Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, KKTC ekonomisinin ancak entegrasyonla büyültülebileceğini, yerli ürünlerin bir an önce Türkiye üzerinden Avrupa’ya pazarlanmasının zorunlu hale geldiğini söyledi.

Başbakan Yardımcılığı basın bürosunun açıklamasına göre konuk olduğunu BRT’nin “Ekonomik Vizyon” programında Serdar Denktaş, KKTC ekonomisinin ancak ekonomik entegrasyonla büyüyebileceğini, bunun başarılamaması halinde ise reel sektörün tamamen yok olacağını, yerli ürünlerin bir an önce Türkiye üzerinden Avrupa’ya satılmasının zorunlu hale geldiğini kaydetti.

KKTC için ülke şartlarına göre, ülkedeki uzmanlar tarafından bir ekonomik program belirlenmesi gerektiğini belirten  Denktaş, Ankara ziyareti sırasında 2016-2018 ekonomik programı ile ilgili temaslar yaptıklarını, Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’yle de görüştüklerini anlattı.

SU KONUSU… “TÜRKİYE ‘SİZ YAPAMIYORSANIZ BIRAKIN BEN YAPAYIM’ DİYEBİLİR”

KKTC’ye su temin projesi hakkında ise Denktaş, suyun nasıl yönetileceğinin henüz netlik kazanmadığını, suyun yönetiminin bir çoklu ortaklık sistemiyle çözülmesi gerektiğini, buna bir an önce karar verilmemesi halinde Türkiye’nin konuya müdahil olarak, “siz yapamıyorsanız bırakın ben yapayım” diyebileceğini söyledi.

HELLİM

Üretilen ürünlerin Türkiye üzerinden Avrupa’ya satılmasının zorunlu hale geldiğini kaydeden Denktaş, Bakan Zeybekçi ile görüşmede hellim konusunun da ele alındığını, Türkiye’deki hellim üretiminin artık KKTC’ye kayması gerektiğini söylediğini ifade etti.

ÜRÜN GÜVENLİĞİ

Ürün güvenliği konusuna da değinen Serdar Denktaş, Türkiye’den gelecek ürünlerin 2015 Haziran ayı itibarıyla, yerli ürünlerin ise 2016 itibarıyla güvenlik uygulamasına tabi tutulacağını, Ankara’da Türkiye’ye ihraç edilecek ürünlerin güvenliği ile ilgili de bir ticari anlaşmaya imza koyduklarını açıkladı.

TEŞVİKLER

Teşvikler konusuna ise Denktaş, Türkiye Ekonomi Bakanı Zeybekçi’ye, KKTC’ye yatırım yapmak isteyen Türkiyeli iş adamlarına teşvik verilirken, KKTC’li iş adamlarıyla ortaklık şartı getirilmesi gerektiğini anlattıklarını da söyledi.