Abbas Elmas

Haberal Kıbrıslı'ya ulaşan hastalar, hastanede beyin kanaması geçirenlere verilen Coumadin0.5 mg ilacı yerine, Pharma Mondial üretimi Warfarin 0.5 mg ilacının verildiği ve bu ilacın Coumadin 0.5 mg eşdeğeri olmadığı iddia edildi.

Haberal Kıbrıslı'nın konuyla ilgili görüştüğü Beyin Cerrahı Dr. Öztürk Ünverdi, Avrupa üretimi olan Coumadin ve KKTC üretimi olan Warfarin 0.5mg ilaçlarının her ikisinin de etkin maddesinin Warfarin Sodyum olduğunu söyledi.

Warfarin Sodyum maddesinin fare zehri olduğunu ifade eden Ünverdi, bu maddenin kanı inceltme özelliği olduğunu ve düşük miktarda alındığı zaman damar tıkanıklıklarının önüne geçtiğini belirterek, doktorların tedavi yöntemlerine göre hangi marka ilaçla tedaviye başlandıysa o marka ilacın düzenli olarak kullanılması gerektiğini açıkladı.

Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde beyin kanaması geçiren hastalara verilen Warfarin 5mg marka ilaç hastalar arasında tartışmalara neden oldu. Haberal Kıbrıslı'ya ulaşan hastalar, daha önce hastaneden Coumadin 0.5mg hapı aldıklarını, son zamanlarda ise hastaneden kendilerine KKTC üretimi olan Pharma Mondial marka Warfarin 0.5mg ilacının verildiğini ve devletin sağlıklarıyla oynadığını iddia etti.

Haberal Kıbrıslı'nın her iki ilaçla ilgili görüşlerine başvurduğu Beyin Cerrahı Öztürk Ünverdi, ilaçlar hakkında açıklamalarda bulunurken, her iki ilacın da etkin maddesinin Warfarin Sodyum olduğunu söyledi. Warfarin Sodyum maddesinin esas olarak fare zehri olduğunu açıklayan Ünverdi, bu maddenin düşük dozajda alındığı zaman kanı inceltme özelliği olduğunu ve kan pıhtılaşması olan hastalarda kullanıldığını açıkladı.

Her marka ilacın da aynı hastalarda aynı etkiyi yarattığına değinen Dr. Öztürk Ünverdi, genellikle doktorların tedavi yöntemlerine göre hastada hangi marka ilaçla tedaviye başlandıysa, o ilaçla devam edilmesi gerektiğini, bir Warfarin bir Doumadin marka hap kullanılmasının hastalar üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceğini kaydetti.

PharmaMondial ilaç fabrikasında üretilen ilaçların dozajlarının normlara uygun olup olmadığı yönündeki soruları yanıtlayan Öztürk Ünverdi, “Ülkemizde üretilen ilaçların dozajlarının normlara uyup uymadığını devletin denetlemesi gerekmektedir. Bugüne kadar bu yönde bir şikâyet duymadım. Ancak, ne şekilde ve nasıl üretim yapıldığını bizim bilmemiz imkânsızdır. Bu gibi kurumları denetleme yetkisine bir tek devlet sahiptir” şeklinde konuştu.

Konuyla ilgili görüş almak istediğimiz Pharma Mondial ilaç fabrikası yetkilileri ise, santrallerinden ulaşan muhabirlerimize yetkililerin içerde olmadığı yanıtı verildi. Haberal Kıbrıslı'nın numarasını alan Pharma Mondial santralinde görevli operatör, yetkili kişilere ulaşacağını ve Haberal Kıbrıslı'yı arayacaklarını söylemelerine rağmen, Haberal Kıbrıslı'nın baskıya hazırlandığı saatlere kadar herhangi bir yetkili Haberal Kıbrıslı'yı aramadı.

warfarin.jpg