Ceren Özbil

HER YERDE ÇALIŞIYORLAR: Ülkede yıllardır Fizyoterapistler Meslek Yasası’nın olmaması sahtekarlara kapı açtı. Bazı kişiler bu alanda eğitim almadıkları halde spor, güzellik ve masaj salonlarının yanı sıra evlere bile giderek hastalara fizyoterapi uyguluyor

SAKATLIK RİSKİ: Bilinçsizce uygulanan fizik tedavi hastaların sakat kalmasına neden olabiliyor. Fizyoterapistler hem mesleklerinin itibarının sarsılmaması hem de gerekli denetimlerin yapılabilmesi açısından Fizyoterapistler Meslek Yasası’nı bekliyor

Fizyoterapistler çalışma koşullarını düzenleyecek Fizyoterapistler Meslek Yasası’nı bekliyor. Yasa olmaması nedeniyle spor salonları, güzellik salonları ve masaj salonları fizyoterapi uyguluyor.

Ayrıca özellikle Arap ülkeleri başta olmak üzere yurt dışından KKTC’ye çalışmak için gelen işçilerin bazıları kendilerini fizyoterapist olarak tanıtıp evlerde fizyoterapi uyguluyor. Yanlış bir fizyoterapi uygulanması durumunda ise fizyoterapi uygulanan kişinin sakat kalma riski var.

Havadis’e konuşan Fizyoterapistler Birliği Başkanı Musa Muhtaroğlu  fizyoterapistlerin ülkede 40 yıldır yasası olmadan çalıştığını ve bu nedenle gereken yerde denetim yapılıp ceza uygulanamadığını anlattı. Muhtaroğlu, Fizyoterapistler Yasası Önerisi’nin şu anda uzmanlara danışılarak Avrupa Birliği ülkelerine uygun bir şekilde hazırlandığını söyleyerek bu önerinin meclise gönderilmesini beklediklerini ifade etti.

“Fisyoterapistler sağlık mesleği mensubudur”

Fizyoterapi alanında lisans eğitimi veren okullardan mezun sağlık meslek mensupları olduğunu kaydeden Muhtaroğlu, fizyoterapistler hastalık dışında kişilerin fiziksel aktivelerini düzenlemek ve hareket kabiliyetlerini artırmak için meslekleriyle ilgili ölçüm ve testleri yaparak kanıta dayalı koruyucu ve geliştirici protokolleri belirleyip, planlayarak uygulandığını anlattı.

“FTR dışındaki diğer hekimlerin de yönlendirmesi önemli”

Hastaları fizik tedavi ve rehabilitasyon (FTR) hekimleri dışında diğer hekimlerin de fizyoterapistlere yönlendirebilmesi gerekliliğinin önemine işaret eden Muhtaroğlu şu ifadeleri kullandı:

“Fizyoterapistler uzmanlık alanında ilgili alanlarındaki hekimle çalışmalı. Yani yasal olarak algoloji, çocuk nörolojisi, el cerrahisi, gelişimsel pediatri, meslek hastalıkları, ortopedi ve travmatoloji, romatoloji, spor hekimliği gibi uzmanlık branşları ile doğrudan çalışmakta bunların dışında da nöroloji, kardiovaskular cerrahi, göğüs hastalıkları, yoğun bakım ihtiyaç duyulan diğer ünitelerde de fiziksel hekimleri vasıtası ile hizmet veriyor. Bu durum fizyoterapi rehabilitasyon hizmeti almaya kişilerin ikinci bir uzmanı tekrar gönderilmesine sebep olduğundan bu gereksiz uygulamanın kamu zararı olduğu hastaların da hizmet alınımını daha da zorlaştırıyor. Bu durumda fizyoterapistlerin tüm uzmanlık alanlarında ilgili hekim ile doğrudan çalışabilmesinin sağlanması ve FTR hekimi dışında diğer hekimlerinde yönlendirmesiyle yapılabilmesi önem taşımaktadır.”

“Yasa şart”

KKTC’de 40 yılı aşkın meslek yasası olmadan çalıştıklarını ifade eden Muhtaroğlu, “Bu da daha iyi şartlarda vatandaşa hizmet verebilmek içi meslek yasasının ivedilikle bir an önce çıkarılması gerekli” dedi. Muhtaroğlu, dünyadaki meslektaşlarının çok altındaki şartlarda hizmet vermeye çalıştıklarını ve  pek çok zorluğa karşı mücadele verdiklerini ifade etti.

“Sahte fizyoterapistler türedi”

Yasanın boşluğunu bilen bazı fırsatçıların bu alanda eğitim almamasına rağmen fizyoterapistlik yaptığını kaydeden Muhtaroğlu şu ifadeleri kullandı:

“Meslek yasasının olması nedeniyle piyasada birçok sahte fizyoterapistler türedi.   Sağlık alanında çalışanlar kanıta dayalı çalıyor. Hekimin tanı koyduğu hastalarda fizyoterapistler planlar yapar ve takibi konusunda gerekli eğitimi almış ve yetkili kişilerdir. Ancak bazı kişiler günlük ev hastalarına fizyoterapi adı altıda evlerde bakıyor. Bu kişiler genelde yurt dışından gelen ve fizyoterapist olmayan kişilerdir. Meslek yasası olmadığı için bunarlı denetleyemiyoruz. Yurt dışından gelip kendini fizyoterapist olarak tanıtan kişiler hastaları evde tedaviye alıyorlar. Bu da büyük bir sorun.”

“Fizyoterapist sayısı artıyor yasa hala yok”

2014 yılında ülkede 64 tane fizyoterapist bulunduğunu hatırlatan Muhtaroğlu, şu anda okullara bu eğitimi alan öğrendiler olduğunu belirtti. Muhtaroğlu bu yıl 30 mezun daha verileceğini ifade etti ve fizyoterapist sayısı çoğalırken yasanın hala olmamasının üzücü olduğunu söyledi.

“Yanlış tedavi sakat bırakabilir”

Muhtaroğlu yanlış uygulanan fizyoterapinin hastayı sakat bırakabileceğini söyledi ve şu ifadeleri kullandı:
“Yanlış terapi sakat bırakabilir. Bu nedenle yasanın çıkması ve sektörün disipline edilip kontrol altına alınması gerekir. Ayrıca şu anda bir kişinin fizyoterapistlik yapabilmesi için derneğe üye olması gerekiyor. Eğer tedavi alacak birinin fizyoterapi göreceği kişinin gerçekten bu meslekten  olup olmadığını öğrenmek istiyorsa bize başvurabilir.”