Yurdagül Beyoğlu Atun

Çekişmelerle başlayan Ercan İhalesi konusunda bir çıkmaza girildi. T&T Airport’un ortaklarından Terminal Yapı, geçtiğimiz günlerde düzenlediği basın toplantısında ortağı Taşyapı şirketine çok sert eleştiriler getirirken, Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş da ihalenin her an bozulabileceğini söyledi. Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne konuşan Denktaş, Ercan ihalesiyle ilgili sıkıntılar olduğunu doğruladı. Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun, “yasal bir gerekçe olursa ihaleyi iptal edebiliriz” sözlerine atıfta bulunan Denktaş, “Başbakan yasal gerekçe olursa iptal edilebileceğini söylemişti. Bu gerekçeler iki ortağın arasında yaşanan sıkıntılarla ortaya çıktı. Bizimle imzaladıkları anlaşmaya uymayan unsurlar var” dedi.

“Terminal’in sıkıntıları vardı”

Ortaklardan Terminal Yapı’nın, bir süreden beri ortağından şikâyetçi olduğunu, geçtiğimiz gün bu şikâyetleri basın aracılığıyla kamuoyuna duyurduklarını belirten Serdar Denktaş şunları söyledi:

“Terminal’in ortağından şikâyetleri vardı. Hatta bir basın toplantısı yaparak sıkıntılarını anlattılar. Bu tartışmalar arasında iki şirketin imzaladığı mutabakat sözleşmesi ortaya çıktı. O sözleşmenin içeriğinde, bizimle imzaladıkları sözleşmeye ters düşen unsurlar vardı. Biz niye Terminal’i istedik; tecrübeli şirket olduğu için… Terminal olmasaydı, teklif kabul edilmezdi. 

“Uzman olan 25 yıl boyunca sorumluluğu alacaktı”

Yine bizim ‘havaalanı işletmesinde uzman olan 25 yıl boyunca işletmeyi yapacak’ kuralımız vardı. Havaalanının sorumluluğu 25 yıl deneyimli olan şirketin olacaktı. Bizim esas aradığımız ortak Terminal… Terminal tüm yetkiyi Taşyapı’ya verdi. Onun yanı sıra kendi tüzüklerinde, bizim 6. maddemize uymayan unsurlar var. Dolayısıyla şu an uyumsuzluk var.”

15 gün süre verildi

Serdar Denktaş, T&T şirketine, uyumsuzlukları düzeltmek adına 15 gün verdiklerini, bu süre içinde düzeltmedikleri takdirde yasal prosedürün uygulanacağını belirterek, şöyle dedi: 

“15 gün içinde ya uyumsuzlukları uyumlu hale getirisiniz, ya da bu ihale bozulur. Başsavcılığa dosya gönderdik, haklılığımız var mı, yok mu? Konu alevlendi. İhale şartları yerine getirilmezse bu ihale bozulur.”

“Teminatın kırılması söz konusu olabilir”

Denktaş, T&T Şirketinin mükellefiyetini yerine getirmeme veya ihale şartlarına uymaması nedeniyle ihalenin iptal edilmesi halinde şirketin KKTC devletine tazminat ödeyip ödemeyeceğiyle ilgili soruyu da şu sözlerle yanıtladı: 

“Oturup hesaplaşılacak. Uyumsuzluktan dolayı iptal edilmesi halinde teminatın kırılması söz konusu olabilir. Tüm giderler, harcamalar hesaplanır, ona göre bir yol çizilir.”

Terminal “gerekirse çekiliriz” demişti

Terminal Yapı Direktörü Alp Delimollaoğlu geçtiğimiz gün gerçekleştirdikleri basın toplantısında ortakları Taşyapı’ya yüklenmiş ve "Gerekirse çekiliriz ve yeterlilik sahibi biziz. Taşyapı bizden habersiz işler yapıyor ve ihaleyi kazandığımızdaki proje ile şu anki farklı, değişti" demişti.