Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, ülkedeki özel televizyonların kısıtlı reklam bütçesi ile çarkının dönmesinin mümkün olmadığının bilincinde olduklarını belirterek, katkının kesilmemesi gerektiğini kaydetti.

Öncelikle Bakanlar Kurulu’na bu kararın yeniden gözden geçirilmesi için bir önerge hazırlayacaklarını belirten Denktaş, devletin, internet yayıncılığına geçiş için alt yapısını hazırlayana kadar da bu katkıyı vermeye devam edeceğini ifade etti.

Başbakan Yardımcılığı’ndan verilen bilgiye göre, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Ali Özmen Safa başkanlığındaki Kıbrıs Türk Televizyoncular Birliği’ni kabul etti.

Özel televizyonların ortak sorun ve taleplerinin ele alındığı görüşmede, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Havutcu da hazır bulundu.  

SAFA: “YAYINLAR KAPATMA NOKTASINA GELDİ”

Kıbrıs Türk Televizyoncular Birliği Başkanı Ali Özmen Safa, devlet tarafından özel televizyonlara verilen katkının kesilmesinin, uydu üzerinden yayın yapan kuruluşların yayınlarını kapatma noktasına getirdiğine dikkat çekerek, bu durumun Kıbrıs Türk halkının sesini kısma anlamına geldiği ifade etti.

Safa, ayrıca geçmiş hükümetin Bakanlar Kurulu’nda aldığı bu kararın yanlış bir karar olduğunu da savundu.

Sorunlarının başında 1 Ocak’tan bu yana 5 aydır ödenmeyen devlet katkısı geldiğini, ikinci önemli konunun da “bundan sonra ne olacak” endişesi olduğunu işaret eden Ali Özmen Safa, “Haziran’dan sonra ne olacak. Bize sahip çıkın. Çünkü Kıbrıs Türk televizyonlarının uydudan çıkması demek, Kıbrıs Türk Halkı’nın sesinin kesilmesi demektir. Bu ayrıca siyasi de bir durumdur” diye konuştu. 

1462788511.jpg

BİRİNCİ: “TÜRKİYE TELEVİZYONLARI VE BRTK İLE REKABET EDİYORUZ”

Kıbrıs Türk Televizyoncular Birliği yönetim kurulu üyesi ve Birinci Medya Kurumu Kurucu Başkanı Ertan Birinci de görüşmede söz alarak, devlet katkısının sürdürülebilir olmadığına kendilerinin de kanaat getirdiğini ancak gerek Türkiye’deki televizyonların reklamları, gerekse BRTK’nın uydu kapasitesinin devlet tarafından ödeniyor olmasının rekabet açısından özel televizyonları zorladığını işaret etti.

“Biz tüm zorluklarla, her şeye rağmen rekabet ediyoruz” diyen Birinci, bugün ülkede özel sektör ve özellikle medyada çalışanlar açısından bakıldığında İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigortası eksiksiz ödenen yegâne sektörlerin başında televizyon kurumlarının geldiğine dikkat çekti ve bunun göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti.

Serdar Denktaş’tan ülkedeki özel yayıncılığa destek isteyen Birinci, “Özel televizyonların Türksat’tan çıkması demek, Türk dünyasından kopması anlamına geldir. Bu kabul edilmez” ifadesini kullandı.

DENKTAŞ: “ÇARKIN DÖNMESİ MÜMKÜN DEĞİL”

Maliye Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Havutcu’dan konuyla ilgili ayrıntılı bilgi aldıktan sonra konuşan Başbakan Yardımcısı Maliye Bakanı Serdar Denktaş da, ülke koşulları göz önünde bulundurulduğunda, kısıtlı reklam bütçesi ile özel televizyonların çarkının dönmesinin mümkün olmadığının bilincinde olduklarını, dolayısıyla bu katkının kesilmemesi gerektiğini kaydetti.

Öncelikle Bakanlar Kurulu’na, bu kararın yeniden gözden geçirilmesi için bir önerge hazırlayacaklarını belirten Denktaş, devletin internet yayıncılığına geçiş için alt yapısını hazırlayana kadar da bu katkıyı vermeye devam edeceğini belirtti.

Serdar Denktaş, özel televizyonların dikkat etmesi gereken bazı noktalara da işaret ederek, özellikle devlete yönelik aşağılama, saldırı, itibarsızlaştırma ve Türkiye ile ilişkileri bozacak yayınlardan kaçınmalarını istedi.

Denktaş, “İcraatlarımızı, siyasiler olarak bizleri pek tabii ki eleştirin ancak devlete yönelik aşağılama, saldırı, itibarsızlaştırma ve Türkiye ile ilişkileri bozacak türden yayınlardan da kaçının. Zira bu, kimseye değil bizlere zarar veriyor. Lütfen bu konuda çok daha hassas olalım” dedi.