Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş) ile Güney Kıbrıs’taki PEO ortak açıklama yaparak PEO’nun KKTC’deki Fazıl Önder’i anma  etkinliğine katılmasına izin verilmediği iddia edilerek, buna  tepki gösterdiler.

Ortak açıklamada, işçi lideri Fazıl Önder’i anmak için yapılan ortak etkinliğe “PEO delegasyonunun katılımını KKTC’deki polis gücünün engelleme hareketinin Kıbrıs emekçilerinin ortak eylemine ve ortak mücadelelerine engeller ve sınırlamalar koymayı hedefleyen bir hareket” olduğu iddia edildi.
  
Ortak açıklamada,  “58 yıl önce Fazıl Önder’i öldüren aynı gerici şoven güçlerin  bugün de devam etmekte olan görüşme sürecini sabote etmeye teşebbüs etmekte ve adada yeniden birleşme ve barış perspektifine tahammül edememekte” oldukları savunuldu.

Ortak açıklamada, Kıbrıslı Rumların Kuzey Kıbrıs’taki dini ayinlerine kısıtlamalar getirmeyi kısa bir süre önce kararlaştıran güçlerin şimdi de Kıbrıslı Rumların Kuzey’deki barışçıl etkinliklere katılımını engellemeye yöneldikler iddia edildi.

Açıklamada, PEO’nun etkinliğe katılmasına izin verilmemesi ve KKTC’deki kiliselerde dini ayinlere kısıtlama getirilmesi kınandı.