yanıtladı.

Altyapı eksikliklerine dikkat çeken Denktaş; ‘telekomünikasyonda kamu-özel ortaklığı vardı ne zamana kadar CTP-ÖRP döneminde CTP’li maliye bakanının sözleşmelerin bitimine kısa bir süre kala lisansları satana kadar. İşte burada özelleştirme gündeme geldi. Bu aşamada yapılacak düzgün bir ihaleyle telekomünikasyon idaresini belki şirketleştirerek özel bir operatörle ortaklık kurmak ve hem altyapı hem de devlete kar payı bırakmak durumuna gidilebilir’ diye konuştu.

Elektrikte ise enterkonnekte konusunda adım atılacağını söyleyen Denktaş; ‘yenilenebilir enerjiyle birlikte Türkiye’den alınacak ucuz elektrik sonrasında doğalgaza geçebileceğini’ söyledi. Elektrik konusunda sendikaları eleştiren Denktaş, ‘bin kişi mutlu olacak diye diğerlerinin mutsuz olmasına anlam veremediğini’ ifade etti. (Kaynak: BRT)