DHKP-C terör örgütü üyeliğinden hakim karşısına çıkan tutuklu İngiliz Stephen Shah Kaczynski, hakkındaki suçlamaları reddederek cezaevinde açlık grevine başladığını belirtti.

İstanbul 14'üncü ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasında aralarında Stephen Shah Kaczynski'nin bulunduğu 3 tutuklu sanık ile 10 tutuksuz sanık ve avukatları hazır bulundu. Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan da duruşmayı seyirciler bölümünden izledi.

Kimlik tespitlerinin ardından sanık savunmalarına geçildi. "Silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "görevi yaptırmamak için direnme" suçlarından yargılanan İngiliz vatandaşı tutuklu sanık Stephen Shah Kaczynski, Türkçe telaffuzu iyi olmadığı gerekçesiyle İngilizce olarak hazırladığı yazılı savunmasını okudu.

Tutuklu sanık Kaczynski'nin ardından avukatlardan Aycan Çiçek, Türkçe'ye çevrilmiş yazılı savunmayı mahkemeye okudu. 2 Nisan 2015 tarihinde İdil Kültür Merkezi'nde gözaltına alındığını hatırlatan Kaczynski savunmasında, "Yıllardan beri Grup Yorum'u dinlerim. Konserlerine giderim. O gün onları ziyaret olmak için oraya gittim" dedi.

"ALMANYA'DA KATILDIĞIM BASIN AÇIKLAMASINDAKİ FOTOĞRAFIMI GÖSTERDİLER"

Gözaltında tutulduğu esnada kendisine, daha önce Almanya'da katıldığı bir basın açıklamasındaki fotoğrafının gösterildiğini belirten Kaczynski, "Bu resimde ne suç var? Benim gibi yüzlerce insan bu tür basın açıklamalarına katılıyorlar. Ayrıca Almanya'da katıldığım bu basın açıklamasından kaynaklı herhangi bir gözaltı işlemi olmamış, herhangi bir soruşturma açılamamıştır. Açık açık bir komployla karşı karşıyayım" ifadelerini kullandı.

"HAPİSHANEDE AÇLIK GREVİNE BAŞLADIM"

"Sırf yabancı olmam mı tutuklanma gerekçem" diyen Kaczynski, "Hayır, elbette sahip olduğum devrimci demokrat kimliğime yönelikti bu tutuklama. Elbette ki Dünya'daki ve Türkiye'deki gelişmeleri takip ediyorum. Bu hukuksuzluklar benim kimliğime yönelikti. Hapishanede açlık grevine başladım. Tüm bunların göz önünde bulundurulmasını ve tahliyemi talep ediyorum" sözleriyle savunmasını sonlandırdı.

Duruşma diğer sanıkların ifadesinin alınmasıyla devam ediyor.

İDDİANAMEDEN

Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede 20 sanık "terör örgütüne üye olmak" ve "görevi yaptırmamak için direnme" suçlarından 8 yıl 6 aydan 21 yıla kadar hapis cezası ile yargılanmaları isteniyor.