Aralarındaki düzenli temaslar çerçevesinde DEV-İŞ ve PEO’nun yürütme kurulları PEO merkezinde bir araya gelerek görüşme gerçekleştirdiler.

Yapılan ortak yazılı açıklamaya göre,  görüşmede 2015 yılı için üzerinde anlaşılan  ortak faaliyetler programının yaşama geçiriliş süreci olumlu olarak değerlendirilerek, Kıbrıs sorununun çözümü sürecine ve Kıbrıslı Türkler ve Rumlar arasındaki diyalogun  ve ortak eylemin güçlendirilmesine katkı sağlamasını amaçlayan  2016 yılı ortak faaliyetleri kararlaştırıldı.

Ayrıca görüşme sırasında iki örgüt Kıbrıs sorununun bugünkü durumu hakkında görüş alış verişinde bulundular.

İki örgüt, bütün dünyada emekçilerin kapitalist sistemin küresel krizinin sonuçlarıyla karşı karşıya olduklarını kaydettiler.

Ortak açıklamada, Kıbrıs’ta emekçilerin küresel kapitalist krizin, AB’nin ve IMF’nin sert neo liberal politikalarının sonuçlarını yaşamakta oldukları iddia edildi.

Açıklamada, “Bu koşullarda, ülkemiz bölünmüş bir durumda olmaya devam ettiği sürece çalışanların hakları güvence altında olamadığından, PEO ve DEV-İŞ Kıbrıs sorununun çözümünün, ülkenin ve halkın yeniden birleşmesinin en önemli öncelik olmaya devam ettiği görüşündedirler” denildi.

Açıklamada, Kıbrıs sınıf sendikacılığı hareketinin, bölgede çıkarları olan yabancıların değil; Kıbrıslı Rum-Kıbrıslı Türklerin çıkarlarına hizmet edecek ve ilkeler temelinde varılacak bir çözümü hedeflemesi gereken müzakereler sürecini ilkesel olarak desteklemekte olduğu kaydedildi.

Açıklamaya göre iki sendika 2016 yılı faaliyetleri kapsamında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü,  1 Mayıs İşçi Bayramı, uluslararası toplantı organizasyonunun da aralarında bulunduğu bir dizi etkinlik düzenleyecek.