Suna Erden

Evlilik dışı çocuğa miras hakkı, kürtajın 20 haftaya çıkarılması, insan tacirleri ile kaçakçılarına ağır cezalar öngören yasa önerisi tamamlandı 

Ceza Yasası’nın bazı maddelerinde yapılması öngörülen değişiklikleri içeren yasa önerisi hazırlandı. Milletvekilleri Doğuş Derya ve Fazilet Özdenefe tarafından hazırlanan yasa önerisinde, İnsan Ticareti ile İnsan Kaçakçılığı suçlarını işleyenlere ağır cezalar öngörülürken, mevcut yasada suç sayılan intihara teşebbüs ise suç unsuru olmaktan çıkarılıyor. Ayrıca evlilik dışı çocuğun mirasçı olmasını sağlayacak düzenleme de yapılırken, ceza yasasının 169 A maddesi değiştirilerek kürtaj sınırının 10 haftadan 20 haftaya çıkarılması hedefleniyor. Yasa önerisini hazırlayanlardan biri olan CTP Milletvekili Doğuş Derya, yapılan yasa önerisinin birçok değişiklik içerdiğini ancak kamuoyunda sadece kürtaj sınırı ile ilgili yanıltıcı ve linç edici söylemler olduğunu dile getirdi. Star Kıbrıs’a yasa önerisinin içeriği ile ilgili açıklamalar yapan Milletvekili Derya, öneride insan ticareti ve insan kaçakçılığı konularının da ele alındığını dile getirdi. Seks köleliğinin gece kulüplerinin dışına taştığını, bir gece kulübünün en fazla 12 konsomatris çalıştırabildiğini kaydeden Derya, gece kulüplerinin 12 kişiyi de öğrenci maskesi altında ülkeye getirip, öğrenci evlerinde fuhuş yaptırdığını söyledi. 

"İNSAN KAÇAKÇILARI YANDI" 

Milletvekilleri Doğuş Derya ve Fazilet Özdenefe tarafından hazırlanan yasa önerisi tamamlandı. Yasa önerisinde yapılması öngörülen değişiklik ile “İnsan Kaçakçılığı” suçu işleyenlere 5 ile 10 yıl hapis cezası verilmesi öngörülüyor. Öneride, İnsan Kaçakçılığı, “doğrudan doğruya veya dolaylı olarak maddi menfaat elde etmek amacıyla, yasal olmayan yollardan; Bir yabancıyı ülkeye sokma veya ülkede kalmasına imkan sağlama, vatandaş olan bir kişinin veya bir yabancının yurt dışına çıkmasına imkan sağlama” olarak belirtiliyor. 

"İNSAN TACİLERİNE DE AĞIR CEZALAR"

“İnsan Ticareti” ile ilgili yapılması planlanan düzenleme ile de bu suçu işleyenlere 10 ile 14 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor. Öneride, bir kişiyi zorla çalıştırma, fuhuş yaptırma, vücut organlarının verilmesini sağlama, kişiler üzerindeki denetim olanaklarından veya çaresizliğinden yararlanarak rızalarını elde etme yolu ülkeden kaçırma ya da ülkeye sokma olarak belirtiliyor. Bu suçu işleyenlere 10 yıl, 18 yaşın altındakilere karşı işleyenlere 12 yıl ve kamu görevlisinin görevini kötüye kullanarak böyle bir suç işlemesine de 14 yıl hapis öngörülüyor. 

"FİZİKSEL SORUNLARA PSİKOLOJİK ETKEN DE EKLENDİ" 

Kamuoyunda tartışmalara neden olan kürtaj meselesi ile ilgili yasa önerisinde ise şunlar yer alıyor: Önerinin 4’üncü maddesi ile bir kadının kendi çocuğunu düşürmek niyetiyle yasa dışı olarak herhangi bir müdahaleye başvurması veya bu gibi bir müdahalenin kendisine yapılmasına rıza göstermesi durumunda bir yıla kadar hapis cezasına veya para cezasına çarptırılması öngörülüyor. Önerinin 5’inci maddesi ile hamileliğin yasal bir şekilde sona erdirilmesi düzenlenerek, yasal hamilelik sonlandırma süresi 20 hafta olarak belirleniyor. Hamileliğin 20. haftasının tamamlanmasından sonraki süre içinde, hamileliğin, kadının fiziksel veya ruhsal sağlığında ciddi ve kalıcı bir hasar oluşturacağının veya kadının hayatını tehdit ettiğinin veya doğacak çocuğun fiziki ve akli sakatlık tehlikesinin varlığının veya hayat boyu sürecek tedavisi olanaksız kalıtsal veya bulaşıcı bir hastalığın saptanması halinde sonlandırılabileceği öngörülüyor. Ayrıca kadının mağduru olduğu bir suç sonucu oluşmuş hamileliklerde (tecavüz sonucu) kadının rızası olmak koşuluyla veya derhal müdahale edilmediği takdirde hayatı veya hayati organlardan birisini tehdit eden acil durumlarda hamileliğin sonlandırılabileceği belirtiliyor. 

DERYA, “YASA DIŞILIK RANTA NEDEN OLUR” 

Yasa önerisini hazırlayanlardan biri olan Milletvekili Derya, yapılan yasa önerisinin birçok değişiklik içerdiğini ancak kamuoyunda sadece kürtaj sınırı ile ilgili yanıltıcı ve linç edici söylemler olduğunu dile getirdi. Derya, yasa koyucuların her zaman en kötü durumdakini düşünüp ona göre önlem alması gerektiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyada kürtaj kaynaklı ölümlerin ya da yaralanmaların olduğu ülkeler kürtajın yasak olduğu veya sürenin kısıtlı olduğu ülkelerdir. Bir kadın 10 haftaya kadar hamile olduğunu anlamamışsa veya ekonomik durumu hemen kürtaj olmaya uygun değilse ve devlette kürtaj hizmeti vermiyorsa bu kez yasa dışı bu işi yapanlardan medet umacaktır. Böylece merdiven altı denilen kürtaj vakaları ortaya çıkacaktır. Ayrıca bu durum bir rant haline de gelecektir. Çünkü yasa dışı yapacağı için daha fazla para vermek zorunda kalacaktır. Bizim arzu ettiğimiz yasaklayıcı olmak yerine koruyucu- önleyici politikalar geliştirmektir.” 

"DEVLET ÜSTÜNE DÜŞENİ YAPIYOR MU?" 

Derya, devletin kürtaj ve çocuk hakları ile ilgili politikalar geliştirmesi gerektiğini ifade ederek cinsel sağlık, korunma yöntemleri, sağlık hizmetlerine erişim, bedava kreş, aile destek programları, maddi destek gibi konularda vatandaşların yanında olması gerektiğini vurguladı. Derya, “Bir kişi neden kürtaj olur; çocuğa bakamayacağı içindir. Sadece hamilelikle bu iş bitmiyor. O çocuk dünyaya geldikten sonra birçok şey gerekiyor. Devlet bu konuda ailelerin veya annelerin yanında olmalıdır” dedi. Derya, hamileliğin sadece kadının omuzlarına yüklendiğini, erkeklerin hazzı yaşarken, korunma görevini kadına bıraktığını, kürtaj yapan kadının da damgalandığını dile getirdi. Derya, her iki tarafında bu konuda sorumlu olması gerektiğini vurguladı. 

"CANİ VEYA KATİL DEĞİLİZ" 

Yasa önerisini hazırlarken İngiltere, Türkiye, Güney Kıbrıs ve buradan doktorlarla görüştüklerini, 20 hafta süresinin görüşmelerden sonra belirlediklerini kaydeden Derya, kadın örgütlülerinin de 22 veya 24 hafta önerisi sunduğunu söyledi. Derya, 20 hafta önerisinin görüşüleceğini, katı bir tutum sergilemediklerini ifade ederek, “196 ülkeden 126’sında kadınların ruhsal sağlığını korumak amacıyla gebelik sonlandırılabiliyor. Güney Kıbrıs’ta da kadının sosyal statüsünü ciddi bir derecede etkileyecekse hamileliğin sonlandırılmasına izin veriliyor. Biz dünya gerçekleri ışığında da bir öneri hazırladık ve bu öneri görüşülecek. Ancak özellikle sosyal medya üzerinden bizi cani, katil olarak lanse eden, linç etmeye çalışan odaklar olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu. 

"EVLİLİK DIŞI ÇOCUĞA MİRAS YOLU" 

Derya, yasa önerisinde evlilik dışı çocuklarla ilgili de düzenleme olduğunu ifade ederek, “Bir bebek evlilik dışı dünyaya geldiği zaman babası onu kabullense de mirasçı olamıyor. Bu nedenle Veraset ve Evlilik Dışı Çocuk Yasası’nda düzeltme yaparak, evlilik dışı çocuğun da mirasçı olmasını sağlayacak düzenleme yapmaya çalışıyoruz” dedi. 

"SEKS KÖLELERİ ÇOĞALDI" 

Milletvekili Derya, öneride insan ticareti ve insan kaçakçılığı konularının da ele alındığını dile getirdi. Seks köleliğinin gece kulüplerinin dışına taştığını, bir gece kulübünün en fazla 12 konsomatris çalıştırabildiğini kaydeden Derya, çalıştırdığı 12 kişinin çalışma iznini yapan gece kulüplerinin 12 kişiyi de öğrenci maskesi altında ülkeye getirip, öğrenci evlerinde fuhuş yaptırdığını söyledi. Derya, bunun yanında Nijeryalı öğrencilerin de ajanlar kurduğunu, internet üzerinden seks pazarlığı yaptığını ve Nijerya’dan öğrenci izni ile ülkeye gelenleri de seks köleliği yaptırdığını ifade etti. Derya, seks köleliğinin yanı sıra pasaportuna el konularak zorla çalıştırılan insanlar da olduğunu belirtti. İnsan Ticareti ile ilgili yasada değişiklik yaparak cezaları artırmayı hedeflediklerini kaydeden Derya, yasaların doğru uygulanması halinde caydırıcı olacağını dile getirdi. 

"KÖSTEK DEĞİL DESTEK LAZIM"

Milletvekili Derya, mevcut yasaya göre intihara teşebbüsün bir suç unsuru olduğunu, intihara kalkışan ancak kurtarılan kişiye dava okunduğunu ifade ederek, yasada yapılacak değişiklikle bunun suç unsuru olmaktan çıkarılacağını söyledi. Derya, intihara teşebbüs eden kişinin mahkemelere değil rehabilite merkezlerine sevk edilmesi gerektiğini ve psikolojik desteğe ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Derya, son olarak yasa önerisinin 6’ıncı maddesinde “Cinsiyete, Cinsel Yönelime veya Cinsiyet Kimliğine Yönelik Nefret Söylemi” ile ilgili düzenlenme yapıldığını sözlerine ekledi.