Eniz Orakcıoğlu

Gülşen Dağdan Rençberli, 1998’da aldığı sosyal konut arsasına 1999-2000 yılları arasında  maddi durumu iyi olmadığı için çocukları ile başını sokabilmek amacıyla 2 odalı küçük bir ev yaptı. 2015 yılına kadar konutuyla ilgili bir sıkıntı yaşamadığını belirten Rençberli, bu tarihten itibaren ise başına gelmeyen kalmadığını kaydetti. Yaşadıklarını Yeni Bakış’a analatan Gülşen Dağdan Rençberli,    bugüne kadar emlak vergilerini düzenli ödediğini , konutunun  elektrik ve suyunu bağlattığını ve faturalarını  aksatmadan ödediğini kaydetti. Gülşen Dağdan Rençberli,  konutunun 90 metre kare ve  Diçle sokak 8 numara diye de kayıtlı olduğunun altını çizerek, 2015 yılından itibaren ise herşeyin değişmeye başladığını ifade etti.

“Çalmadığım kapı kalmadı”

2015 yılından itibaren konutuyla ilgili sıkıntılar yaşamaya başladığını anlatan Rençbereli, bu yıl ise evinin yıkılma kararı alındığını ifade etti. yılında yıkım kararı verildi. Yaşadıklarını  Rençberli ; “2015 yılında inşaat iznimin olmamasından dolayı Girne Kaymakamı Mehmet Envergil bana dava açtı. Maddi durumumdan dolayı maalesef inşaat izni çıkaramadım. Dava 2 yıl sürdü ve bu 2 süre zarfında çalmadığım kapı kalmadı. Her gittiğim yerde de bana ‘Madem maddi durumun yoktu ve ev yapamayacaktın neden devletten arsa aldın’ denildi. 1998’de ben arsayı aldığımda yanında ev için proje de verilmişti ama maddi durumum müsait olmadığı için yapamadım” dedi. 5 Martta mahkemenin sonuçlandığını ve konunun basında da yer aldığını anlatan Rençberli, buna karşın  kaymakamlığın evi yıktırmadığını kaydetti. Rençbereli,  Kaymakam Mehmet Evrengil’in  zaman zaman çeşitli bahanelerle kendilerini rahatsız ettiğini ileri sürdü.

“Fakir olmak, bu memleketten yaşama hakkımı elimden mi alıyor”

 Yeni Bakış muhabirinin Cuma günü Rençberli ailesiyle görüştüğü sırada , evin elektriği kesildi, elektrik direğinden mekanizma ve evin dış duvarında bulunan elektrik saati de yetkililer tarafından sökülerek alındı.  Girne Kaymakamı Mustafa Erişmen’in yıkım kararı nedeniyle elektrik saatini söktürdüğünü savunan Gülşen Dağdan Rençbereli, “Şeker hastasıyım ve  ilaçlarım da buzlukta, elektriksiz bütün ilaçlarım bozulacak. Fakir olmak, bu memleketten yaşama hakkımı elimden mi alıyor, anlayamıyorum. Ben ölürsem bundan kim sorumlu olacak” dedi.

“Dayanacak gücüm kalmadı”

Yaşadıkları karşısında isyan eden Rençbereli, “Dayanacak gücüm kalmadı, artık yaşamak istemiyorum. Kendimi öldüreyim mi, yoksa yakayım mı? Çözüm ne?” diye konuştu. Kısa bir süre önce felç geçirdiğini ve yeni yeni kendine gelmeye başladığını anlatan Rençbereli, sağlık nedeniyle çalışamadığını eşinin  asgari ücret maaşıyla geçinmek zorunda olduklarını ifade etti.

“Tüm sorunlar yan komşumun taşınmasıyla başladı”

Yaşadığı sorunların evinin arkasındaki arsanın bir vatandaşa tahsis edilmesiyle  başladığını savunan Rençbereli, “2015 yılında arkamızdaki inşaatın bitmesiyle birlikte kaymakamlık ve polis bizi rahat bırakmadı” diye konuştu.  
Rençbereli, sözlerini şöyle sürdürdü; “1998 yılında bizim arsanın arka kısmındaki alan  birine verildi daha sonra içerisine ev yapılmadığı için elinden alındı. 2012 yılında da kızım Dikmen’in girişinden Benli Süper Marketin arkasından sosyal konut arsası aldı. 2015 yılında felç geçirdiğim zaman o dönemin Konut Edindirme Müdürü Engin Kunt’a giderek durumumu yani eşimin gece çalıştığını, felçli olduğumu ve yanımda birinin olması gerektiğini anlattım. Arka kısımdaki boş arsa ile kızıma verilen arsanın değiş tokuş yapılmasını rica ettim. Bana yasal olmadığını mümkün olamayacağını söyledi.  Akabinde benim arsanın arkasındaki arazi Erkut Çakka’ya torpille verildi. Konut Edindirme Müdürü Engin Kunt, Mühendis Ahmet Hafız, O zamanın müsteşarı Hasan Alicik, Eski kaymakam Mehmet Envergil, İskan Dairesinde torpili olması nedeniyle bu kişiler devreye girerek bu arsanın yasal olmayan bir şekilde verilmesini sağladılar.”

“Sınır ihlali yaptığımızı iddia ediyorlar”

Davanın inşaat izni olmamasından dolayı açıldığını ve yıkım kararı alındığını anımsatan Rençbereli, “ Benim 9 metre kare sınır ihlali yaptığımı iddia ediyorlar. Eğer bir sınır ihlalim varsa bana dava açsınlar.  İhlali konusunda da yine benim arsanın arkasındaki ev sahibinin tahrikleri olduğunu biliyorum. Garaj yapacağı için kaymakamlığa sürekli bizim sınır ihlalimiz olduğunu bu sebeple de kendi sınırının bizim tarafa doğru genişletilmesi konusunda baskı yapıyor ve şikayette bulunuyor. Bunun yanında 1998 yılında verilen harita ve değiştirilen harita arasında farklılıklar var ve  Girne Kaymakamı Mustafa Erişmen 1998 yılında verilen haritaların artık geçersiz olduğunu savunuyor” diye konuştu.

“Arsayı verirsek, evimizi yasal hale getireceklermiş”

Rençbereli, sözlerini şöyle tamamladı; “ Dönemin Konut Edindirme müdürü Engin Kunt, şu anki müsteşar Gürkan Kara, Merkez Kaymakamı Ahmet Aslan, Girne Kaymakamı Mustafa Erişmen her görüşmemizde bizi tehdit ediyor ve 9 metre karelik arsayı verirsek kaçak olan evimizi, yasal hale getireceklerini söylüyorlar.”