DEV-İş, iş yerlerindeki ölümlerin, “patronlar İş Sağlığı ve İşçi Güvenliği Yasası’nı uygulamamasından” ve “hükümetlerin de üzerine düşen denetim ve sorumluların yerine getirmemesinden” kaynaklandığını öne sürdü.

Dev-İş Dış İlişkiler Sekreteri Koral Aşam yazılı açıklamasında, iş kazalarını “iş cinayetleri” olarak niteleyerek, bunların önüne geçmenin temel yolunun “yasaların uygulanması yönünde sendikal baskı yapmak ve özel sektörde sendikal örgütlülüğün önünün açılması” olduğunu belirtti.

Sendikasız çalıştırılmanın, emekçilerin haklarını yok saymak olduğu kadar, günümüz koşullarında ölüme de davetiye çıkarmak olduğunu öne süren Aşam, emekçilerin haklarını patronlar veya hükümetler değil, sendikaların koruduğunu ve geliştirdiğini işaret etti.

Aşam, siyasal erkin, işçi güvenliğini ve sağlığını hiçe sayan ve iş yerinde gerçekleşen ölümlü vakalar karşısında patronları mahkemelerde yargılaması ve özel sektörde sendikal örgütlenmenin önünü açması gerektiğine dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“Ülkemizde son yıllarda artan iş kazaları bir yandan emekçi kesimlerde endişe yaratırken diğer yandan ise sermaye sisteminin maskesini düşürüyor. Patronların daha fazla kar etme hırsı dolayısıyla yasalarda olmasına rağmen iş güvenliği ve işçi sağlığı prosedürleri uygulanmamakta, hükümet ise gerekli denetimleri yerine getirmeyerek ihmallere göz yummaktadır.

Dolayısıyla ‘iş kazası’ denilen olaylar hükümetler ve işverenler eliyle gerçekleştirilen birer ‘iş cinayetine’ dönüşmektedir. Bir iş yerinde tüm yasal önemler alınmadıkça ve denetimler disiplinli bir şekilde yapılmadıkça, sendikasız çalıştırılmaya devam edildiği sürece meydana gelen ölümler, kaza değil cinayet olmaya devam edecektir. Bu cinayetlerde de patronların olduğu kadar hükümetlerin de sorumluluğu olacaktır.”

Son 4 yılda ihmal ve yasalara uyulmamasından dolayı 920 yaralanma ve 22 ölüm meydana geldiğini ifade eden Aşam, ocak ve şubat aylarında meydana gelen iş kazalarında ise 2 emekçinin hayatını yitirdiğini belirtti.

“Yasalar uygulansın, sorumlular yargılansın” diyen Aşam, İş Sağlığı ve İşçi Güvenliği Yasası’ndaki sorumlulukları anımsatarak, bunlara uyulmasını istedi. Aşam, özel sektörde sendikalaşmanın önünün açılması gerektiğini vurguladı.