Sendika yasal süreç istedi

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde görev yeri değiştirme huzursuzluğu yaşanıyor. Özürlüler Yasası kapsamında 22 yıl önce istihdam edilen Bülent Kurt’un görev yeri yasa “komisyon kararı” ile olur denmesine rağmen, komisyon toplanmadan idari amirliğin talebiyle değiştirildi

Duygu Alan

KOMİSYON KARARI YOK: Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne Özürlüler Yasası kapsamında 22 yıl önce istihdam edilen Bülent Kurt, komisyon kararı olmadan, önce polikliniklerdeki görevinden Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne sonra da Devlet Laboratuvarı’na görevlendirildi. KTAMS devreye girdi, konu komisyona devredildi

YASA AÇIK: Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Genel Başkanı Ahmet Kaptan, Özürlüler Yasası’na göre, Özürlüler Yasası’ndan istihdam edilen bireylerin görev yerlerinin ancak ilgili komisyon kararı ile değiştirilebileceğini kaydetti. Kaptan, konuyu Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile görüştüklerini olaya ilişkin yasal sürecin başlatılmasını talep ettiklerini kaydetti

Özürlü İstihdamı Birimi tarafından 1993 yılında Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne görevlendirilen Bülent Kurt isimli hastane personeli, Hastane İdari Amirliği’nin talebi üzerine Sağlık Bakanlığı tarafından önce Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne ardından da Devlet Laboratuvarı’na görevlendirildi.
Görevinde 22 yılı geride bırakan Bülent Kurt, “ulaşım sorunu, bedensel engeli ve ailevi bütünlüğünün zarar göreceği” gerekçesi ile Devlet Laboratuvarı’nda görev yapmayı reddetti.

Sağlık Bakanlığı, Kurt’u 10 günlük izne çıkardı.

Yaşanan gelişmeler üzerine ilgili Sendika Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), devreye girdi, yasanın da öngördüğü gibi konu Sağlık Bakanlığı tarafından ilgili komisyona aktarıldı.

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde 22 yıl içerisinde birçok birimde görev yapan Bülent Kurt’un gerekçe gösterilmeden Hastane İdari Amirliği’nin talebi ile görev yerinin değiştirilmek istenmesi hastane personeli bazı doktorların tepkisine neden oldu.

Havadis’e yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, bazı doktorlar, olaya ilişkin görüşlerini bakanlığa yazılı olarak bildirdi ve gereğinin yapılmasını talep etti.

Bülent Kurt, dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bir dilekçe yaparak konuyu aktardı, yaşanan olay ile ilgili soruşturma başlatılmasını talep etti.

Kurt: Soruşturma başlatılmasını istiyorum

Hastane İdari Amirliği’nin talebi üzerine görev yeri değiştirilmek istenen hastane personeli Bülent Kurt, Havadis’e yaptığı açıklamada, hiçbir mazeret bildirilmeden Hastane İdari Amirliği tarafından hakkında bu yönde bir karar alınmasının doğru olmadığını, olaya ilişkin soruşturma başlatılması gerektiğini kaydetti.
Kurt, “Hastanede, iş ortamımızda idare amirliği ne hizmet almak zorunda olan halkın ne de personelin sorunlarının çözümü konusunda bu güne kadar hiçbir katkıda bulunmamış aksine yaptığı yanlış uygulamalarla var olan sorunları daha da artırmıştır. Her fırsatta sistemsel veya personelsel sorunların kaynağının hastane amirliğinin olduğunu hastalara belirtmiş olmam idare amirliğini aşırı rahatsız etmiş olmalı ki gerekçesi belli olmadan hastane bünyesindeki görevimden çıkarılıp başka bir alanda görev almam istenmiştir” dedi.

Bülent Kurt, yaşanan süreci ise şu şekilde aktardı: Hastane İdari Amirliği, benim hastane dışında başka bir yere görevlendirilmem talebi ile Sağlık Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Akabinde önerilen yer Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi oldu. Ben de itirazda bulunmadım. Fakat daha sonra bakanlık müsteşarı beni Devlet Laboratuvarı’na görevlendirdi. Ben de ulaşım sorunu yaşayacağım, bedensel engeli ve ailevi bütünlüğünün zarar göreceği” gerekçesi ile Devlet Laboratuarı’nda görev yapmayı reddettim. Bakanlık da soruna ortak paydada çözüm bulmak niyeti ile beni 10 gün izne çıkardı. Talebim, olayla ilgili soruşturma başlatılmasıdır. Eğer haksız bulunursam sonucuna da razıyım ama değilim. Ben haksız yere alınmak istendiğim görev yerimin yeniden iade edilmesini istiyorum” dedi.

 

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Genel Başkanı Ahmet Kaptan, Özürlüler Yasası’ndan istihdam edilen bireylerin görev yerlerinin ancak ilgili komisyon kararı ile değiştirilebileceğini kaydetti.

KTAMS olarak Bülent Kurt’un görev yerinin değiştirilmesi ile ilgili konuyu Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile görüştüklerini olaya ilişkin yasal sürecin başlatılmasını talep ettiklerini kaydetti.

Kaptan: İdari Amirliği görev değişikliği yapamaz

Ahmet Kaptan şöyle dedi: “Özürlüler Yasası uyarınca, Özürlüler Yasası kapsamında istihdam edilen bir kimsenin görev yeri değişimi ancak ilgili komisyon kararınca yapılabilir. Komisyon toplanır ve doktordan konu engelli kişi hakkında görevlendirilmek istenilen yerde çalışabilip çalışamayacağı hususunda alınan görüş de dikkate alınarak karar üretilir. Bülent Kurt da bu yasa kapsamında istihdam edilen bir kimse olduğundan görev yerinin değiştirilmesine karar verecek merci Hastane İdari Amirliği değildir. Sendika olarak zaten biz konuyu Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile görüştük. Sayın müsteşar da hiç tereddüt etmeden olayı ilgili komisyona devretti. Komisyon konu ile ilgili karar üretecek biz de ona göre değerlendirmesini yapacağız.”