Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı, “Afet ve Acil Durumlara Milli Müdahale Tatbikatı” düzenliyor. Tatbikat 31 Mart Perşembe ve 1 Nisan Cuma günü gerçekleştirilecek.

Tatbikat kapsamında değişik saatlerde sirenlerin çalınacağı belirtilerek, halkın endişelenmemesi istendi.

Tatbikatla ilgili bugün Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısında, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Köseoğlu, Sivil Savunma Teşkilat Başkanı Fatih Yarımbaş ile Harekât ve Eğitim Kıdemli Şube Müdürü Mehmet Yılmabaşar hazır bulundu.

KÖSEOĞLU

Köseoğlu toplantıda yaptığı konuşmada, afetin ne zaman nasıl geleceğinin bilinemeyeceğine işaret ederek, hazırlıklı olmanın önemine değindi.

Bu yıl ikincisi düzenlenen tatbikatın sonraki yıllarda da devam etmesini temenni eden Köseoğlu, bu gibi tatbikatlara kurum, kuruluş, şirket ve sivil toplum örgütlerinin katılmasının hayati önem taşıdığını kaydetti.

Köseoğlu tatbikatın düzenlenmesine katkı koyanlara teşekkür etti.

1459252878.jpg

YARIMBAŞ

Sivil Savunma Teşkilat Başkanı Fatih Yarımbaş da toplantıda yaptığı konuşmada, “Birlikte güçlüyüz” sloganıyla bu yıl ikincisi düzenlenen tatbikat hakkında bilgi verdi.

Tatbikatla, herhangi bir afet durumunda tüm kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerinin tek elden yönetilerek birlikte çalışmasını sağlayabilmenin amaçlandığını anlatan Yarımbaş, bu yılki tatbikatta geçen sene kazanılan deneyimlerden de faydalanacaklarını belirtti.

Bu gibi çalışmaların KKTC halkının devletine olan güvenini artıracağına işaret eden Yarımbaş, kısa süre sonra da yurt dışından üniversitelerin katılımıyla “Arama Kurtarma Oyunları” düzenleyecekleri bilgisini verdi.

Yarımbaş basın toplantısında, terör olaylarına karşı tatbikat düzenlemeyi düşünüp düşünmedikleriyle ilgili bir soru üzerine, Polis teşkilatının terör faaliyetlerinin önüne geçmek için gerekli çalışmayı yürüttüğüne işaret etti.

Yarımbaş olası bir terör saldırısının sonuçlarının da afet sonuçlarıyla benzerlik taşıyacağına işaret etti.

YILMABAŞAR

Ardından Harekât ve Eğitim Kıdemli Şube Müdürü Mehmet Yılmabaşar tatbikatla ilgili bilgi verdi.

10 Mart’ta tatbikata katılacak bakanlık, daire, kuruluş ve özel şirketlerle koordinasyon toplantısı, 23-24-25 Mart’ta ise tatbikat ara durumlarının provasının yapıldığını kaydeden Yılmabaşar, 31 Mart-1 Nisan’da tatbikatın özel ve ara durumlarının icra edileceğini, 1 Nisan 10.30’da Palm Beach Otel’de ise seçkin gözlemci günü faaliyetlerinin icra edileceğini dile getirdi.

Tatbikatın 1177 personel ve 136 araçla gerçekleştirileceğini anlatan Yılmabaşar, tatbikat kapsamında değişik saatlerde siren çalınacağını dile getirerek, halkın endişelenmemesini istedi.

1459252875.jpg

TATBİKAT PROGRAMI...

Tatbikat kapsamında Perşembe sabahı 10.07’de meydana gelmiş bir deprem senaryosu üzerinden hareket edilecek.

Bu kapsamda 10.17-10.30 saatleri arasında, Başbakanlık’ta Başbakanlık Kriz Yönetim Komitesi toplanacak. Komite sivil halkı bilgilendirici, panik ve kargaşayı yatıştırıcı bildiri yayımlayacak.

Daha sonra deprem senaryosu üzerinden Lefkoşa, Gazimağusa, Girne ve Güzelyurt’ta ara durumlar icra edilecek.

Depremin etkisinin en fazla olduğu Gazimağusa’da, ana deprem ve sonrasında yaşanabilecek artçı depremlerden etkilenebilecek sivil halkın ihtiyaçları karşılamak, yaşanması muhtemel olaylara müdahale etmek amacıyla Palm Beach bölgesinde Mobil Kriz Yönetim Merkezi ile Mobil Çadır Kent kurulacak.

Saat 12.00’de 1001 Airport Mall’de patlama senaryosu hayata geçirilecek.

14.00’de Gazimağusa’da kent içi Çamlık Bölgesinde meydana gelen patlama sonucu beş kişinin yaralanması,  yaralılara ilkyardım yapılıp, ambulansla hastaneye sevk edilmesi; Gazimağusa Limanı depolarında meydana gelen yangına müdahale edilip  söndürülmesi;

Salamis yolu üzerinde sulu çember yakınlarında meydana gelen araç kazalarına müdahale senaryoları icra edilecek.

16.00’da Girne’de artçı deprem sonrasında Girne Kalesi’nde yaralı ve mahsur kalan turistlerin kurtarılması; Dome Hotel’de oluşan yangına müteakip üst katta mahsur kalan yaralıların ve diğer mağdurların kurtarılması; Girne Trafo Merkezinde meydana gelen patlama sonucu oluşan yangına müdahale edilmesi senaryosu uygulanacak.

18.00’de Güzelyurt’ta, deprem nedeniyle Güzelyurt trafo merkezinde meydana gelen patlama sonucu oluşan yangına müdahale edilmesi senaryosu; 19.00’da Lefkoşa’da Haspolat çemberinde meydana gelen zincirleme trafik kazası sonucu yaralananların kurtarılması, ilkyardım müdahalesi yapılması ve tıbbi yardımda bulunulması senaryosu icra edilecek.

Perşembe günü son olarak 20.00’de Güzelyurt Kamacı öğrenci yurdunda oluşan yangına müdahale edilmesi, yaralanan ve mahsur kalan 5 öğrencinin kurtarılması, ilkyardım yapılması, ağır yaralı öğrencilerin Cengiz Topel Devlet Hastanesine sevk edilmesi senaryosu uygulanacak.

Cuma günü 10.50’de Başbakanlık kavşağındaki trafik ışıklarda şüpheli paketin bulunmasının ardından çevre emniyetinin alınmasını müteakip PGM uzman ekiplerinin müdahalesi ve şüpheli paketin patlatılması; 11.05’de İskele’de AKSA işletmesine ait denizden karaya akaryakıt boru hattında oluşan kaçağa müdahale edilmesi, çevre emniyetinin alınması, AKSA, ALPET ve KPET ekiplerinin boru hattını tamir etmesini müteakip denizdeki kirliliğin temizlenmesi ve Boğaz balıkçı barınağı açıklarında mülteci teknesinin tespiti senaryoları hayata geçirilecek.

11.10’da Gazimağusa Palm Beach açıklarında yanmaya başlayan deniz taşıtına müdahale edilip yangının söndürülmesi senaryosu uygulanacak.

Bu arada saat 10.30’da Palm Beach Otel bölgesinde Seçkin Gözlemci Günü faaliyetleri başlayacak.

Tüm paydaş kurumların katılacağı ve protokolün de hazır bulunacağı Seçkin Gözlemci Günü kapsamında değişik senaryolar hayata geçirilecek.