İki toplumlu bu programın ana hedefinin, “Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum sivil toplum örgütlerinin birlikte tek ses halinde Kıbrıs müzakere sürecine, organize ve uyumlu bir şekilde, demokratik olarak yer almasını cesaretlendirmek” olduğu belirtildi.

Dev-İş’ten yapılan açıklamaya göre, koordinatörlüğünü Kıbrıs Emek Enstitüsü’nün (INEK) yaptığı projenin sunumu bugün PEO’da düzenlenen toplantıda gerçekleştirildi. Sunumu, INEK Kordinatörü Pavlos Kalosinatos, DEV-İŞ Dış İlişkiler Sekreteri Koral Aşam ve PEO Örgütlenme Sekreteri Hristos Tombazos yaptı.

Üç örgütün sunumunda, Kıbrıs sorununun, tüm Kıbrıs’ın sosyal ve ekonomik gelişmesini engelleyen büyük bir belirsizlik içerisinde olduğuna dikkat çekilerek,  proje programıyla “görüşme süreçlerinde yaşanan zaafı gidermek amacıyla 2013 sonbaharında başlayan görüşme sürecini desteklemek ve sivil toplum örgütlerinin eksikliklerini giderme” hedeflendiği belirtildi.

Kıbrıs sorununun çözümünde sivil toplum örgütlerinin stratejik önemine vurgu yapılan sunumda, “masada kabul edilemeyen konuları kabul edilebilir hale getirme ve sivil toplum örgütlerinin verecekleri uzmanlık raporlarıyla çözümü” ve” gelecekteki devletin yaşayabilirliliği için vazgeçilmez olan sosyal ve ekonomik önlemlerin tespitine katkı”yla kabul edilebilir bir çözüm bulunmasına yardımcı olmanın amaçlandığı kaydedildi.

HEDEFLER

INEK, PEO ve DEV-İŞ işbirliğiyle hayata geçirilecek proje programında şu  hedeflerin öngörüldüğü belirtildi:

“Bir çerçeve raporu hazırlama:Çalışma federal devlet yapılarının ekonomik ve sosyal açıdan nasıl güvence altına  alınacağını nesnel bir biçimde belirtmeyi hedeflemektedir.Çalışma ayrıca uluslar arası uygulamaları araştırıp iki toplumun ekonomik veri ve karakteristiklerini yansıtan bir model geliştirecektir.

Sivil tolum örgütleri için bilgi ağı oluşturma: Bilgi ağı ülkemizin ekonomik ve sosyal yaşamındaki yelpazede yer alan farklı  örgütlerden oluşacaktır.Program bu amaçla Tüm Kıbrıs Sendikal Form la işbirliği yapacaktır.

Sorunlar hakkında tematik konferanslar düzenleme:Sendika ve sivil toplum temsilcilerinin katılacağı muhtelif sorunlar hakkında konferanslar düzenleyecektir. Konferanslar sosyal güvence,çalışma koşulları sendikal hak ve özgürlükler eşitlik ve ayrımcılıkla mücadele,kültür ve sağlık hizmetlerine erişim konularını kapsayacaktır.”