Girne Akçiçek Hastanesi’nin ücretsiz olarak diyabet hastalarına verdiği ölçüm cihazlarının 60 ila 100 birim fark gösterdiğini kaydeden bir diyabet hastası, konunun araştırılması gerektiğini ifade etti.

Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne konuşan bir diyabet hastası, Girne Akçiçek Hastanesi’nden aldığı cihazın, evinde bulunan eski cihazdan çok farklı sonuçlar çıkardığını kaydetti. Geçtiğimiz günlerde şekerinin yükseldiğini fark ederek ölçüm yaptığını belirten diyabet hastası, hastanede yapılan ölçümde şekerinin 100 birim daha düşük çıktığını söyledi. Bunun üzerine birkaç kez daha aynı ölçümü farklı yerlerde yaptırdığını dile getiren diyabet hastası, Girne Akçiçek Hastanesi tarafından verilen cihazın yanlış ölçtüğü kanaatine vardığını, bu sıkıntısını paylaştığı bazı diyabet hastalarının da aynı konudan şikayetçi olduğunu ifade etti.

Oymacı: “Şikayetlerini bize bildirsinler”

Konuyla ilgili olarak Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne konuşan Kıbrıs Türk Diyabet Derneği Başkanı Mustafa Oymacı, kendilerine bu yönde bir şikayet gelmediğini söyledi. “Şikayetlerini, kullandıkları cihazın ismiyle birlikte bize bildirsinler, biz de İlaç ve Eczacılık Dairesi’ne başvurup, bunların sağlıklı ölçmediğini, başka marka getirilmesi gerektiğini söyleyebilelim” diyen Oymacı, cihazları incelemeden “Sağlık Bakanlığı’nın getirttiği cihazlar yanlış ölçüyor” demenin mümkün olmayacağını söyledi.

“Çubuk veya pil ölçümü etkileyebilir”

Cihazlara takılan çubuğun da sağlıklı bir sonuç alıp almama noktasında önemli olduğunu kaydeden Oymacı sözlerini şöyle sürdürdü: “Cihazlarda yüz birime kadar hata olması son derece tehlikeli bir durumdur. Kişi şekerinin yükseldiğini düşünüp insüline sarılır veya düştüğünü sanıp insülinini almaz. Her ikisi de tehlikelidir. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta, çubuklarda sorun olup olmadığıdır. Kullanım süresi dolmuş çubuklar yanlış sonuçlar alınmasına neden olabilir. Saklama koşulları da çok önemlidir. Ayrıca pil zayıfladıysa da yanlış sonuç alınması mümkündür. 

“Hangi cihazın hatalı olduğu anlaşılsın”

O nedenle, hastaneden aldığı cihazın yanlış ölçtüğünü ifade eden kişi, cihazı kontrol ettirmelidir. Bize de şikayette bulunurlarsa konuyu araştırır, sorun çıkması halinde Sağlık Bakanlığı’na ‘bu marka cihazlar sorunlu, daha kalitelisi getirilsin’ deriz. Önemli olan sorunun neden kaynaklandığını bulmaktır.”

“Uzakdoğu menşeli cihazlar doğru ölçüm yapamıyor” iddiası

Diyabet hastalığının takibinde büyük önem taşıyan şeker ölçüm cihazlarında yaşanan sorunlar, Türkiye'de de 10 milyon diyabet hastasının hayatını tehdit ediyor. Uzakdoğu menşeli bazı markalara ait cihazlar, kandaki şeker oranını yanlış ölçüyor. Bu büyük hata nedeniyle hastalar ölümle yüz yüze geliyor.

Diyabetle Yaşam Derneği Başkanı Emine Alemdar bu konuda kendilerine Türkiye’nin dört bir yanından şikayetler yağdığını belirterek,  “Her şeyimiz bu ölçüme bağlı. Yanlış ölçümler sonucunda sağlığı zarar gören pek çok arkadaşımız var. Son iki yıl içerisinde 4 şüpheli ölüm oldu. Bizim en büyük korkumuz, buna bağlı şekilde gelişecek ölümlerin daha da artması” diyor.

Üretildiği ülkede yok! 

Posta Gazetesi’nin haberine göre, ürünün piyasaya sürülmesi için beyana dayalı olan CE belgesi de bu konuda yetersiz kalıyor. Herhangi bir kişi, Uzakdoğu’daki bir firmaya giderek şeker ölçüm cihazı yaptırtabiliyor. Sonrasında ürün, minimum güvenirlikteki denetimlerden geçerse Türkiye’de piyasaya da sürülüyor. Ancak SGK’nın geri ödeme kapsamında listesine aldığı bu markalar, üretildiği ülkede bile bulunmuyor. Yani Türkiye’de satılan Tayvan malı bir şeker ölçüm cihazı, Tayvan’da yok!