Kavurucu yaz aylarının ardından gelen sonbahar mevsimi ile birlikte yağmurlarda başladı. Kuzey Kıbrıs’ta birçok yerde alt yapı eksikliklerinden dolayı yağmurların ardından sorunlar yaşanırken, birçok bölgede su baskınlarından nasibini alıyor. İşte bu nedenle su baskınlarının önüne geçilebilmesi için bazı önlemlerin alınması gerekiyor. Bu önlemlerden hayati önem taşıyanların başında da dere yataklarının ve su kanallarının açık olması ve yağmur suyunun akışını önleyecek herhangi bir etken olmaması gerekiyor. Ancak dereler zaman zaman moloz ve diğer atıklarla doldurulurken ve bu nedenle yağmurun su baskınlarına dönüşmesinde neden olurken böyle bir sorun İskele Kalecik Bölgesi sakinlerini de bekliyor. Çünkü bölgenin yağmur suyunu tahliye eden Yılanlı Dere’nin yan tarafları gelişi güzel dolduruldu ve derenin akış yönü de değiştirildi. Dere ikinci seviyeye yükselirken sonbahar aylarında olunması ve yağmurların başlaması nedeni ile mevcut durum su baskını tehlikesi oluşturuyor. 

DAHA ÖNCE DE DOLDURULMUŞTU 

Öte yandan Star Kıbrıs geçtiğimiz Haziran ayında da Yılanlı Dere’yi gündeme almış, bölgede inşaatlar yapan Afik Grubun, sivrisinekleri bahane ederek derenin denize akan kısmını toprakla doldurduğunu kamuoyunun bilgisine getirmişti. Yayımlanan haberlerde bölge halkının rahatsızlıkları da belirtilirken, İskele Kaymakamlığı, Tapu Kadastro Dairesi’nden bir ekip ile birlikte Yılanlı Dere’de inceleme yapmıştı. Yapılan hudut çalışmalarının ardından kaymakamlık, dereyi dolduran Afik Grup Şirketi’ne derenin doldurulan kısımlarını açmaları talimatında bulunmuştu. 

YASALAR HİÇE SAYILIYOR 

Talimat üzerine derenin doldurulan kısmı yine dereyi dolduran şirket tarafından açılırken, derenin bu kez de yan tarafları dolduruldu ve derenin akış yönü de değiştirildi. Yapılan dolgu ve akış yönünün değiştirilmesi, yağmur yağması halinde bölge halkının su baskınları ile karşı karşıya kalmasına neden olacak. Ayrıca Kamu Dereleri Koruma Yasası Fasıl 82’de derelere müdahale edilmesi kesin bir şekilde yasaklanırken Yılanlı Dere’ye sürekli yapılan müdahaleler yasaların göz ardı edildiğini gösteriyor.