Nadire Bahadi

Yeni eğitim yılı zilinin çalmasına sayılı günler kalırken, devlet okullarındaki eksiklik ve sorunlar yaz tatili süresinde yine tamamlanamadı. Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Tahir Gökçebel ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Şener Elcil 2017- 2018 eğitim yılında da devam edecek olan sorunları açıkladı. Sendika yetkilileri, Eğitim Bakanlığı ve hükümet yetkililerini devlet okullarına bilinçli olarak ilgi göstermemekle suçladı. Sendikaların açıklamasına göre Mağusa ve İskele bölgesinde öğrenci yoğunluğu nedeni ile mevcut devlet okullarının yetersiz kaldığı sorunu baş gösterirken, özellikle ilköğretimde mevcut olan sorunlar yine eğitime engel olacak nitelikte.

Yeni okul şart

KTOEÖS ve KTÖS yetkilileri Tahir Gökçebel ve Şener Elcil devlet okullarının içler acısı halini göz önüne serdi. Gökçebel, Mağusa’da tek düz lise olan Namık Kemal Lisesi’nin kalabalık olması nedeni ile eğitimde sorunlar yaşandığını ifade ederek Mağusa’da yeni bir okula dikkat çekti. Namık Kemal Lisesi idaresi ise sorunları doğrulayarak okulda 900’ü aşkın öğrenci olduğunu ve artık daha fazla öğrenci alımının eğitimi yaraladığını açıkladı. Özellikle 10’uncu sınıflarda yoğunluk yaşandığını beliren idare 9’uncu sınıf öğrencilerinin tümünü sorumlu olarak bir üst sınıfa geçme hakkı tanınması, 10’uncu sınıfta ise 9’uncu sınıflar ile sınıf tekrarı yapanların yoğunluk yarattığını anlattı. 2 yıldır 9’uncu sınıfların şartlı geçişleri nedeni ile sorun yaşadıklarını belirten yönetim, ek derslik yapmanın da Namık Kemal Lisesi için çözüm olmadığını, yeni bir okulun şart olduğunu açıkladı.

okul-1-1.jpg

İlköğretim de dertler bitmiyor

İlköğretimde bölge bölge tüm devlet okullarında yaşanan sıkıntıları açıklayan KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, Güvercinlik İlkokulu’nda başlatılan inşaatın eğitim yılının açılmasına az bir süre kalmasına rağmen hala devam ettiğini açıkladı. Alasya İlkokulu’nda yoğunluk nedeni ile sınıf eksikliği yaşandığını açıklayan Elcil, geçen yıl kapalı spor salonunun sınıf olarak kullanıldığını ve Alasya İlkokulu’nda da planlama yapılması gerektiğini ifade etti. Alasya İlkokulu’nda yoğunluk nedeni ile yaşanan sınıf sıkıntısının yanı sıra elektrik problemi de yaşanıyor. Mağusa’nın küklü ilkokullarından olan Alasya İlkokulu’nun elektrik tesisatına yaz ayı boyunca dokunulmadı. Okulda geçtiğimiz yıl elektrik trafosunda yaşanan yangın öğrenciler ve eğitimcileri oldukça korkutmuş, okulda huzursuzluk yaşanmıştı.

Yıkılanın yerine yenisi gelmiyor

4 yaş, anaokul, 1 ve 2’inci sınıflara eğitim veren Erenköy anaokulunda tehlike arz ettiği gerekçesi geçmiş yıllarda eski bina yıkıldı. KTÖS Genel Sekreteri Elcil, “yıkılan sınıfların yerine yeni bina yapılacaktı ancak yapılmadı” şeklinde açıklama yaparken, okula 5 yıl önce alınan konteynerlerin sınıf haline getirildiğini ve çocukların konteynerler içerisinde eğitim gördüğünü kaydetti. Elcil yeni bina için ihaleye henüz gidilmediğini açıkladı. Elcil, Yeniboğaziçi İlkokulu’na getiğimiz yıl derslik yapılmasına rağmen öğrenci sayısında artış yaşanması sebebi ile dersliklerin yetersiz olduğunu açıkladı. Ülkede istihdamlara ilişkin nüfus artışı yaşandığını dile getiren Elcil, bu durumun okullardaki öğrenci nüfusuna direkt yansıdığını açıkladı. Bu sayede eğitimde dengesizliklerin yaşanmasına neden olduğunu söyleyen Elcil, pek çok okulda, özellikle Girne bölgesindeki okullarda öğrenci yoğunluğu nedeni ile sıkıntı yaşanırken, Mağusa’da Şehit Zeki Salih İlkokulu’nda öğrenci sayısının azaldığını, bunun nedeninin ise işsizlik ve iç göç olduğunu kaydetti.