Özlem Çimendal

Hükümet ortağı DP’nin Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Denktaş’ın “Biz icraat yaptıkça çıldırıyorlar” sözlerine muhalefet partilerinden sert tepki geldi.

TDP Genel Başkanı Özyiğit: “Serdar Bey hayal dünyasında yaşıyor”

Hükümetin icraatlarını muhalif partileri çıldırttığını söyleyen Serdar Denktaş’a “Serdar Bey ya başka bir ülkede ya da hayal dünyasında yaşıyor” diyerek tepki gösteren TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, “Hükümet ülke adına iyi icraatlar yaptılar da biz mi görmedik?” diye sordu.

“Halkla ve insanlarla dalga geçmekten vazgeçsinler”

Hükümetin ülke ve vatandaş için, hayatlarını kolaylaştırmak adına icraatlar yapmadığını söyleyen Özyiğit, “Bu memlekette iyi, güzel şeyler yaptılar da halkın sosyal ve ekonomik şartları mı yükseldi? Dolayısıyla Serdar Bey, halkla ve insanlarla dalga geçmekten vazgeçsin. Doğru düzgün icraatlar yapsın” şeklinde konuştu.

“Anayasa ve yasalarla ters düşülüyor”

Özyiğit, zamanında DP’nin de hükümette olduğu ve oy birliği ile geçen yasalara bile tahammülü olmayan bir yapının, “hep yaşatılacak” denilen ülkenin Anayasa ve yasları ile ters düştüğünü dile getirdi. Hükümetin attığı her adım ve kararın mahkemelik olduğunu ifade eden Özyiğit, “Böyle bir ortamda muhalefeti nasıl çıldırtabilirler? Muhalefet halkın duygularına tercüman olmaya çalışıyor” dedi.

“Halkın sözcüsü olan muhalefet, sessiz kalmayacaktır”

Hükümeti, pervasızlık-yağma-vurgun ve talanı bir an önce yerine getirerek, devlete ve kamuya ait yerleri belirli kişilere peşkeş çekmekle suçlayan Özyiğit, “Halkın sözcüsü olarak muhalefet, TDP olarak biz asla seyirci kalmayacağız. Halka beraber bu mücadeleyi sonuna kadar sürdürmede kararlıyız. KKTC bir hukuk devletidir ve hükümet edenler yasalara uymak zorundadır” şeklinde konuştu. Özyiğit, hükümetin “yasaları tanımam, gerekirse de değiştirim” deme lüksü olmadığını da vurguladı.

“Biz icraatlardan memnun olan vatandaş görmedik”

Vatandaşlarla sürekli bir araya geldiklerini belirten Özyiğit, “Biz memnun olan vatandaş görmedik” dedi. Hükümetin icraatlarından toplumun bıkıp usandığını ifade eden Özyiğit, “Halk şikayetlerini dile getiriyor. Hükümetin iş bilmezliğini ve birkaç kişiye menfaat sağladığını söylüyorlar. Biz de halkla buluşuyoruz. O yüzden diyorum ki Serdar Bey, hayal aleminde yaşıyor” dedi.

“Hükümet kendisine gelerek, hukuki ve demokratik icraatlar üretmeli”

Hükümetin artık kendisine gelmesi gerektiğini vurgulayan Özyiğit, hukuki ve demokratik zeminde halkın yararına olacak icraatlar üretmesinin elzem olduğunu ifade etti.

CTP Milletvekili Özgür: “Tamamlanması gereken faaliyetlerde 17’de sıfır icraat”

CTP Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla önce Başbakan Hüseyin Özgürgün ardın da Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın açıklamalarını eleştirdi.

“Acaba bizim gözümüzden kaçan bir şey mi var?”

Özgür, “Sayın Özgürgün'ün ‘5 ayda atılım yaptık’ sözünden sonra Sayın Denktaş'ın ‘Biz başarılı oldukça...’ diye başlayan açıklamaları üzerine acaba gözümden kaçan bir şeyler mi var diyerek Yapısal Dönüşüm Programı'na baktım” ifadelerini kullandı.

“Kendilerini gülünç duruma düşürüyorlar”

“Ekim 2016 itibarıyla tamamlanması öngörülen 17 faaliyetten hiçbiri tamamlanmamış. 17'de sıfır” diyen Özgür, “Atılım, reform, başarı, vb. kavramların ölçütü olmayan, sınanamayan, her ağzına gelenin kullanabileceği kavramlar olduğunu zannedenler sadece ama sadece kendi kendilerini gülünç duruma düşürüyorlar” dedi.

HPYönetim Organı Üyesi Esengin: “Ne son 6 aydır ne de geçtiğimiz 6 yıldır toplum menfaatine bir adım atıldı”

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın “halk hükümetin icraatlarından memnun söylemini” hayret verici bulduğunu ifade eden HP Merkez Yürütme Organı Üyesi Cemre Günsel Esengin de,“Halkın Partisi olarak hemen hemen haftanın her günü memleketin dört bir tarafında bölge ziyaretleri gerçekleştiriyor, halk ile bir araya gelip görüş alış verişinde bulunuyoruz. Her gittiğimiz yerde halk bu hükümetin icraat değil de rant hükümeti olduğunu, bu durumdan duydukları rahatsızlığı açıkça dile getiriyor” dedi.

“Halktan kopuk, halka rağmen siyaset yapan bir hükümet”

 Halkın Partisi’ni Başbakan Yardımcısı’nın tabiri ile ‘çıldırtan’ durumun halktan kopuk, halka rağmen siyaset yapan mevcut hükümet olduğunu söyleyen Esengin,“Dönüp Hükümet’in 6 ayına baktığımız zaman, elle tutulur toplum menfaati içeren her hangi bir icraat görmek mümkün değildir.  Mahkemelerde günlerdir grev devam ediyor ancak tek bir yetkili konunun çözümü için bir adım atmıyor. Sağlıktaki sıkıntılar o kadar kronikleşti ki, hayatını kaybeden bir vatandaşımız için zaten hastaydı bile diyebiliyor yetkililer. Eğitimde ise bütün bir yaz boyunca hiç bir çalışma yapılmamış, okullarımız ‘yine’ bir sürü eksikle yeni eğitim dönemine başlamıştır. Bugün hala temel ihtiyaçları dahi giderilemeyen okullar varken hangi icraattan bahsediliyor? Kaldı ki, bu partiler senelerdir iktidar olup hükümet etmiş olan partilerdir” şeklinde konuştu.

“Hükümet ve Meclis meşruiyetini çoktan yitirdi”

Ne son 6 aydır ne de geçtiğimiz 6 yıldır toplum menfaatine somut tek bir icraat göstermenin mümkün olmadığını ifade eden Esengin,“Halkın Partisi olarak bu hükümetin ve meclisin meşruiyetini çok önceden yitirmiş olduğunu düşünüyoruz, bu yüzdendir ki halka sorma zamanı diyoruz. Daha fazla halkın ve memleketin geleceğinde çalmasınlar, seçime gidip halka sorsunlar” şeklinde konuştu.

“Hukuksuzlukları konusundaki yorumları talihsiz”

Öte yandan, genelde hükümetin özelde ise Başbakan Yardımcısı Denktaş’ın yargıya taşınan hukuksuzlukları konusundaki yorumlarını talihsiz bulduklarını dile getiren Esengin,“Hükümet etmekle görevlendirilenler yasalara uymakla mükellef olanlardır. Bu hukuk devletinin gereğidir. Yargı ise bu durum için bir emniyet subabı gibidir” dedi.

“HP emniyet sübabı mekanizmasını işletti”

Esengin, Girne Emirnamesi konusunda hem halkın taleplerine hem de hukuka aykırı bir durum olduğu iddiası ile Halkın Partisi olarak bu emniyet sübabı mekanizmasını işlettikleri söyledi. Halkın Partisi’nin, Girne İnisiyatifi ile başlayan süreçte, halkın sesine kulak vererek bu durumu yargıya taşıdığını hatırlatan

“Mahkeme onayladı”

Esengin,“Nitekim Mahkeme de bu durumun böyle olduğunu onayladı. Sn. Bakan’ın bu durumu ‘Rum’u sevindirmek’ olarak yorumlamasını gerçeklerden ve halktan ne kadar kopuk bir siyaset güttüklerinin göstergesi olarak yorumlamak mümkündür” diye konuştu.