Dev-İş Genel Başkan Vekili Hasan Felek yaptığı yazılı açıklamada, sorunların giderilmemesinden dolayı doğacak sonuçlardan çalışanlar ve sendikanın sorumlu olmayacağını kaydetti.

28 belediyenin birçoğunun ciddi borç batağında olduğunu, 16  belediyede çalışanlardan kesilmesine rağmen Sosyal Sigorta, (Sosyal Güvenlik)  ve İhtiyat Sandığı yatırımlarının yapılmamakta olduğunu savunan Felek, Sendikanın bu konuda birçok girişim yapmasına rağmen belediye çalışanlarının sosyal güvenlik sorununun aşılamadığını belirtti.

Geçmiş hükümet dönemlerinde başlatılan girişimlerin yeni hükümet döneminde de sürdürüldüğünü, çeşitli öneri ve görüşler ile sonuçlandırılmaya çalışıldığını fakat şimdiki hükümetin de bu sorunların aşılması için ciddi bir çalışmasının olmadığını ileri süren Felek, “Belediye çalışanlarımızın artık bu hukuksuzluğa, bu adaletsizliğe, bu insanlık dramına tahammülleri kalmamıştır. Belediyeyi hesapsızca, kitapsızca yöneterek borç batağına sürükleyen, çalışanların yasalardan kaynaklanan Sosyal Güvenlik yatırımlarını yıllardan beridir yapmayan eski belediye başkanlarına hesap sorulacak mı? Bölge insanına hizmet götürmeyen, çalışanın maaşını ve özlük haklarını ödeyemeyecek duruma düşüren bu başkanlar yargılanacak mı?” ifadelerini kullandı.

Şimdiki durumda Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı sorununun, tek tek belediyelerin özellikle de kırsal kesim belediyelerinin çözebileceği bir sorun olmaktan çıktığını dile getiren Felek, bunun Hükümetin ve özellikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ciddi bir sorunu haline geldiğini kaydetti.

Belediyelerde sosyal güvencesiz çalıştırmanın normal bir durum olarak kabullenilmeye başlandığını da ileri süren Felek, “çalışanların bu durumu kabullenmesi asla ve asla mümkün değildir. Merkezi Hükümetten beklentimiz, kangren haline gelmiş olan bu sorunları, belediyelerle işbirliği içinde, çalışanların daha fazla mağdur olmasını önleyecek şekilde çözmesidir” dedi.

“SINAV TÜZÜĞÜ GEÇİRİLSİN”

65/2007 Belediye Personel Yasası’nın 2010 yılından beri yürürlükte olmasına rağmen, yasada öngörülen “Sınav Tüzüğünün” yapılmamasından dolayı sürekli personel konumunda olan çalışanların mağdur durumda olduğunu da sözlerine ekleyen Felek, Sendika’nın bir an önce Bakanlar Kurulunca hazırlanması öngörülen Sınav Tüzüğünün de geçirilip uygulanmasını acilen talep ettiğini kaydetti.