Maraş’taki tapu kayıtlarına ulaştıklarını ve vakıflara ait olduğunu tespit ettiklerini söyleyen Taner Derviş, müzakere masasındaki Türk yetkililere çağrı yaptı:

Kıbrıs Vakıflar İdaresi Eski Genel Müdürü Taner Derviş, Kıbrıs adası geneline yayılmış Vakıf mallarının bulunduğunu, özellikle Maraş’taki tapu kayıtlarına ulaştıklarını ve vakıflara ait olduğunun tespit edildiğini söyledi.
Derviş, “Vakıflar, Maraş’ı kendi tasarrufuna almalı ki Rumlar da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne dava açamasın. Bu konudaki hakkımızı iyi savunmalıyız” dedi. 

Derviş, Radyo Güven’de yayınlanan “Mercek Altında” programına yaptığı açıklamada, Mülkiyet konusunda müzakere masasında Türk yetkililerin çok dikkatli olması gerektiği uyarısında bulundu. Derviş, özellikle mülkiyet konusunda vakıf mallarının çok önemli olduğunu ve Vakıf mallarındaki Kıbrıslı Türklerin kazanımlarını iyi savunması gerektiğini kaydetti. 

Vakıf Mülklerinin Uluslararası alanda da tanındığını kaydeden Derviş, Vakıf Hükümlerinin adanın Kuzeyi’nde ve Güney’inde de yasalarda kabul edildiğini ve Vakıf Mallarının hiçbir şekilde elden çıkarılamayacağın da altını çizdi.   

Müzakere masasında kayıplarımız istenmeli

Mülkiyet açısından Vakıf Hükümleri’nin uluslararası alanda güçlü bir şekilde savunulabilecek bir konu olduğuna dikkat çeken Derviş, “İşgal edilmiş Vakıflar, gelir kayıplarından kaynaklanan tazminat ödemeleriyle birlikte iade edilir. Müzakere masasında bizim bunu istememiz lazım. Kaldı ki, Maraş’ı hileli yollarla işgal eden Rumlar, tam tersini yaparak, ataları tarafından gasp edilmiş vakıf malları için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde hem tazminat hem mülkiyet talebinde bulunuyorlar. Bizim güçlü bir şekilde hakkımız olan vakıf mallarını savunmamız gerekir” diye konuştu. 

“Elimizde 6 bin 244 tane tapu kaydı var”

“Elimizde 1974 yılı itibariyle 6 bin 244 tane tapu kaydı var.  Bu tapu kayıtlarında Kapalı Maraş’ın tümünün, Abdullah Paşa ve Lala Mustafa Paşa’nın vakıf malları olduğu yazılıdır. Elimizde çok güçlü belgeler var ve bunu sonuna kadar savunmalıyız” diye ifade eden Derviş, 1960 Anayasasının 110’uncu maddesine göre de hiçbir hükümet ve Meclis kararının Ada Vakıf Hükümlerine müdahale edemeyeceğine işaret etti. Derviş, Maraş’ın çok önemli bir konu olduğunu, Hukuki zeminde gerekli mücadele verilmez ve Maraş kaybedilirse, bunun bir emsal teşkil edeceğinden birçok malın kaybedileceğini ve 114 bin kişinin göç etmek zorunda kalacağı uyarısında bulundu. 
Derviş, sözlerini şöyle tamamladı: “Vatansız kalmamak için müzakere masasında haklarımızı korumalıyız. Kıbrıs Türkü’nün bu adadaki varlığının devam etmesi için de Türkiye’nin garantörlüğüne ihtiyacı var.”