Çiğdem AYDIN

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, eski müzakereci Prof. Dr. Kudret Özersay’ın yeni bir parti ile tek başına iktidara geleceği yönündeki iddiasına “kolay değildir. Bunu yaşayarak görecektir” sözleriyle karşılık verdi.

DP’nin, yapılacak ilk genel seçimde yüzde 5’lik barajı geçemeyeceğine ilişkin iddiaları da yanıtlayan Denktaş, 1992’den beri aynı şeylerin söylendiğini anımsattı. Denktaş, UBP ile birleşmenin denendiğini, ancak tavanda böyle bir isteğin olmadığını söylerken, siyasetten çekilmeyeceğini kaydetti.

Denktaş, Diyalog’un sorularını şöyle yanıtladı: 

Soru: Kudret Özersay’ın kuracağı yeni  parti ile seçime gidilmesi halinde DP'nin barajı dahi geçemeyeceği iddiaları vardır. Sadece DP değil UBP'nin de çok küçüleceği iddia ediliyor! Tüm bunları dikkate alarak  UBP ile yeniden bütünleşmeyi düşünür müsünüz?

Yanıt: 1992 yılından beridir biz barajı geçmeyiz! 1992 yılında kurulduğumuzda barajı geçmyeceğimiz iddia edilmişti. Hala bu iddia devam ediyor. Her seçim dönemi biz bunu yaşadık, hiç de öyle bir tehlike ile karşı karşıya kalmadık yine kalmayız. 

UBP ile birleşir miyiz?.. Son birkaç yıl içerisinde birkaç kez denendi , belli ki tavanda böyle bir istek yoktur. Zaten kendi içlerinde bir başkanlığa 6-7 aday çıktığında dışarıdan başkası da gelecek, birleşecekler ve kendi seçilmelerini tehlikeye atacaklar böyle bir şey olmayacağı kesin. Yapılan tüm denemeler de fiyasko ile sonuçlandı. 

Buna göre Demokrat Parti kendi yolunda devam edecektir. Demokrat Parti kurulduğu 92 yılından bugüne kadar her yeniliğin altında imzası olan bir partidir, devinimi çok yüksek bir partidir, üretimi çok yüksek partidir, oturup esas meseleleri tartışan formüller üreten bir partidir. 

Ama bunları hayata geçirebilmek için yeterli gücü oluşturamadık. Bugüne kadar ilk dönem hariç elimize esas gücü almadık ama buna rağmen bu ülkede de iç barışı sağlayan, kavgayı değil münakaşayı bilen, eleştirileri olgunlukla kucaklayan bir parti olarak yoluna devam edecektir. Kudret bey  yeni bir parti kuruyor.  Hayırlı olsun. Bizim yaptıklarımızı yapacağını söylüyor , çıkar için kimse gelmesin diyor. Memlekette maalesef insanımız çıkarı üzerine odaklanmıştır partiler etrafında bu bireysel çıkarı da yerine gelmediğinde sizi en büyük düşman da ilan edebiliyor.

Ben Kudret’e kolay gelsin diyorum. Ama parti yönetmek kolay da bir iş değil onu da yaşayarak görecek.” 
Siyasetten çekilmem

Soru: Siyasetten Çekilme planınız var mı?

Yanıt:Hayır öyle bir planım yok vatandaş ta ki seçmeye devam eder ben burada olacağım. O gün geldiğinde giderim ama babadan aldığım vasiyet “bıktım, usandım, yoruldum demek yoktur. Düştüğün yerde arkadaşının koluna girerek koşmaya çalışacaksın” şeklinderdir.Yaptığım da odur. Bireylere çok fazla faydam dokunmamış olabilir. Ama ülkesel konularda, ülkenin geleceği ile ilgili konularda her zaman düzgün davranmaya çalıştım ve ortaya koyduğum siyaset de odur.

Garantilerden vazgeçilmez

Soru: Türk askeri Kıbrıs'tan çekilir, garantiler de ortadan kalkarsa siz bu ülkede yaşamaya devam edecek misiniz?

Yanıt:İster kabul edelim ister etmeyelim ama Türk askerinin buradaki varlığı hayati bir önem taşıyor. Olası bir çözüm modelinde de Türk askerinin fiili garantisi şarttır. Aksi halde ileride 1960 antlaşmasının bozulmasına neden olan faktörler tekrarlanabilir ve o zaman Türk askeri fiili müdahale hakkını anlaşmalar gereği kaybederse bu bizim için hayati bir sorun olur.Şu anda bile adanın Kuzeyine ve Güneyine olan ziyaretlerde bir sıkıntı olmadıysa bu aslında her iki tarafın da Türk askerine olan güvenindendir. Bakınız Rumlar Kuzeye geçerken rahatlıkla gelebiliyor ve gezebiliyor biliyor ki burada Türk askeri vardır ve bana bir şey olmasına izin verilmez. 

Aynı şekilde Türkler de Rum tarafına gidip gezebiliyor Türkler de biliyor ki adada Türk askeri vardır ve bana bir şey olmasına izin vermez. Türk askeri çekilir ve garantiler de ortadan kalkarsa bu ülkede yaşamaya devam edecek misiniz sorunuza gelince... Yaşatmazlar zaten şunu net bir şekilde söylemek isterim. Öylesi bir durumda beni hakikaten yaşattırmazlar ama gidecek yerim de yok. Eskiden olsa Türkiye’ye gider orada yaşarım derdim ama Türkiye de yaşanacak hal olmaktan çıktı görmüyor musunuz her gün şehit haberleri geliyor her gün terör nereye gideceğim. Ben buradayım, biri ondan sonra beni ortadan kaldırır, kaldırır ama ben buradayım.”