Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu’nun, 39’uncu Merkez Komite Toplantısı, Girne Acapulco Otel’de yapıldı.

Kamu-İş Genel Başkanı Sami Dilek tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, 1994 yılının Şubat ayında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kurulan ve tüm Avrasya ülkelerinin katılımı ile oluşan Avrasya Metal İşçileri Federasyonu’nun, 39.Merkez Komite Toplantısı, 13 Avrasya ülkesinden katılan temsilcilerle gerçekleştirildi.

Toplantının ana konusunu, üye ülkelerdeki sendikal haklar ve ülkelerin ekonomik durumları, Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC’de kıdem tazminatları, taşeron ve kiralık işçi konuları oluştururken, istihdam ve ücret politikaları da tartışıldı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“1994 yılından günümüze ülkemizde 4 Merkez Komite Toplantısı gerçekleşmiş oldu. Son 10 yıldan beri gerçekleşen Merkez Komite toplantıları, Güney komşularımızın şikâyetleri üzerine Kuzey Kıbrıs’ta yapılamamıştır. Ancak gerçekleşen son toplantıda, üyelerin %98 katılımları ile Kuzey Kıbrıs’ta yapılmıştır. Uluslararası dayanışma içerisinde gerçekleşen toplantıda, birçok sendikal kararlar alınmış, KKTC Cumhurbaşkanına başarılı olması dilekleri ile getirilmiş, iki toplum liderinin barış çabaları çerçevesinde yapmak oldukları müzakerelerin başarılı olması dilekleri temennisinde bulunuldu”

Toplantıda, Kamu-İş Başkanı Sami Dilek ile Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak konuşma yaptı.

DİLEK: “ÇALIŞMA YAŞAMIYLA İLGİLİ KOŞULLAR GERİLETİLİYOR”

Kamu-İş Başkanı Sami Dilek, toplantıda yaptığı konuşmada, ülkenin siyasi konumu itibarıyla, halkın ve üyelerinin mağduriyetler yaşadığını, çalışma hayatı, maaş ve ücret politikaları, sosyal güvenlik, sağlık hakları, eğitim koşulları, tarımsal faaliyetler, hayvancılık, uluslararası ticaret alanlarında sıkıntılar bulunduğunu kaydetti.

Ayrıca 1970’li yıllardan başlamak üzere 2000’li yıllarına kadar, çalışma hayatıyla ilgili sendikaların büyük katkıları ile oluşturulan yasaların, çalışma koşulları, istihdam politikaları, sosyal güvenlik konuları, iş sağlığı ve iş güvenliğinin geriletildiği ve yozlaştırıldığını iddia eden Dilek, Toplu İş Sözleşme düzenini ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yapıldığını savundu.

Taşeronculuk, kiralık işçilik sisteminin devlet katkısıyla hızla geliştiğini belirten Dilek, bunun çalışanların demokratik hakkı olan toplu pazarlık sistemini ortadan kaldırmaya yönelik bir operasyon olduğunu ileri sürdü.

Kıbrıs sorununa da değinen Dilek, “İki toplum liderleri bir barışa, bir anlaşmaya varmak için hummalı bir şekilde çalışmaktadır. Bütün dilek ve arzularımız, onurlu yaşanabilir Türkiye’nin etkin ve fiili garantisine dayalı bir anlaşmanın olmasıdır. Bir barış ve anlaşma için liderlerin çalışmalarını destekliyoruz” ifadelerine yer verdi.