Dev-İş’den yapılan açıklamaya göre, DEV-İŞ ve PEO arasında gerçekleşen görüşmede, yıllık faaliyet ve Kıbrıs’ın durumuyla ilgili görüşlerin yer aldığı ortak açıklama okundu.

Kıbrıs’ın güneyindeki ve Kıbrıs’ın kuzeyindeki gelişmelerle ilgili görüş alışverişinin de yapıldığı toplantıda, sınıfsal zeminde sendikal mücadelenin ve ortak eylemliliklerin önemine vurgu yapıldı.

PEO ile DEV-İŞ aralarındaki düzenli temaslar çerçevesinde, bugün, PEO Merkezi’nde, PEO ve DEV-İŞ Yürütme Kurulları arasında bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede iki örgütün 2014 yılında üzerinde anlaştıkları ortak faaliyetler programının yaşama geçiriliş süreci olumlu olarak değerlendirildi.

Aynı zamanda, Kıbrıs sorununun çözümü sürecine ve Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türkler arasındaki diyaloğun ve ortak eylemin güçlendirilmesine ülke sendikal hareketinin katkısının güçlendirilmesine yönelik bir çabayla 2015 yılı ortak faaliyetler programının çerçevesi birlikte kararlaştırıldı.

Ayrıca Kıbrıs sorununun bugünkü durumu hakkında görüş alış verişinde bulunuldu.

İki örgüt, ülkemiz bölünmüş bir durumda olmaya devam ettiği sürece çalışanların haklarının güvence altında olamayacağı için, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi hedefiyle işçi sınıfının birlik ve dayanışma değerleri temelinde ortak faaliyetlerini yoğunlaştırma taahhütlerini Kıbrıslı çalışanların önünde tekrarladı.

Her iki tarafta da yaşama geçirilen ve geçirilecek olan 2015 yılı faaliyetler programı şunları içermekte:

“8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle, çalışanların iş yerlerindeki toplantılarına Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk sendikacıların katılımı ve başka etkinliklerin organizasyonu gerçekleştirildi.

Kavazoğlu ve Mişaulis’in anısına yapılacak etkinliklere katılım.

1 Mayıs İşçi Bayramı çerçevesinde bir dizi etkinliğin ve ortak kutlamanın yapılması.

1 Eylül Barış için Sendikaların Küresel Eylem Günü vesilesiyle kitlesel bir etkinliğin barış için mücadele eden diğer ilerici güçlerle işbirliği içerisinde organizasyonu.

DSF’nin ilan ettiği 3 Ekim Dünya Emekçilerinin Eylem Günü için gerçekleştirilecek uluslararası etkinliğin birlikte desteklenmesi.
Dünya Sendikalar Federasyonu’nun 70. Yılı onuruna bir etkinliğin organizasyonu.

Mücadele eden halklarla enternasyonalist dayanışmayı ifade eden etkinlikler.

Yeniden birleşmiş bir Kıbrıs’ta çalışma ilişkilerinin, sendikal özgürlüklerin ve hakların, toplu sözleşme ve çalışma koşullarının ele alındığı konularda konferanslar organizasyonunu içeren ‘Tüm Sendikalar Forumu ülkemizin geleceği için toplumla diyalogda’ programının yaşama geçirilmesine katılım.

Yunanistan, Türkiye ve Kıbrıs’tan sendikal örgütlerin katılımıyla uluslararası bir toplantının organizasyonu.

İki örgütün Gençlik, Kadın ve Emekliler bölümlerinin özel konularda faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi.

Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk emekçilerin bir araya gelecekleri kültürel etkinliklerin organizasyonu”

Son olarak da, iki örgüt Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi temel hedefiyle yeniden yakınlaşma, dostluk ve işbirliği atmosferinin güçlendirilmesi çabasına katkıda bulunmaya devam edecekleri taahhütlerini teyit etti.