Pelin Yükselay

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın anıt mezarının olduğu Cumhuriyet Parkı’nın elektrikleri, basının yaptığı yayınlar sayesinde önceki akşamdan itibaren tekrardan bağlandı.

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın kızı Değer Denktaş, elektrik kesintisi nedeniyle yaşanan durum karşısında çok üzüldüklerini dile getirdi.

Diyalog’a konuşan Denktaş, uzun zamandır Cumhuriyet Parkı’nın doğal olarak da Denktaş’ın anıtının nereye bağlı olduğunu bilmediklerini belirterek, konuyla ilgili tam bir kargaşa yaşandığını kaydetti. 

Gönyeli Belediyesi’nin Anıt mezarın bakımını üstlendiğini belirten Denktaş, tam yetki Gönyeli Belediyesi’nde bulunmadığından bir konu ortaya çıktığında muhatap bulunamadığını da sözlerine ekledi.

“Yetki karmaşası yaşanıyor…”

Denktaş, sözlerine şöyle devam etti: “Kimileri, yetki Gönyeli Belediyesindedir derken, kimileri de Lefkoşa Belediyesi’nde olduğunu, kimileri ise yetkinin Çevre Bakanlığı’nda olduğunu söylüyor. Ortada bir yetki karmaşası var. Son aldığımız bilgiye göre KIB-TEK, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile görüşecek. Elektriğin ise bağlandığını öğrendik. O sorun çözüldü ama nereye kadar? Baktığınızda KIB-TEK’de haklı. Ortada bir borç var. Üstelik de uzun zamandır ödenmeyen bir borç var. Tabii ki bu para ödenmeli. Fakat bir de şu açıdan bakılmalı. Bölgede Özgürlük Anıtı’ da bulunuyor. Bunun yanında Cumhuriyet Parkı’nda yürüyüşe giden, çocuklarını oyun alanına götüren birçok insan mevcut. Orada bir tek Anıt Mezar yoktur.”

“Aile olarak üzüntü içerisindeyiz…”

Aile olarak çok büyük üzüntü içerisinde olduklarını dile getiren Değer Denktaş, Devletin Cumhuriyet Parkı’na ve Anıt’a sahip çıkmadığından yakındı. Devlet yetkililerine anıta ve parka sahip çıkmaları yönünde çağrıda bulunan Denktaş, “Ne anıt ne de park asla es geçilmemeli. Esas ilgileri bence artık o yerde toplanmalı. Ben bunu diliyorum” dedi.

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın anıt projesinin de dört yıldır yapılmadığına dikkat çeken Denktaş, son günlerde konunun tekrardan gündeme geldiğini ve güzel sonuçlar beklediklerini belirtti.

Özen: Halkın büyük duyarlılığı var

Denktaş Vakfı Yöneticilerinden Hilmi Özen de Anıt mezar projesinin hala daha hayata geçirilmemesine değinerek, şunları kaydetti: “Anıt mezar konusunda dört yıldan beridir birçok aşamanın tamamlanmış olmasına rağmen, bir türlü ihale aşamasına gelinemedi. Mali sorun dendi, o dendi bu dendi, günün sonunda 4 yıldır proje hayata geçirilemedi. Ancak biz bu süreçte halkın da çok büyük duyarlılığına tanık olduk anıt mezar konusunda. Her kesimden insanlar ofisimize geldi, hatta ‘ne olur bırakın projeyi biz hayata geçirelim’ diyenler bile oldu.” 

Turizm Bakanlığı: İlgimiz yok

Bu arada KIB-TEK’in parkın sayacının sahipsiz kaldığı bir dönemde Turizm Bakanlığı Anıtlar Yüksek Kurulu Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ne sayacın üzerlerine alınması için yazılı talep de bulunduğu iddialarına, Turizm Bakanlığı’ndan yanıt geldi. Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Anıtlar Yüksek Kurulu Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin konuyla hiçbir ilgisi olmadığını kaydetti.