Bertuğ Topal

Lefkoşa'ya bağlı Denya köyünde yakılan Kıbrıslı Türklere ait tarihi cami, siyasi düzeyde de kriz yaşanmasına neden oldu. Havadis ekibi, Denya köyüne giderek, köyün din adamı Pader Paraskevas ile yaşananları konuştu.

Hafta sonu meydana gelen olayda, tavanı kısmen yanan cami, iki hafta içerisinde tamir edilecek. Hem bölge kaymakamlığı, hem de Omorfo Piskoposu Neofitu, yaşanan olayın ardından, caminin kısa sürede tamir edilmesi için devreye girdi.

Havadis'e konuşan Denya sakinleri, bu şekilde gündeme gelmekten rahatsız olduklarını söyledi.

Denya Muhtarı, kızını ziyaret için Londra'da bulunmasına rağmen, yaşanan olay nedeniyle ğzüntülerini iletti.

Köy papazı Paraskevas ise, yaşanan olayın Denyalılara mal edilmemesini isteyerek, cami yakanları "bir avuç deli" olarak niteledi.

Liderler kınadı

Rum Lider Nikos Anastasiades hafta sonu açıklama yaparak, bu tür olayların barış çabalarına engel olmamasını istemişti.

Türk lider Mustafa Akıncı da benzer bir açıklama yaparak, adanın çözüme ulaşması için herkesin sağduyulu davranması çağrısında bulundu.

Köylü üzgün

Yaklaşık 550 kişinin yaşadığı Denya köyünde, Havadis'in ulaştığı vatandaşlar, papaz Paraskevas’ın görüşlerine katılarak olayı "delilik" olarak niteledi.

Adada kötü günlerin geride kaldığına inanan Denyalılar, "Bu deliliğin köyümüze mal edilmesini istemiyoruz. Kıbrıslı Türk dostlarımız gönül rahatlığı ile köylerine ziyarete gelebilirler" mesajı verdi.

7copys65das6d-(4).jpg

Çatı yarı yarıya yandı

Caminin damına atılan yanıcı madde, çatının yarı yarıya yanmasına ve cami içine çökmesine neden oldu.

Kısa sürede temizlik çalışması yapılırken, tamir ekipleri ahşap çatının tamirine başladı. En son 2014 yılında, Avrupa Birliği fonları ile tamir edilen caminin kısa sürede eski haline dönmesi için seferberlik ilan edildi.

Havadis ekibi dün Denya’ya giderek hem köyün papazı Paraskevas ile konuştu hem de halkı dinledi.

Papaz Paraskevas: Bunun adı delilik

Denya köyü Papazı Pader Paraskevas, camide meydana gelen olayın kendisini çok üzdüğünü söyledi. Olayın ardından muhtar, bölge kaymakamı ve Güzelyurt Metropoliti'ne bilgi verdiğini belirten Paraskevas, herkesin ortak görüşünün yaraların bir an önce sarılması olduğunu söyledi.

Güzelyurt Metropoliti Neofitu'nun kendisine, "Biz bu adada barış yapmak istiyoruz. Bu tür olaylara prim vermeyin" dediğini söyleyen Paraskevas, kendisinin de bu görüşte olduğunun altını çizdi.

“3-5 deliye pabuç bırakacak değiliz”

Paraskevas, Omorfo Metropoliti Neofitu’nun kendisine “Ayios Haralambous’a bir mum yak ve bize bir aydınlık ışık versin ki bu işi kimin yaptığını öğrenelim” dediğini ifade etti.

Paraskevas, bu caminin Kıbrıslı Türkler için önemli bir yer olduğunu ifade ederek “Nasıl bizim için kilise böyledir, Kıbrıslı Türkler için de öyle bir yerdir” dedi.

Paraskevas, “birlikte yaşamamız için bu kadar çaba var iken 3 tane delinin böyle bir şey yapması ve pabuç bırakılması doğru değil. Kilise de bundan rahatsızdır. Neofitou aradı bizi. Kaymakamlık geldi ve inceleme yaptı. Gerekenin yapılması için talimat verdi. Dün hem bizim taraftan hem de sizin taraftan geldiler ve inceleme yaptılar” dedi.

7copys65das6d-(1).jpg

“Artık birlikte yaşayabilmeliyiz”

Papaz Paraskevas, kendilerinin barış için uğraşırken böyle bir deliliğin yapılmasının yalnız köylüler değil herkesin kınamasına neden olduğunu kaydetti.

Paraskevas, “10 Şubat’ta Ayios Haraloumbus kutlaması vardı. Birçok Türk bu kutlamaya katılım gösterdi. Bizim anlamamız gerek ki biz aslında birlikte yaşayabilmenin yolunu bulmalıyız. Şunu da unutmamamız lazım her zaman için hem bizim taraftan hem de sizin tarafta 8-10 akıldan yoksun insan olacak” diye konuştu.

Köyün din adamı Paraskevas, köylerinde yaşanan olayı üzüntü ile karşıladıklarını ifade etti

İki haftada bitecek

Caminin tamirine hemen başlandığını ve iki hafta içerisinde tamiratın tamamen biteceğini söyleyen papaz Pade Paraskevas, hem kaymakamlığın hem de dini makamların caminin bir an önce yenilenmesi için seferber olduğunu belirtti.

Costas Andoniu: Üzgünüz

Denyalı Costas Andoniu,  isimli köylü ise, bu olayların bu noktaya gelmesine neden olanların akıllarından şüphe ettiğini ifade etti.

Costas Andoniu, “Ben şu an Türk tarafında geçmeye utanıyorum. Ya bana o tarafta siz Denyalılar bizim camimizi yaktınız derlerse. Bizim irademiz dışında yapılan bu saldırıdan dolayı ben özür diliyorum Kıbrıslı Türklerden. Bu yapılan akılsızca iş ne bizim köylümüz tarafından yapılmıştır ne de biz böyle bir şeye izin veririz” ifadelerini kullandı.