Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Kıbrıs'ta yıllardan beri çözüme gitmek uğruna bir takım konuları göz ardı ettiklerini, zaman zaman ambargolar arkasına saklandıklarını belirtti. Denktaş, "Kıbrıs'ta bir çözüm olacaksa bu sadece bizim isteğimizle değil, Rum tarafının ihtiyaç duyması halinde mümkün olabilecek. O nedenle bizim, çözüm olur veya olmaz, ekonomik anlamda güçlü, dünyanın tüm ülkeleriyle de rekabet edebilir duruma gelmemiz lazım" ifadelerini kullandı.

Denktaş, bunun en önemli yolunun da ekonomik entegrasyonu ana vatan Türkiye ile birlikte gerçekleştirmekten geçtiğini vurguladı.

Denktaş ve beraberindeki heyet, bugün Ankara temasları çerçevesinde Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile görüştü. Görüşmede Denktaş’a Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, Danışmanı Hüda Hüdaverdi, KTTO Başkanı Fikri Toros, KTSO Başkanı Ali Çıralı ve KTOB Başkanı Hüseyin Aktığ eşlik etti.

Denktaş, yeni dönemde birtakım ticari veya ekonomik engellerin ortadan kaldırılması, KKTC ekonomisini gelecekte daha iyi noktalara güvenle taşıma konusunda görüş alışverişinde bulunmak için bu ziyareti gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Denktaş, "Çok basit hareketlerle aslında birçok sorunun çözülebileceği gün gibi ortada. Bugüne kadar belki farklı düşünülmüştür ama bundan sonrasını değiştirmek sanırım iki ekonomiden sorumlu bakan olarak bizlerin elinde. Bir çözüm olacaksa eğer Kuzey Kıbrıs ekonomisinin son derece güçlü olması lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Rumların, rakipleri değil, partnerleri olmaları gerektiğini belirten Denktaş, Türkiye'nin de Rumlar için bir düşman değil, fırsat olduğunu söyledi.

Denktaş, "Bu anlamda yapacağımız ekonomik girişimler Rum tarafının Türkiye'nin kendileri için büyük bir fırsat olduğunu görmesine yardımcı olacaktır diye düşünüyorum" diye konuştu.

ZEYBEKCİ: “2023 HEDEFLERİMİZİ KIBRISLI KARDEŞLERİMİZLE BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRMEK İSTİYORUZ”

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de, "2023 hedeflerimizi Kıbrıslı kardeşlerimizle birlikte gerçekleştirmek istiyoruz" dedi.

Zeybekci, görüşmede, KKTC'nin Türkiye açısından, dünyadaki tüm önceliklerin önünde geldiğini söyledi.

Türkiye'nin her şartta Kıbrıslı kardeşlerinin yanında yer aldığını belirten Zeybekci, bundan sonra da bu davanın yanında olmayı sürdüreceklerini vurguladı. Zeybekci, Türkiye'nin hiçbir zaman Kıbrıs Türklerinin haklı davasını AB ile pazarlık konusu yapmadığını kaydederek, KKTC'nin kalkınmasına desteklerini bundan sonra da sürdüreceklerini dile getirdi.

Türkiye'yi, 78 milyon ve KKTC'nin nüfusu 300 binin toplamı olarak gördüklerine işaret eden Zeybekci, "KKTC'nin bayrağını ilelebet bağımsız olarak dalgalandırmasını istiyoruz. Kıbrıslı kardeşlerimizin tercihlerinin de arkasındayız" diye konuştu.

Zeybekci, Türkiye'nin, 2014 yılında ekonomide önemli başarılar elde ettiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Türkiye, şu anda gelmiş olduğumuz noktada 171,5 milyar dolarlık ihracatı, 50 milyar doların üzerindeki hizmet geliri, dünyada 6'ncı Avrupa'da 4'üncü turizm bölgesi olması, ihracatının yüzde 5 artırmış olması, cari açığını bir önceki yıla kıyasla yüzde 30 iyileştirmesi, ihracatının ithalatını karşılama oranında yüzde 70'lerin üzerine çıkması, sadece 2014'te 1,4 milyon vatandaşına yeni iş sahibi yapması gibi özelliklerini dikkate aldığımızda dünyanın önde gelen ekonomilerinden biri haline geldi. 2023 hedeflerimizi Kıbrıslı kardeşlerimizle birlikte gerçekleştirmek istiyoruz."

Ortak Komite Mutabakat Zaptı imzaladıklarını, Türkiye'ye ihraç edilecek olan KKTC menşeli ürünler listesini güncellediklerini kaydeden Zeybekci, Türkiye ile KKTC arasındaki ilişkileri çok daha farklı bir noktaya taşımak istediklerini dile getirdi.