“BERABER BALIK AVLAMAK İSTİYORUZ”: Derinya olarak iki buçuk kilometre kıyı şeritleri olduğunu kaydeden Karayannis “Biz kıyı şeridimizi geri istiyoruz. 1974 öncesinde Derinyalı balıkçılar Kıbrıslı Türk balıkçılarla birlikte o kıyı şeridinde balık avlarlardı. Şimdi de bunun yeniden yaşam bulmasını istiyoruz” dedi

BEKLENTİ HAREKETLİLİK YARATTI: Karayannis, Kıbrıs sorununda yaşanan pozitif rüzgar ve Derinya ile ilgili gelişmelerin ardından birçok iş adamının bölgede gayri mülk sormaya başladığını kaydetti. Karayannis, bu beklentinin hareketlilik yarattığını ifade ederek “Mağusa olarak bütünleşince burada büyük bir ticari potansiyel oluşacak. Büyük bir turist potansiyeli olacak” dedi

“BİZİ AYIRAN 800 METRE BİR YOL”: Yolun 1974 öncesindeki gibi durduğunu ifade eden Karayannis, “Kuzey ile Güney’i birleştiren yol dar bir yoldur dolayısıyla genişletmek gerek. Tekrardan asfalt dökülmesi gerek. 1 kilometreden az bir yol mesafesi var. Bizi ayıran 800 metrelik bir yol” şeklinde konuştu

“ADAMIZI BİRLEŞTİRSİNLER”: Liderler Akıncı ve Anastasiadis’e de mesaj gönderen Karayannis, “Cesaretle bu işin üzerine gitmelerini istiyoruz. Kıbrıs sorunu artık çözülmek zorundadır, geçen zaman bizim aleyhimizedir. Nasıl ki iki lider ellerini birbirini uzattı ve tokalaştı. Aynı şekilde adamızı da birleştirsinler” dedi

Bertuğ TOPAL

Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesinin ardından Kıbrıs sorununda yaşanan pozitif rüzgar sürerken çeşitli Güney ile Kuzey arasında yeni geçiş noktalarının açılması da gündeme geliyor.

Başta Mağusa’da bulunan Derinya Kapısı’nın açılması girişimleri çeşitli çevrelerden de destek görüyor.

Derinya Belediye Başkanı Andros Karayiannis, artık çözüm zamanının geldiğine vurgu yaparak adım adım gelecek çözüme kadar Gazimağusa ile Derinya’yı birbirine bağlayacak Derinya Kapısı’nın açılması için güçlü destek verdiklerini ifade etti.

Derinya Belediye Başkanı Andros Karayiannis, Havadis’in soruların yanıtlayarak Derinya Kapısı’nın neden açılması gerektiğini ve Kıbrıs sorununda gelinen süreci değerlendirdi.

Karayiannis, Cumartesi yapılacak “Derinya Kapısı açılsın” etkinliğine de açık destek verdi.

“Her zaman barıştan yanayız”

Karayiannis, Derinya halkının her zaman barıştan olduğunu ifade ederek çözümü gerçekten algılamak için Yeşil Hat’ta yakın bölgelerde yaşamak gerektiğini belirtti. Yeşil hattın tamamen kalkması gerektiğine de vurgu yapan Karayiannis, “Biz istiyoruz ki Yeşil Hat kalksın, özgürce Girne’ye kadar her yere gidip Kıbrıslı Türk dostlarımızla yiyip içelim” dedi.

“İlişkilerimiz hep iyi oldu”
Derinya halkı ile Kıbrıslı Türklerin arasının geçmişten beridir iyi olduğuna da değinen Karayiannis, 2003’te kapıların açılmasının ardından sektörel bazda da Kuzey Kıbrıs’ta çalışan vatandaşların olduğunu belirtti. Karayiannis, birçok Derinyalının Mağusa’ya giderek Kıbrıslı Türklerle temasta bulunduğunu ifade ederek Kıbrıslı Türklerle ilişkilerinin iyi olduğunu belirtti.

“Mağusa İnisiyatif ile hem fikiriz”

Karayiannis, Derinya Kapısı’nın açılması için Kuzey’de aktif çaba harcayan Mağusa İnisiyatif ile de bu konuda hem fikir olduklarının kaydederek, “Strovilia Kapısı’ndan gitmek uzun sürer oysa buradaki Derinya Kapısı açık olsaydı iki dakikada geçişler mümkün olacaktı” diye konuştu.

“Turist akışı artar, bölge daha fazla kalkınır”

Karayiannis, bölgedeki nüfusun 50 bin olduğunu ifade ederek yaz aylarında 1 milyon turistin bu bölgede olduğunu belirtti. Birçok Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum’un bu geçişten yararlanıp denize girmek için bölgeye ulaştığını söyleyen Karayiannis, “Nasıl biz isteriz Mağusa’ya gidelim, Kıbrıslı Türkler de Derinya’ya gelmek ister. Bu bloğun engelin kalkması gerek. Bu yol geçmişte en çok ticaretin aktığı yoldu. Biz istiyoruz ki açılsın bu yol ticaret canlansın ticari bir yaşam oluşsun insanlar kaynaşsın” dedi.

“Kapı açılsın ama ana hedef özüm”

Karayiannis, Derinya Kapısı’nın açılmasını istediklerini belirtti. Kapıların açılmasının yanı sıra yeşil hattın da çözümle ortadan kalkmasını istediklerini söyledi. Karayiannis, “Endişemiz yalnızca geçiş kapıları açarsak birileri dünyada diyecek ki bunlar tamamdır. Bu adım adım gelmesi gereken bir çözümdür. Kontrol noktalarında pasaport ve kimlik göstermek istemiyoruz. Kıbrıslı Türklerin de ayni zamanda kimlik göstermesini istemiyoruz. Hepimizin zaten Kıbrıs kimliği var niçin Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum olarak ayrılalım” şeklinde konuştu.

“Eyleme destek veriyoruz”

Cumartesi günü Mağusa İnisiyatifi’ni Derinya Kapısı’nın açılması için yapacağı eyleme destek vereceklerini de ifade eden Karayiannis, “Cumartesi eyleme de katkı koyacağız. Eyleme 200 kişi civarında bir katılım bekliyorum. Eylemin cumartesi olması nedeniyle insanlar çalışıyor. Ama Derinyalıların desteği daha fazladır. Başlangıçta yavaştan başlayacağız ama sonrasında artacağını düşünüyorum” dedi.

Pozitif rüzgar esmeye başladı

Derinya Belediye Başkanı Andors Karayiannis, Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesi ile pozitif rüzgar esmeye başladığına değindi.
Karayiannis, genç insanların Kıbrıs sorununun çözümü ile ilgilenmeye başladığını belirtti.

Beklenti hareketlilik yarattı

Karayiannis, Kıbrıs sorununda yaşanan pozitif rüzgarın ve Derinya ile ilgili gelişmelerin ardından birçok iş adamının bölgede gayri mülk sormaya başladığını kaydetti. Karayiannis, Bu beklentinin hareketlilik yarattığını ifade ederek “Mağusa olarak bütünleşince burada büyük bir ticari potansiyel oluşacak. Tüm Mağusa’dan bahsediyorum. Düşünebilir misiniz ki öyle bir potansiyel oluşacak Larnaka’dan başlayacak bir kıyı şeridi oluşacak, ne kadar bir turist potansiyeli olacak” dedi.

“Biz çözüme hazırız”

Karayiannis, “Biz Derinyalılar olarak birçok kez Nikos Anastasiadis’e çözüm için hazır olduğumuz vurgusunu yapıyoruz ve gider bunu söyleriz. Anastasiadis’in Güven Artırıcı Önlemler Paketini destekliyoruz. Derinya Kapısı’nın açılması Agios Timotios ve Agia Mavra gibi yerleşim yerlerini de etkileyecek” dedi.

“Beraber balık avlamak istiyoruz”

Derinya olarak iki buçuk kilometre kıyı şeritleri olduğunu kaydeden Karayiannis, ancak o kıyı şeridinin “işgal” altında olduğunu belirtti. “Biz kıyı şeridimizi geri istiyoruz. Mülk sahipleri Derinyalılardır. 1974 öncesinde Derinyalı balıkçılar Kıbrıslı Türk balıkçılarla birlikte o kıyı şeridinde balık avlarlardı” diye konuşan Karayiannis, şimdi de bunun yeniden yaşam bulmasını istediklerini belirtti.

“Bizi ayıran 800 metre bir yol”

Derinya ile Mağusa’yı ayıran Derinya Kapısı’nın arası ise 800 metre. Yolun 1974 öncesindeki gibi durduğunu ifade eden Derinya Belediye Başkanı Andros Karayiannis, “Dar bir yoldur dolayısıyla genişlemesi lazım. Tekrardan asfalt dökülmesi gerek. 1 kilometreden az bir yol mesafesi var” şeklinde konuştu.

“Bir köşede kapalı kaldık”

Derinya Belediye Başkanı Andros Karayiannis, “Derinya Kapısı’nın açılması Agia Napa ve Paralimni köylerinin de avantajınadır. Derinya, kapalı bir köşede kaldı ve köyde artık kimse kalmak istemiyor. Kaçıyorlar çünkü birincisi işsizlik ikincisi de ev yapacak yerleri yok. Çünkü biz Derinya’nın yüzde 25’inde yaşayabiliyoruz. Esas Derinya ‘işgal’ altındadır.

Biz gençlerin burada kalmasını istiyoruz. Çünkü gençleri kaybedersek gücümüzü kaybederiz. Ve buradaki nüfus doğal olarak yaşlanıyor” dedi.

“Futbol birleştirici”

“Futbol kulübü de var bölgede UNDP ile ortak bir program yürütüyoruz. UNDP ile yürüttüğümüz program çerçevesinde iki toplumlu takımlar birbirleriyle karşılaştı. Haziranda tekrar maç olacak bununla birlikte gençler de maç yaptı. Köyün takımında bir kaç yıl öncesine kadar Kıbrıslı Türk oyuncu da vardı. Veteranlarda ben de oynuyorum. Ve Mağusa’da birçok iyi arkadaşım var.
Futbolun da yakınlaştırıcı rolü, birleştirici bir unsuru vardır. Spor insanları birbirinden uzaklaştırmaz. İnsanlara birbirine yaklaştıran bir eylemdir. Bu tür karşılaşmalar bizi birbirimize yakınlaştırır.”

“Derinya çözümün taraftarıdır”

“Anastasiadis’e birçok kez mesajımı ilettim. Anastasiadis çok çok iyi bilir ki Derinya çözümün taraftarıdır. Akıncı iyi bir siyasetçi ve ayni zamanda meslektaşımdı. Lefkoşa’da belediye başkanı idi. Zaten belediyeciliğin temelinde insanları dinlemek ve taleplerini yerine getirmek var. Bu görevinde de insanların sıradan insanların istençlerini dikkate alsın ve bu yönde adımlar atsın. Kıbrıslı Türkler onu getirip liderleri yaptığına göre onların istençlerine da kulak vereceği inancındayım. Selamlarımı ve saygılarımı iletirim ve bir gün bir platformda buluşacağımızı düşünürüm. Her iki lidere de bir mesajım vardır. İyi şanslar dilerim başlayacakları süreçte. Cesaretle bu işin üzerine gitmelerini istiyoruz. Kıbrıs sorunu artık çözülmek zorundadır, geçen zaman bizim aleyhimizedir. Ve biz uzaktan Mağusa’yı izleyen Derinyalılar olarak ki ya orada doğduk ya da ömrümüz orada geçerdi Mağusa’ya geri dönmek istiyoruz. Nasıl ki iki lider ellerini birbirini uzattı ve tokalaştı. Aynı şekilde adamızı da birleştirsinler.”

6 bin kişiye hizmet veriyor

Derinya Belediyesi altı bin kişiye hizmet veren bir belediye. Belediye başkanı Andros Karayiannis ise belediye başkanlığı seçimlerine sol partilerin ortak adayı olarak seçime girmiş. Yüzde 65 gibi bir oy oranı ile seçilen Karayiannis, Derinya’nın daha fazla gelişebilmesi için çaba sarf ediyor.