Eniz Orakcıoğlu

Seyrüsefer yasasının yeniden revize edilecek olmasıyla birlikte vatandaşlar da yasayla birlikte ne tür değişiklik yapılacağını merakla bekliyor. Seyrüsefer konusunun her gündeme gelmesiyle birlikte tedirgin olan vatandaşlara Maliye Bakanı Denktaş’tan rahatlatan haber geldi.

Düşük seyrüseferlerin söz konusu uygulamadan olumsuz etkileneceği yüksek seyrüsefer ödeyenlerin de daha karlı çıkacağı iddialarını değerlendiren Denktaş, yeni seyrüsefer yasasının hazırlıklarının hala sürdüğünü ifade etti. Buna bağlı olarak meclise önerilmek üzere ülkemizdeki yakıt kaçağının önlenmesinin de yar aldığını dile getiren Denktaş, “Seyrüsefer yasası ile ilgili ara yasa önerisinin meclise sunulacağını aktardı. Denktaş, vatandaşların tedirgin olması için bir sebep olmadığını yasa geçerse ve yakıt kaçağı önlenirse akaryakıta zam yapılmama ihtimalinin yüksek olduğunu vurguladı.

“Yasa Ekim'de meclise sunulacak”

Seyrüsefer harçlarının akaryakıta aktarılması konusuyla alakalı Yeni Bakış’a konuşan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Ulaştırma Bakanlığı tarafından ilgili konu ile ilgili bir ara yasa çıkarılacağını söyleyerek, “Akaryakıt konusuna bağlantılı olarak bir diğer çalışmamız ise yakıt kaçağını kayıt altına alma çalışmasıdır. Bu çalışma da Meclisin açılması ile birlikte yakıt kaçağını kayıt altına alma önerisi de meclise sunulmuş olacaktır. Seyrüseferlerle ilgili ara yasanın hazırlıklarsürmektedir, yasa Ekim ayında tamamlanmış olup meclise sunulacaktır” şeklinde konuştu.

“Akaryakıta hiç zam yapılmayabilir”

Vatandaşın bu konuda tedirgin olmaması gerektiğini belirten Denktaş, “Akaryakıta zam yapılmama ihtimalinin çok yüksek çünkü ülkemizdeki yakıt kaçak engellenirse buna gerek kalmayacak. Buradaki mesele 20 bin aracın Seyrüsefersiz dolaşması meselesi değil, yakıt kaçağının önlenmesidir” dedi.

“Çok ciddi yakıt kaçağı ile karşı karşıyayız”

Ülkede yakıt kaçağının çok büyük oranlarda olduğunu ve çok ciddi bir kaçakla karşı karşıya olunduğuna dikkat çeken Denktaş, “Yakıt kaçağının önlenmesi ve yasanın uygulamaya girmesi ile birlikte elde edilecek gelir, akaryakıta hiçbir artış getirmeksizin bu işi yürütmemizi sağlaya bilecek.Düşük seyrüsefer ödeyenlerin bu uygulamadan zararlı çıkacağı, yüksek seyrüsefer ödeyenlerin avantajlı çıkacağı söylemleri yanlış, zenginin avantajlı çıkacağı, fakirin zararlı çıkacağı gibi düşünceler ise yersizdir, kesinlikle öyle bir şey olmayacaktır” diye konuştu.

“Eleştiriler işimize yaradı”

Eleştirilerin kendileri için oldukça faydalı olduğuna da işaret eden Denktaş, şöyle devam etti:

“Bu konu gündeme geldikten sonra ki yazılıp, çizilen ve söylenen bütün eleştirileri tek tek ele alarak, düzenlemeler yaptık. Kaldı ki bu eleştiriler çok çok işimize yaradı, çünkü gözümüzden kaçan bir iki noktanın tedbirleri de bu sayede alınmış oldu. Esas konu ülkede var olan yakıt kayıp ve kaçağının önlenmesinin sağlanmasıdır.”