Tuğçe Ülkü Aydın

Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanı Serdar Denktaş, tarımın genelinde yeni bir mali yapılanmaya ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek, bu konuda hem ilgili sektörler, hem de uzmanlarla görüşülerek bir şeyler yapılması gerektiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanı Denktaş, Hüseyin Çavuş Kelle başkanlığındaki Çiftçiler Birliği heyetini kabul etti.

Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, kabulde yaptığı konuşmada, 39. hükümetin ülkeye ve hükümet edenlere hayırlı olmasını temenni etti.

Tarım sektörünün sıkıntılarına değinen Kelle, en büyük sıkıntılarından birinin gününde ödenmeyen teşvikler olduğunu söyledi.

2015’ten kalan 20 bin TL’ye yakın alacakları bulunduğuna işaret eden Kelle, tarım bütçesinin sıkıntılı olduğunu ve açık verdiğinin bilincinde olduklarını kaydetti.

Tarım sektöründe yaşanan sıkıntıların kalemlere ayrılması gerektiğini söyleyen Kelle, mazot sıkıntıları olduğunu ve geçmiş hükümetin renkli mazota geçileceği yönünde söylemleri olduğunu ancak bunun yapılmadığını belirtti.

Mazot konusunda “8 milyona” yakın bir alacakları bulunduğuna dikkat çeken Kelle, sıkıntıların her geçen gün arttığını söyledi.

Bu hükümet döneminde sıkıntılar giderilerek, daha iyi bir yönetim anlayışıyla üretiminin arttırılması temennisinde bulunan Kelle, bundan sonra sıkıntıların değil, üretimin nasıl daha iyi yapılacağının konuşulması gerektiğini kaydetti.

Toprak koruma yasasının bir an önce geçirilmesi gereğine de dikkat çeken Hüseyin Çavuş Kelle, binlerce dönüm arazinin inşaat sektörüne kaptırıldığını, bunun da büyük bir sıkıntı yarattığını, tarım arazilerinin korunması gerektiğini vurguladı.

Kooperatifin Kıbrıs Türk köylüsünün malı olduğunu ancak her geçen gün buralardan koparıldığının aşikar olduğunu ifade eden Kelle, yeniden buralarda temsiliyet hakkı almak istediklerini dile getirdi.  

Toprak Ürünleri Kurumu’nun iki yıldır iyi yönetilmediği görüşünü dile getiren Kelle, TÜK’ün görev zararı yapmaması için destek istedi.

Bu yıl yaşanan kuraklık konusuna da değinen Kelle, üreticinin tazmini konusunda hızlı davranılmasını da istedi.

DENKTAŞ

Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanı Serdar Denktaş da, tarımın genelinde yeni bir mali yapılanmaya ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek, bu konuda hem ilgili sektörler, hem de uzmanlarla görüşülerek bir şeyler yapılması gerektiğini söyledi.

Gelecek yıl benzeri sıkıntıların konuşulmaması için çalışılması gerektiğini ifade eden Denktaş, ödemelerde aksaklıklar yaşandığını, Temmuz ayına kadar bu aksaklıkların yaşanmaya devam edeceğinin görüldüğünü ve daha sonra ise biraz rahatlama yaşanabileceğini kaydetti.

Devletin harcadığından, çiftçi ve tarımcının da aldığından memnun olmadığını kaydeden Denktaş, zamanında ödenmeyen paralar nedeniyle ortaya çıkan faiz ve bunun gibi ek masrafların çiftçiyi zora soktuğuna işaret etti. Denktaş, bunun hep birlikte gözden geçirilmesi, iki tarafın da yeniliklere açık olması gerektiğini vurguladı.   

Bir önceki Maliye Bakanı’nın söylemlerini de eleştiren Denktaş, “Bu ülkenin ekonomik çarklarının dönebilmesi için katkı koymaya çalışıyoruz, sadece kamuyu düşünmemeliyiz” dedi.

Geleceğe yönelik en önemli adımın, tarım alanında yapılacak yeniliklerin olduğunu ifade eden Denktaş, Çiftçiler Birliği’nden bu anlamda, pratik ve bilimsel anlamda da destek ve katkı beklediğini kaydetti.

TÜK’ün durumuna da değinen Denktaş, Tarım Bakanlığı’nın bu durumda bir çalışması olduğunu, ancak TÜK’ün gerçekten zor bir duruma düşürüldüğünü vurguladı. Denktaş, TÜK’le ilgili izlenmesi gereken yöntemle ilgili birliğin katkılarını beklediklerini sözlerine ekledi.