Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, KKTC’de toplu taşımacılığın belli bir düzene girmesi için ülke çapında kartlı sisteme geçiş yapılmasına yönelik çalışmalar başlatıldığını açıkladı.

Denktaş, toplu taşımacılık sisteminin istenilen noktaya getirilmesi ile birlikte üniversitelerin taşımacılık sisteminden çıkartılacağını belirtti.

Denktaş, bir üniversite yetkilisinin bugün basına vermiş olduğu toplu taşımacılıkla ilgili demeç ve "şok eylem yapılacağı" konusu ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

Kartlı sistemin çok kısa bir süre içerisinde tamamlanarak konuyla ilgili ihaleye çıkılacağını belirten Denktaş, gerek devlet eli ile yapılan taşımacılık, gerekse bireysel taşımacılığın tam bir sistem ve kontrole kavuşturulacağını kaydetti.

Denktaş toplu taşımacılığın yaygınlaştırılması çalışmalarının da devam ettiğini bildirdi.

Olayın bir diğer yüzünün sektörel gelirlerin daha yaygın kullanılabilmesine yönelik olduğunu belirten Denktaş, üniversitelerin eğitim kalitesini yükseltmek üzerine yoğunlaşması gerekirken taşımacılık sektörüne de el attığını, bunun yerine taşımacılık sisteminin iyileştirilerek kendilerinin de bundan öğrencilerini nasıl faydalandırabileceğini görüşmeye başlamasının çok daha uygun ve üniversiteye yakışan bir davranış biçimi olacağını söyledi.

“TOPLU TAŞIMACILIK İSTENİLEN NOKTAYA GETİRİLİNCE ÜNİVERSİTELER SİSTEMİNDEN ÇIKARTILACAK”

Denktaş şöyle devam etti:

“Bilinmelidir ki, bu konu sadece bir üniversitenin kendi konusu değildir. Bazı üniversiteler önceden kalma alışkanlıkla yolcu taşıma izinleri olmamasına rağmen otobüs ithalatını yapmış ve emrivaki bir şekilde ‘Biz getirelim bu siyasiler nasıl olsa bize izin vermek zorunda’ mantığı ile hareket etmişlerdir. Bu mantığa boyun eğmek niyetinde olmadığımı, ithal ettikleri bu otobüsleri ancak kendi ellerinde mevcut olan izinli otobüslerden sistem dışına çıkarttıklarının yerine gümrükten geçirebileceklerini, toplu taşımacılık sisteminin istenilen noktaya getirilmesi ile birlikte üniversitelerin taşımacılık sisteminden çıkartılacağını çok net bir biçimde kamuoyu ile paylaşmak durumundayım.

Bu nedenle, bir üniversite yetkilisinin kamuoyu yaratarak eylem uyarısında bulunmasını üniversiteye yakışan bir yaklaşım olarak görmediğimizi altını çizerek vurgulamak isterim. Bir üniversite yöneticisine yakışan, var olan sorunları ve varsa nedenlerini muhatapları ile görüşerek çözüme ulaştırmaktır. Tehditle emrivakilerini hayata geçirmek isteyen her kurum Devletten gereken cevabı alacaktır. Unutulmaması gereken hiç bir kurumun Devletten daha büyük olmadığı gerçeğidir.”