Deniz Abidin

Devlet okulları bakımsızlık ve bütçe olmadığı gerekçesiyle uzun süredir tadilat yapılmaması nedeniyle adeta dökülüyor, tehlike saçıyor. Cumhuriyet Lisesi'nin bir kısmı hafta sonu yağan yağmur nedeniyle zarar gördü. Yağan yağmur okulun kütüphane salonunun tavanının çökmesine neden olurken, öğretmen tuvaletleri ise kullanılamaz hale geldi. Olayın hafta sonuna denk gelmesi ve boş olması olası bir faciayı engelledi.

Yıllardır hiçbir bakım ve tadilat yapılmayan devlet okullarında bu şartlarda nasıl eğitim verildiği ise merak konusu...

Bu arada okulda kısa bir süre öncesine kadar suların akmadığı, bu nedenden dolayı da tuvaletlerin mikrop yuvası olduğu belirtilirken, öğretmen ve öğrencilerin gün boyu zor anlar yaşadıkları öğrenildi. Hükümetlerin zaman zaman tam gün eğitimden bahsettiğini dile getiren öğretmenler,  devlet okulları bu haldeyken tam gün eğitimin hiçbir zaman mümkün olmayacağını belirtiyor...

Gökçebel: "Tadilat yapılsa bile göstermelik"

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, Bayraktar Ortaokulu olmak üzere birçok okulda tadilat yapılmaması konusunda kavga verdiklerini belirterek, 1974 yılından bu yana yüzde 90 okulların Rum okulu olarak devralındığını söyledi. Gökçebel, bu okullara yapılan göstermelik tadilatın dışında ciddi anlamda tadilat yapılmadığını kaydetti. Gökçebel, okulların tadilatı için hiçbir bütçe ayrılmadığını ifade ederek, okulların en çok değer verilen varlıklar olduğunu söyledi. Gökçebel, çocukların eğitim gördüğü binalarla ilgili araştırmaların yapılmadığına vurgu yaparak, "çok ciddi bir kazayla sonuçlandığı zaman anlayacaklar"diye konuştu.

"Devlet kamu yapılarını terketti"

Bırakın 1974 yılından sonra devralınan okulları, 1990'lı yıllarda yapılan okulların bile ihaleye çıkılırken takip edilmediğini belirten Gökçebel, ihale şartnamelerine uyulmadığını anlattı. Gökçebel şunları söyledi, "Geçtiğimiz günlerde dile getirmiştik. Bayraktar Ortaokulu bu okullardan sadece biridir. Eğitim yapılacak düzeyde değildir. Bayraktar Ortaokulu 90'lı yıllarda yapılan bir okuldur. Bugün kamu yapılarını devlet terketmiştir. Devlet okulları aslında hükümetlerin bakış açısının yansımasıdır. Okul aile birliklerinin, öğretmenlerin katkıları olmasa devlet okullarında eğitim yapılamaz"

"Bütçe yok dediler, onlarca camii yaptılar"

Gökçebel, hükümet anlayışlarının değişmesi gerektiğini belirterek, kaynak yoktur diyenlerin onlarca yeni camii yaptırdıklarına dikkat çekti. Gökçebel, bir külliyeye sadece 30 milyonun üzerinde para harcandığını söyleyerek, "şimdi yurtları, taşımacılığı ile farklı ideolojik bir ayrıcalık ortaya konuldu ama devlet okullara giden çocuklar da tehdit altında sürünmektedirler. Bırakın tehditi birçok okulun sabun alacak parası yoktur" dedi.

Gökçebel, suyu akmayan okullar olduğunu belirterek, su depoları 1974 yılından kalan okullar olduğunu söyledi.

"Okullar bina yığını haline geldi"

Gökçebel, "Düşünün ki 50 öğretmeni olan bir okulda sadece tek bir tuvalet vardır. Öğrencilere düşen tuvaletlerin standartın çok çok altındadır. Hademeler okullardan kaldırılmıştır. Öğretmen, müdür, sekreter, hademe gibi eksiklikler vardır. Tüm bunlar yılsonuna kadar devam etmektedir. Okullar sağlıksız, denetimsiz, bina yığını haline geldi. Eğitim Bakanlığı okulların alt yapısının ne durumda olduğunu bilmektedir. Bilinmeyen şudur ki, dışarıdan badanalanmış, boyanmış okulların sağlamlık derecesi veya binanın kullanımı ortada yoktur. Bunlarla ilgili raporlar varsa bile gizlenmektedir"