Kuzey Kıbrıs Turkcell, Kıbrıs Türk Sanayi Odası ve Bilişim Derneği’nin “Fikir Tarlası” projesi, görkemli bir gece ile tanıtıldı, işbirliği protokolü imzalandı.

“Bilişim Adası” hedefine de ışık tutacak “Fikir Tarlası” projesi, bir ilk girişim olarak Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay’ın da katıldığı kokteylde anlatıldı.

Yeni nesil girişimcilerin fikirlerine bilişim alanında özel bir platform oluşturarak, 100 bin TL’ye kadar maddi destek yanında teknoloji katkısı da sunacak projenin tanıtım kokteyli Lefkoşa’daki Golden Tulip Otel’in havuz başında gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, tüm yaratıcı fikirlerin dünyaya açılması için bilişim ve yazılım alanında herhangi bir ambargo söz konusu olmadığını belirterek projenin önemine dikkat çekti.

Proje için 20 Aralık tarihine kadar başvuru kabul edilecek, fikirler, bir kurul tarafından değerlendirilecek.

113a8132.jpg

Yoğun katılım

“Fikir Tarlası” projesinin tanıtım etkinliğine Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay’ın yanı sıra milletvekilleri, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Başkanı Kadri Bürüncük ve yönetim kurulu üyeleri, Kuzey Kıbrıs Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi Güney Çerkez, Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü İsmet Yazıcı, Genel Müdür Yardımcıları, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı ve yönetim kurulu üyeleri, Bilişim Derneği Başkanı Nihat Yılmaz ve yönetim kurulu üyeleri, üniversite temsilcileri ayrıca çok sayıda davetli katıldı.

Hatice Tezcan’ın sunuculuğunu üstlendiği gece, Nev Çocuk Fitness KKTC Milli Takımı Dans Grubu’nun gösterisiyle başladı, ‘Fikir Tarlası’ projesinin tanıtıldığı video sunum ve konuşmaların ardından, üç kurum arasındaki işbirliği protokolü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın şahitliğinde imzalandı.

 

113a8314.jpg

Akıncı: Değişim fikirlerle oluşur

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kuzey Kıbrıs Turkcell, Kıbrıs Türk Sanayi Odası ve Bilişim Derneği gibi üç güzide kurumun çok cesaretli bir adım atarak, bir ilki başardığını söyledi, ülkemizdeki yetenekli insanlar ve değerli fikirlerin, dijital dünyada ses getireceğine inancını belirtti.
Üniversite yıllarında bilgisayarla ilk tanışmasını anlatan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bugün, “telefon, bilgisayar ve televizyon”un bir araya gelerek, internet dünyasında yeni bir iletişim çağı yarattığını ve “Bilişim Devrimi”nin yaşama geçtiğini söyledi.
Fikir Tarlası projesinin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Akıncı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ekilecek tohumları yeni girişimciler yaratacaktır. Ancak süreklilik önemlidir, bu tarlanın sulanması, gübrelenmesi önemlidir. Bunun başında devlet gelmeli ve gereken desteği vermelidir. Değişim fikirlerle oluşur, ancak bunun için cesur girişimlere ihtiyaç vardır. Fikir Tarlası ile böylesi cesaretli bir adım atılmıştır. Bu ülkenin çok yetenekli bir insan kaynağı, yaratıcı fikirleri olduğuna yürekten inanıyorum, bu fikirler yazılım pazarına önemli projeler üretecek, dünyaya açılmamız yolunda ciddi meyveler verecektir. Kıbrıs sorunu bir çözüme ulaşır ya da ulaşmaz, elbette amacımız olumlu bir sonuçtur, ancak dijital yazılımda sınırlar yoktur, ambargolar yoktur. O nedenle, bu projenin başarıyla sonuçlanacağına inanıyorum, bir yıl sonra, yine böylesi bir gecede, başarılı projeleri de izlemek istiyorum.”

Kanbay: Tüm kurumlara örnek olmalı

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, 39 yıl görev yaptığı Dışişleri’nde bilişim ve dijital dönüşüm projelerinin öncülüğünü üstlendiğini, bu projeyi de heyecanla izlediğini söyledi.

“Bu girişimin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için çok olumlu sonuçlar getirmesini diliyor, Kuzey Kıbrıs Turkcell’i tüm diğer paydaşları ile birlikte içtenlikle kutluyorum” diyen Büyükelçi Kanbay, böylesi enerjilerin tüm kurumlara örnek olmasını istedi.

Dijital dönüşümün devlet alanına da yayılması, özellikle e-devlet projesinin sonuçlanması temennisini dile getiren Büyükelçi Kanbay, “Şimdi kendim de bu projeye hangi fikrimi dahil etsem diye düşünüyorum. Tüm değer katanları, emek verenleri kutluyorum” dedi.

113a8135.jpg

Bürüncük: Bu projeyi de bilişim adası vizyonunun önemli bir parçası olarak görüyorum.

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) Başkanı Kadri Bürüncük de konuşmasında, yıllardır bilişim adası vizyonu ile pek çok çalışma yapıldığını anlatarak, “Bu projeyi de aynı vizyonun bir parçası olarak görüyorum. Burada emeği geçen herkesi hem şahsım, hem de kurumumum adına tebrik ederim” dedi

Yazıcı: Turkcell ailesi olarak bu projeyle ortaya çıkacak fikirleri tüm dünyada pazarlamak üzere bu yola çıktık.

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü İsmet Yazıcı, büyük bir hayali gerçeğe dönüştürmek için yola çıktıklarını belirterek, teknolojide üreten bir ülke yaratmak hedefiyle ilk tohumları toprağa atacaklarını söyledi.

Kuzey Kıbrıs’ı dünyayla entegre etme çabalarının sürdüğü bir ortamda, kendilerinin de üzerlerine düşen görevler olduğunu belirten İsmet Yazıcı, “Bu bir reklam kampanyası değil, biz bu projeye gerçekten çok inanıyoruz. Büyük hayallere karşın bunu gerçekleştirecek imkanları olmayan girişimcilerimize destek olacağız.

Turkcell ailesi olarak bu projeyle ortaya çıkacak fikirleri tüm dünyada pazarlamak üzere bu yola çıktık, yeni fikirler sonuçlandıkça halkımızı bilgilendireceğiz” dedi.

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü İsmet Yazıcı, yeni fikirlerle ortaya çıkacak girişimcilere, devlet ve hükümet tarafından da gerekli desteğin verileceğine inandıklarını söyledi.

Yazıcı, “Çok heyecanlıyız, asıl heyecanımız, bugün burada attığımız tohumlar yeşerecek, fidan olacak, Bilişim Adası hedefiyle bütünleşerek ülkemizde kök salacak. Bu projenin sonuçlarını sizlerle paylaşmaya başladığımız zaman çok daha fazla heyecan duyacak, mutlu olacağız” diye konuştu.

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü İsmet Yazıcı, 100 bine yakın üniversite öğrencisinin olduğu ülkemizde, yeni yazılımcıların yaratıcı fikirlerinin önemli bir katma değere dönüşeceğini anlatarak, bu yeni fikirleri Turkcell olarak tüm dünyadaki yazılım pazarına taşıyacaklarını sözlerine ekledi.

113a8256.jpg

Yılmaz: Gençlerimizin hayalleri gerçekleşecek

Bilişim Derneği Başkanı Nihat Yılmaz, bilişimciler olarak çok önemli bir projeye imza atmanın heyecanı içerisinde olduklarını belirterek, “Ülke kalkınmasına önemli getirileri olacak bu proje, gençlerimizin hayallerinin gerçekleşmesinde önlerine daha fazla seçenek sunacaktır” dedi.
Ülkede bilişim, özellikle de yazılım sektörünün daha bilinçli ve faydalı hale gelmesi için yasal eksikliklerin de tamamlanması gerektiğine işaret eden Nihat Yılmaz, “Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Araştırma Geliştirme Faaliyetleri’nin Desteklenmesi ve Bilişim Suçları Yasa Tasarısı” gibi çalışmaların sonuçlandırılmasını istedi.

Yılmaz, bugün tüm dünyada ses getiren pek çok yazılımın, böylesi projelerle yaşama geçtiğini, ekonomiye ciddi katkılar sağladığını sözlerine ekledi.

Çıralı: Ekonomiyi ileriye taşıyacak

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı da bu projenin bir partneri olmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti.

“Fikir Tarlası projesini çok önemsiyoruz” diyen Çıralı, değişen dünyamızda bilim, teknoloji, araştırma, geliştirme ve inovasyon gibi alanların, ekonomilerin ileriye gitmesi için lokomotif faktör olduğunu söyledi.

Çıralı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kuzey Kıbrıs Turkcell’in sayın Genel Müdürüne teşekkürlerimizi sunmak istiyorum, bu projeyi başlattıkları için. Bu proje inovasyon yapısının oluşmasında öncü olacaktır diye inanıyorum. Bilişim alanındaki yasal düzenlemelerin tamamlanmasını ve Fikir Tarlası’nın ekonomiye katma değer için ilk kıvılcım olmasını arzuluyorum.”

113a8192.jpg

113a8251.jpg

113a8278.jpg

113a8369.jpg

113a8424.jpg

113a8435.jpg